Hlavní obsah

Sparta v Evropské lize deklasovala Sarajevo, Boleslav i Jablonec jsou na pokraji vyřazení

pn, dosSport.cz

Hned se třemi českými týmy odstartovalo ve čtvrtek 3. předkolo Evropské ligy. Jako první se na hřišti kyperského AEK Larnaka představila Mladá Boleslav, jejíž šance na postup se po kolapsu ve druhém poločase a prohře 0:3 značně snížily. Zcela jiný obrázek byl k vidění na pražské Letné, kde Sparta uštědřila celku FK Sarajevo debakl 5:0 a rázně vykročila za postupem do play-off. Fotbalisté Jablonce prohráli na hřišti nizozemského klubu AZ Alkmaar 0:2 a také jejich šance nejsou před odvetou příliš velké.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Útočník Sparty Léonard Kweuke se v duelu s FK Sarajevo blýskl hattrickem.

Článek
Fotogalerie

Mladá Boleslav by si po čtyřech letech ráda zopakovala postup do základní skupiny v evropské pohárové soutěži, po výkonu na Kypru to ale bude mít hodně těžké. V domácí odvetě by totiž za týden potřebovala vstřelit soupeři hned čtyři branky.

Ještě v prvním poločase přitom Středočeši hráli na přijatelnou bezbrankovou remízu, ve druhé půli ale přestávali soupeři stačit a Kypřané začali diktovat tempo. První varování týmu trenéra Koubka vyslal v 51. minutě De Cler, který ve stoprocentní šanci namířil těsně mimo pravý horní roh Millerovy branky, další tutovku spálil o chvilku později Mrdakovič.

Od 60. minuty se akcie Boleslavi začaly sypat jako domeček z karet. Nejprve Van Dijk proměnil penaltu po faulu Janíčka, v 74. minutě navýšil vedení domácích García a ve čtvrté minutě nastavení podtrhl neúspěšné vystoupení českého týmu De Cler.

Kweuke odstartoval jízdu už v 5. minutě

Zcela jiný obrázek byl k vidění na Letné, kde se v sympaticky ofenzivním duelu představil bosenský tým vedený trenérem Jiřím Plíškem, který ve Spartě působil. Senzační příběh ale fotbalisté Sarajeva nesepsali, už v 5. minutě totiž inkasovali po rohovém kopu a hlavičce Kweukeho. Ještě do přestávky stihli Pražané svůj náskok zvýraznit, když se ve 36. minutě prosadil po pohledné akci Sionko.

Plíškův tým také dokázal ohrozit Blažkovu svatyni, gól ale vstřelit nedokázal a v 69. minutě navíc sám znovu inkasoval po povedeném průniku Kadlece, k jehož přihrávce si před branku Sarajeva doklouzal Kweuke a bez problémů zakončil. V 90. minutě pak kamerunský útočník nastřelil tyč a odražený míč doklepl do odkryté branky Podaný, který se do útoku zapojil bezprostředně po vystřídání. A Kweukemu hattrick nakonec neunikl, za dvě minuty mu totiž Podaný naservíroval míč na hlavu a sparťanský kanonýr nasměroval balón přesně pod břevno.

Sparta je tak velmi nlízko postupu do poslední části kvalifikace Evropské ligy, odveta na půdě Sarajeva se hraje za týden od 21 hodin.

Naděje Jablonce žila do 64. minuty 

Nejtěžší role na závěr dne připadla Jablonci. Alkmaar je předloňský mistr Nizozemska, a tak si Lafata a spol. nepřáli nic jiného, než aby v domácí odvetě ještě měli o co hrát. A domácí hned od úvodu zápasu dávali jasně najevo, kdo je v utkání favoritem a prakticky neopouštěli polovinu Severočechů. Z výrazné převahy ale nebyli schopni vstřelit gól a když už mířili přesně mezi tyče, byl na místě jablonecký gólman Špit.

Naděje jabloneckého souboru na příznivý výsledek nakonec žila až do 64. minuty, kdy otevřel hlavičkou skóre Wernbloom. V závěru poločasu pak přidal druhý gól Gudmundsson. Odveta na severu Čech se hraje za týden od 20:30.

3. předkolo Evropské ligy
AEK Larnaka - Ml. Boleslav 3:0 (0:0)on-line
Branky: 62. Van Dijk z pen., 74. García, 90.+4 De Cler. Rozhodčí: Delferiere - De Neve, Cremers (všichni Belg.). ŽK: Linssen, Demetriu - Chramosta. Diváci: 6500.
Sparta Praha - FK Sarajevo 5:0 (2:0)on-line
Branky: 5., 69. a 90.+3 Kweuke, 35. Sionko, 90.+1 Podaný. Rozhodčí: Deaconu - Vidan, Ghinguleac (všichni Rum.). ŽK: Juhar, Řepka - Maksumič. Diváci: 11 626.
Alkmaar - Jablonec 2:0on-line
Branky: 64. Wernbloom, 88. Gudmundsson. Rozhodčí: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz (všichni Pol.). ŽK: Boymans - Piták.
Další výsledky 3. předkola
Olimpija Lublaň - Austria Vídeň 1:1 (0:1), Valerenga Oslo - PAOK Soluň 0:2 (0:0), Vorskla Poltava (Ukr.) - Sligo Rovers FC (Ir.) 0:0, Aalesund - Elfsborg 4:0 (1:0), Salcburk - Senica 1:0 (0:0), Anorthosis Famagusta - FK Rabotnički (Mak.) 0:2 (0:0), Rustavi (Gruz.) - Rennes 2:5 (1:3), RNK Split - Fulham 0:0, Young Boys Bern - Westerlo 3:1 (2:1), Bursaspor - Gomel (Běl.) 2:1 (0:1), Hapoel Tel Aviv - FC Vaduz 4:0 (2:0), Omonia Nikósie - ADO Den Haag 3:0 (1:0), Levski Sofia - Spartak Trnava 2:1 (0:0), Gaziantepspor - Legia Varšava 0:1 (0:0), Dinamo Bukurešť - Varaždín 2:2 (2:2), Differdange 03 (Luc.) - Olympiakos Volos (Řec.) 0:3 (0:0), Pécs - Heart of Midlothian 1:1 (1:1), Željezničar Sarajevo - Maccabi Tel Aviv 0:2 (0:0), Bruggy - Karabach 4:1 (1:0), Mohuč - Gaz Metan Medias (Rum.) 1:1 (1:0), Stoke - Hajduk Split 1:0 (1:0), Palermo - FC Thun (Švýc.) 2:2 (1:1), Nacional Funchal (Port.) - BK Häcken (Švéd.) 3:0 (3:0), Atlético Madrid - Strömsgodset (Nor.) 2:1 (0:0), Midtjylland - Vitória (Port.) 0:0, Ried - Bröndby Kodaň 2:0 (1:0), KR Reykjavík - Dinamo Tbilisi 1:4 (1:1).

Reklama