Hlavní obsah

Trenér Sarajeva Plíšek: Před Spartou jsem zaplatil Džekovi kafe

Radek MalinaPrávo

Nedokázal si představit prestižnější bitvu. Když před pár týdny odešel trenér Jiří Plíšek do Bosny a chopil se žezla na lavičce FK Sarajevo, ani v nejmenším ho nenapadlo, jak brzy se domů vrátí. Ve čtvrtek v 19 hodin povede své fotbalisty v bitvě 3. předkola Evropské ligy na hřišti Sparty Praha. Na Letné přitom dříve působil v roli sportovního manažera a hlavního skauta. A přiznává, že musel řešit nejen fotbalové starosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trenér fotbalistů Sarajeva Jiří Plíšek se svými svěřenci

Článek

Jak velký ohlas způsobil v Sarajevu los, který vám přidělil Spartu?

Jen umocnil euforii, která panuje po našem postupu přes švédské Örebro. Sparta má v Bosně obrovský zvuk. Všichni ji zde vnímají jako největší český klub, který v minulosti hrál Ligu mistrů a je tradičním účastníkem evropských pohárů.

Co představuje zápas pro vás osobně?

Jde o hodně prestižní bitvu. Na Spartě jsem působil, vracím se do důvěrně známých míst. Navíc jsem z republiky za zahraniční angažmá odešel jen před pár týdny. K tomu mi ještě volalo mi hodně známých. Sháněl jsem celkem třicet lístků.

Nemáte v takové situaci problém s koncentrací a přípravou na utkání?

Vůbec ne. Beru zájem tisku i kamarádů tak, že jde prostě o věc patřící k mé profesi zvláště, když se vracím na Spartu. Tudíž s koncentrací nebude problém.

Dorazí za vámi někdo z blízkých na hotel v Praze?

Ano. Setkám se s rodinou. Ale pochopitelně tak, abych nijak nenarušil přípravu týmu.

Jak jste se chystali na úvodní duel v Praze?

Komplikovaně. Museli jsme hledat vhodné tréninkové hřiště. Nakonec jsme k němu cestovali čtyřicet minut, protože naše vlastní nešlo použít. Podmínky jsou v tomto ohledu v Bosně skromné. Prostor k tréninku hledáme často mimo hlavní stadión a zázemí v okolí je diplomaticky řečeno slabší. Kdybych měl podobné situace absolvovat s českými hráči, řešil bych jen jejich nářky. A také jsme v rámci maximální přípravy absolvovali už úterní trénink v čase zápasu.

Trenér fotbalistů Sarajeva Jiří Plíšek s asistentem na tréninkufoto: Právo/Petr Hloušek

Bloumal jste myšlenkami v průběhu volných hodin před blížící se bitvou ve své sparťanské minulosti?

Vůbec ne. Byl jsem na obědě s Edinem Džekem, který se s Manchesterem City vrátil z tréninkového kempu v Americe. Mluvili jsme o jejich přípravě, jak se cítí. Ale i o našem blížícím se zápase na Spartě.

Džeka jste před lety pro velký fotbal objevil, on se pak dostal do Wolfsburgu, odkud přestoupil do City. Vždy se k vám hlásil a hovořil o respektu, který k vám chová. Jaký je váš vztah nyní, kdy je světovou fotbalovou celebritou?

Bere mě pořád jako trenéra. Pravidelně si voláme. Když v zimě přestoupil do Manchesteru, tak mi zvonil telefon. Na druhé straně byl Edin a říkal: Šéfe, právě jdu na první trénink v City! On mi v Sarajevu ohromně ulehčuje práci, byť samozřejmě nepřímo. Všichni vědí, že jsem mu pomohl kariéru nastartovat. A dnes je v Bosně obrovskou hvězdou. Každý mladý kluk chce jít v jeho stopách.

Vlastně díky vám se stal Džeko slavným a zabezpečil se. Cítíte z jeho chování vděčnost?

Spíše respekt. Ale ten je vzájemný.

Takže není automatické, že platí útratu po společných setkáních?

Zaplatil za mě oběd, já ho pozval na kávu. Měl jsem to trošku levnější...

Představí se v dresu Sarajeva na Spartě nový Džeko?

Typologicky určitě ne. Ale zajímavých hráčů je v klubu hodně.

Od postupu přes švédské Örebro jste nesehráli jediný přípravný duel. Z jakého důvodu?

Máme úzký kádr. Chtěli jsme hráče nechat hlavně odpočinout a šetřit na zápas v Praze.

Zaznamenal jste hlasy z kabiny Sparty po losu, kdy převládla touha po střetu s Örebro a obava z případné konfrontace se Sarajevem?

Je potěšující, když k nám soupeř vyjadřuje takový respekt ještě před výkopem. Ale upřímně: Sparta má obrovské zkušenosti. Řepka, Blažek, Zápotočný, Sionko, Brabec i další představují obrovskou kvalitu. My můžeme jedině překvapit. Postup by byl už druhým bonusem na startu sezóny.

Nahrává vám nevyjasněná situace kolem sparťanského lídra Tomáše Řepky?

Těžko se mi posuzuje, v jaké je tým situaci. Z herního hlediska disponuje Sparta třemi kvalitními stopery bez ohledu na fakt, zda nastoupí Řepka či nikoliv.

Je na vás v Sarajevu vytvářen velký tlak kvůli postupu do dalšího kola?

Vůbec ne. Můžeme jen překvapit. Sparta má velké zkušenosti a jde o mnohem větší klub, než představovalo Örebro v druhém předkole. Naším největším přáním je uhrát v Praze takový výsledek, abychom už před odvetou neztratili naději. Pak by se u nás hrálo v pěkné atmosféře. Stadión by byl určitě vyprodaný.

Vnímáte že případné vyřazení Sparty by výrazně povýšilo váš trenérský kredit?

Jsem přesvědčený, že jméno člověk nezíská jedním zápasem. Samozřejmě by bylo příjemné přes Spartu postoupit a já bych si momenty spojené s úspěchem vychutnal, ale rozhodně nejsme v pozici favorita.

Reklama

Související témata: