Hlavní obsah

Lafata: Na Alkmaar dojde, když ve čtvrtek vyřadíme Albánce

V minulé sezóně se jablonecký útočník David Lafata (29) prostřílel devatenácti trefami k pomyslné koruně krále ligových kanonýrů. Na začátku nové sezóny má stále přesnou mušku. V přípravě dal pět gólů a dvěma trefami v úvodním utkání předkola Evropské ligy v albánské Vloře prakticky posunul Severočechy do další fáze, kde ale čeká silný nizozemský Alkmaar.

Foto: Radek Petrášek

Fotbalista Jablonce David Lafata

Článek

Jak těžké je udržet si dobrou střeleckou mušku přes dovolenou a přípravu?

O tom jsem ani zvlášť nepřemýšlel. Zatím mi to gólově vychází, což je dobré, ale nijak bych ty trefy nepřeceňoval. To nejtěžší je před námi. Hlavní bude střeleckou formu udržet i nadále. Navíc góly nejsou jen záležitostí samotného zakončovatele. Já mám v Jablonci kolem sebe šikovné záložníky a vůbec všechny spoluhráče, kteří mi šance připravují.

Kdo je vaším hlavním nahrávačem?

Podílí se na tom celé mužstvo, ale ty finální přihrávky dostávám nejčastěji od Karla Pitáka a musím říct, že jsou lahůdkové.

Vyhráli jste první pohárové utkání na trávníku albánského Flamurtari Vlora. Jak zápas vypadal z vašeho pohledu?

Albánci jsou hodně houževnatí a nepříjemní. Pro nás bylo důležité, že jsme s výjimkou čtvrthodiny ve druhé půli měli utkání pod kontrolou a povedlo se nám dát po změně stran dva góly během šesti minut. Měli jsme i další šance, ale ty nevyšly.

Vyhrát venku 2:0, to prakticky znamená jistotu postupu…

Takhle ke čtvrteční odvetě přistoupit nemůžeme! K utkání přistoupíme s pokorou, ale s vědomím, že to máme dobře rozehrané. Albánci určitě nepřijedou v roli obětního beránka. Budou ale muset útočit, a v tom je naše velká šance. My potřebujeme v první řadě držet v ruce taktovku zápasu. To předpokládá pozorně bránit a pokud možno dát co nejdříve gól, abychom mohli zápas dohrávat v klidu.

Nebudete už myšlenkami v Alkmaaru, který vás čeká v další fázi?

V žádném případě, na to bude čas až ve čtvrtek, když se nám podaří vyřadit Albánce. Myslet už nyní na příštího soupeře by se nám mohlo zle vymstít. Ale nizozemský tým je pro nás další motivací a byla by to odměna i pro fanoušky.

Určitě to je hodně atraktivní soupeř.

Samozřejmě si chceme proti Alkmaaru zahrát. Proti tak kvalitnímu mužstvu v případě postupu někteří z nás nastoupí poprvé a třeba i naposled. Tím nechci říct, že jsme předem poražení. Když postoupíme, Alkmaar bude favoritem, ale my budeme chtít překvapit.

V jabloneckém celku došlo přes léto k několika změnám. Je to znát na hře mužstva?

Není. Odešli sice Tomáš Pekhart, který ale strávil jaro na Letné, dále Pavel Drsek a Tomáš Michálek. Přišli za ně šikovní mladíci, talentovaný stoper Jakub Štochl z Příbrami, gólman Jan Šebek z Chelsea a záložníci Filip Novák ze Zlína a Jan Kopic z Jihlavy. Podstatné je, že kostra mužstva zůstala a na té naše hra dále stojí. V tomhle je přestupová politika šéfa klubu Miroslava Pelty perfektní. Mužstvo doplňuje velmi citlivě.

S jakými ambicemi vstoupíte do nejvyšší soutěže?

Máme kvalitní mužstvo a podle mne nemůžeme mít nižší cíle než pohárovou Evropu. Zatím jsme se o nějakých konkrétních příčkách tabulky nebavili.

Dáváte góly, nepřemýšlíte také o odchodu?

Jsem v Jablonci spokojený, nikam nespěchám. Musela by přijít opravdu hodně zajímavá nabídka pro mne i pro klub, ale o žádné nevím, takže nemá smysl se o tom dál bavit.

Reklama