Hlavní obsah

Zápas se Spartou by byl svátek. Nejdřív ale musíme postoupit, varuje Plíšek

PRAHA/SARAJEVO

Může to být pikantní duel třetího předkola Evropské ligy. Tedy pokud bosenský celek FK Sarajevo, vedený českým koučem Jiřím Plíškem, přejde přes švédský celek z města Örebro. Pak by totiž nastoupil proti pražské Spartě. „Bylo by to pěkné, ale nejprve musíme postoupit,“ říká Plíšek pro Sport.cz.

Článek

Plíšek se ujal vedení FK Sarajevo před čtrnácti dny a už si připsal první dílčí úspěch - remízu 0:0 na švédské půdě. „Zápas jsme zvládli velmi dobře na to, v jaké fázi sezóny se nacházíme. Měli jsme málo času na přípravu, přesto jsme kondičně i takticky obstáli. Všichni bereme výsledek jako velký přínos pro bosenský fotbal. Dosáhli jsme ze zdejších celků v úvodu evropských pohárů nejlepšího výsledku. Pomyslný bod z venku má svou hodnotu. I proto, že jsme slyšeli, že Örebro letos postavilo mužstvo, které by mělo bojovat o švédský titul. A je bez pochybností, že švédská liga je v evropském měřítku velmi solidní soutěží,“ zdůraznil Plíšek.

Po návratu do Sarajeva ale nesršel bezvýhradným optimismem. „Jsme teprve v poločase, a proto varuji před euforií. Klíčová bude odveta. Čekáme plný stadión a těšíme se na ni. Snad nám pomůže bouřlivé publikum,“ líčil trenér.

V této chvíli ho ale musí napadat myšlenky, jaké by to bylo, až by do Sarajeva dorazila Sparta. „Nechci předbíhat, ale pro celé Sarajevo by se jednalo o svátek a fotbalový zážitek. Sparta je tady dlouhodobě vnímána jako nejlepší český klub, má pořád svůj zvuk. A ohlas na vzájemné bitvy by byl obrovský,“ uvažoval Plíšek.

Trenér Jiří Plíšek: Sparta by byla v duelu se Sarajevem jasným favoritem.foto: Právo/Josef Pešout

Další magnet případného souboje? Plíšek totiž sám působil ve Spartě jako sportovní manažer a tamní prostředí letenského klubu dobře zná. „Nebylo by to ale poprvé, kdybych na Letnou přijel jako trenér soupeře. Vždyť během mého tříletého angažmá v Teplicích jsme se se Spartou střetli každoročně několikrát. A sportovní rivalita nepřevýšila obvyklé meze. Sparta by byla proti Sarajevu jednoznačným favoritem. Ale snažil bych se, aby ji moje bosenské mužstvo co nejvíce potrápilo. To je přece normální krédo sportu,“ přesvědčoval sarajevský kouč.

Vidličkovi a Marešovi přeje posun v kariéře

A další atraktivní zjištění? Nedávní Plíškovi tepličtí svěřenci Vidlička a Mareš jsou od léta ve Spartě. „S týmem jsem se loučil koncem května a nenapadlo mě, že bych se zrovna s touto dvojicí mohl potkat v rámci Evropské ligy. Asi ta jejich poslední sezóna pod mým vedením v Teplicích nebyla špatná, když si je najednou vybrala Sparta. Kluky jsem vedl nepřetržitě tři roky a posun v kariéře, kterým působení ve Spartě pro ně jistě bude, jim přeji. Považoval bych za příjemné, kdybych se s nimi jen pozdravil, a věřím tomu, že bychom po zápase prohodili i pár slov o fotbale,“ zamyslel se Plíšek, který neztrácí zájem ani o dění v české Gambrinus lize.

„Samozřejmě všechno sleduji, tedy přípravy i změny v klubech. Jsem zvědavý, jak si povedou mladí kluci, které jsem měl v teplickém kádru,“ uzavřel trenér bosenského vicemistra.

Reklama

Související témata: