Hlavní obsah

Mladé Boleslavi se po prohře 0:3 v Larnace vzdálila Evropská liga

LARNAKA

Fotbalisté Mladé Boleslavi si výrazně zkomplikovali boj o Evropskou ligu. V úvodním utkání 3. předkola ve čtvrtek prohráli 0:3 na půdě AEK Larnaky, když z tlaku ve druhé půli vytěžili góly Gregoor van Dijk, jenž se trefil z pokutového kopu nařízeného za faul Tomáše Janíčka, Gonzalo García a v nastavení Tim De Cler. V odvetě, hrané za týden v Mladé Boleslavi, tak bude vítěz Ondrášovka Cupu potřebovat vstřelil minimálně čtyři branky.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Trenér Miroslav Koubek udělal v sestavě Boleslavi oproti utkání o Superpohár s Plzní jednu změnu, když stáhl Táborského a na hrot útoku poslal Řezníčka, aby sváděl souboje při nakopávaných míčích. Další zásah do sestavy však přišel už po deseti minutách, kdy se zranil stoper Neuwirth a místo něj přišel Janíček.

V horkém kyperském počasí předváděly oba celky dlouho především taktický výkon s cílem neudělat chybu, a tak zhruba z poloviny zaplněný stadion viděl v první půli jen málo šancí. Ta největší přišla v 15. minutě po chybě v boleslavské rozehrávce. Gólman Miller s novicem na hřišti Janíčkem zariskovali, k míči se dostali hráči Larnaky a ve třech se hnali na dva obránce. Výsledkem byla vydařená rána Mrdakoviče, kterou brankář Miller vytěsnil z pod břevna.

Hosté hrozili hlavně po brejcích a standardních situacích, ale při vyložené šanci mířil Kúdela zblízka vedle a sudí navíc mával ofsajd.

Po změně stran oba celky více otevřely hru. Za Boleslav se dvakrát dostal do šance Kúdela, především jeho rána po signálu při rohovém kopu byla hodně nebezpečná a skončila na tyči. To však bylo od českého týmu vše.

Kyperský celek začal hru výrazně ovládat a dostával se do velkých šancí. De Cler však mířil těsně vedle a Mrdakovič v ideální pozici sám před Millerem trefil právě jen boleslavského gólmana.

Po hodině hry už udeřilo. Levý bek De Cler se znovu řítil do vápna, Janíček mu nechtěně podrazil nohu a rozhodčí nařídil pokutový kop. Míč si vzal další z Nizozemců v sestavě Larnaky Van Dijk a umístěnou a tvrdou ranou nedal Millerovi šanci.

Boleslav zcela vypadla z rytmu a především se bránila. Čtvrthodiny před koncem za to pykala podruhé. Aktivní De Cler našel centrem Garcíu a španělský záložník dal při své druhém startu za Larnaku čtvrtý gól. O chvíli později mohl při brejku přidat další, ale tentokrát mířil mimo.

Hosté v závěru už neměli sílu, navíc posledních šest minut dohrávali o deseti, jelikož útočník Chramosta musel odstoupit kvůli křečím a trenér Koubek už nemohl střídat. Vytouženého gólu, který by zvýšil jejich šance pro odvetu, se tak nedočkali. Naopak v nastavení znovu inkasovali po ráně z dálky v podání nejlepšího hráče utkání De Clera.

Znovu se tak potvrdilo, že se českým celkům na Kypru nedaří, protože tam nevyhrály od roku 1964 už šest zápasů v řadě.

Úvodní zápas 3. předkola fotbalové Evropské ligy
AEK Larnaka - Mladá Boleslav 3:0 (0:0)
Branky: 62. Van Dijk z pen., 74. García, 90.+4 De Cler. Rozhodčí: Delferiere - De Neve, Cremers (všichni Belg.). ŽK: Linssen, Demetriu - Chramosta. Diváci: 6500.
Larnaka: Negri - Demetriu, Serran, Hofland, De Cler - Linssen, García (87. Skopelitis), Van Dijk, Pavlu (63. Kingsley) - Mrdakovič, Priso (90. Gómez). Trenér: Caanen.
Mladá Boleslav: Miller - Kysela, Neuwirth (10. Janíček), Rolko, Šírl - Opiela, Procházka, Kúdela - Kulič (61. Štohanzl), Řezníček (77. Táborský), Chramosta. Trenér: Koubek.

Reklama

Související témata: