Hlavní obsah

Sparta splnila cíl, Plíškovu Sarajevu nadělila pět gólů a rozhodla už doma

Úvod sezóny se jim povedl. Na horkou bosenskou půdu pojedou fotbalisté pražské Sparty s luxusním náskokem. V prvním utkání třetího předkola Evropské ligy doma rozdrtili FK Sarajevo 5:0. Soupeři tak nepomohlo, že na jeho lavičce sedí český trenér Jiří Plíšek. Tři branky Letenských dal Kweuke, další připojili Sionko a Podaný. Odveta se hraje příští čtvrtek v Sarajevu a český vicemistr by si neměl postup nechat vzít.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Útočník Sparty Léonard Kweuke oslavuje vstřelený gól v utkání Evropské ligy s FK Sarajevo.

Článek

Lepší začátek si Pražané v úvodním soutěžním utkání nové sezóny přát nemohli. Hned první rohový kop poslal nový kapitán Matějovský v 5. minutě ideálně na hlavu Kweukeho a kamerunský obr se trefil přesně k tyči mimo dosah brankáře Hamziče.

Český kouč Jiří Plíšek loni na podzim vyplenil Letnou s Teplicemi především díky tuhé defenzivě. Jeho Sarajevo však začalo mnohem otevřeněji, a tak byly i po gólu k vidění nebezpečné akce na obou stranách. Tak třeba Vacek předvedl zájemcům z italského Chieva samostatný únik, který zakončil ohrožením brankáře. Domácím zase zatrnulo po hrubce Zápotočného, jenž ve stoperské dvojici s Řepkou dostal přednost před Brabcem. Hosté měli tutovku, ale obránce Vidlička stačil v opuštěné svatyni střelu Obuči zastavit. Sparta si pak připsala střely Pamiče, Vacka a Huška, jenže Blažek musel v 28. minutě hasit další gólové nebezpečí.

Denis Čomor ze Sarajeva (vlevo) se snaží obejít Martina Juhara ze Sparty.foto: Právo/Petr Hloušek

Sarajevo se dostávalo do šancí díky rychlému přechodu do útoku. Jenže i Sparta hrála výborně po stranách, vpravo díky dvojici Vidlička - Sionko a nalevo přičiněním tandemu Pamič - Juhar. Díky tomu se také dočkala druhé pojišťující branky. Bosenskému týmu nevyšel ve 35. minutě ofsajd-systém, snaživý a běhavý novic Juhar mu pláchl, poslal prudký centr a Sionko nechytatelnou hlavičkou po skoku plavmo fotbalovou parádu završil. A to měl ještě těsně před přestávkou další šanci.

Ve druhém poločase už hosté zdaleka nebyli tak aktivní. Jako by na ně dolehla únava z předchozích zápasů se švédským Örebro. Sparta měla mnohem víc místa, žádnou ze šancí počínaje Řepkovou hlavičkou však v nástupu do druhého dějství neproměnila. Málem toho litovala, když Beloševič z přímého kopu jen těsně minul branku.

Skóre se posunulo až po prvním střídání Sparty. Čerstvý Kadlec se prohnal po pravém křídle, Vacek ještě na jeho přízemní centr nedosáhl, ale Kweuke pohodlně doklepl míč do opuštěné branky. V tu chvíli se naplňovalo předzápasové přání obránce Pamiče, že výhra 3:0 by byla pro odvetu ideální... Nakonec se domácí v nastavení dočkali dalších dvou gólů. Po pár vteřinách na trávníku se trefil střídající Podaný a kanonádu zakončil Kweuke, který tak završil svůj hattrick.

Sparta Praha - FK Sarajevo 5:0 (2:0)
Branky: 5., 69. a 90.+3 Kweuke, 35. Sionko, 90.+1 Podaný. Rozhodčí: Deaconu (Rum.). ŽK: Juhar, Řepka - Maksumič. Diváci: 11 626.
Sparta: Blažek - Vidlička, Zápotočný, Řepka, Pamič - Hušek - Sionko (63. Kadlec), Vacek (90.+2 Mareš), Matějovský, Juhar (90.+1 Podaný) - Kweuke. Trenér Jozef Chovanec.
Sarajevo: Hamzič - Čomor, Torlak, Maksumič, Beloševič - Kojaševič, K. Handžič, Ščepanovič (85. Bajraktarevič), Hadžič (46. Suljič) - Haskič (73. H. Handžič), Obuča. Trenér Jiří Plíšek.

Reklama

Související témata: