Hlavní obsah

Kweuke zničil Sarajevo hattrickem, Sparta nakonec nasázela Plíškovi „bůra“

PRAHA

Bookmakeři sázkových kanceláří mají jasno. Největším favoritem na krále střelců fotbalové Gambrinus ligy je sparťan Léonard Kweuke. Domácí soutěž ještě nezačala, a kamerunský obr už předložil svou první vizitku. V prvním utkání 3. předkola Evropské ligy proti SK Sarajevo si připsal hattrick. Především díky jeho kanonádě Sparta bosenský tým českého kouče Jiřího Plíška rozstřílela 5:0.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Útočník Sparty Léonard Kweuke při utkání Evropské ligy s FK Sarajevo.

Článek

Krutý návrat domů. Jako kouč Teplic dokázal Jiří Plíšek svého někdejšího zaměstnavatele z Letné porážet. Se Sarajevem však už je před odvetou ze hry.

„Sparta vyhrála zcela zaslouženě, z našeho pohledu je však nezasloužená výše skóre. O postupu soupeře se rozhodlo již v Praze, což mě mrzí nejvíc. Také jsme měli šance, ale neproměnili je. Naopak Kweuke podal fantastický výkon. Rozhodl vlastně sám. Musíme se rychle zvednout, abychom odvetu odehráli se ctí,“ kabonil se český kouč bosenského Sarajeva.

Hrdina čtvrtečního večera se naopak usmíval od ucha k uchu. „Každý hattrick je krásný, prožívám šťastný den. Spokojený jsem ovšem za celý tým. Podařil se nám vstup do sezóny a skóre je navíc vynikající,“ líčil Léonard Kweuke.

Trenér FK Sarajevo Jiří Plíšek při utkání s pražskou Spartou.foto: Právo/Petr Hloušek

Chovanec čeká od Kamerunce ještě víc

„Jsem rád, že se Leo střelecky chytil. V přípravě se trefil jen jednou, byly na něj spíš penalty a fauly. Snad mu hattrick do dalších zápasů pomůže,“ poukázal kouč Jozef Chovanec. „Jinak však od Kweukeho čekáme ještě lepší výkony, než jaký hlavně na začátku zápasu předváděl. Snažíme se ho ještě víc zapracovat do taktiky. Tentokrát třeba eliminoval stopera Torlaka, který je zvyklý zezadu tvořit hru Sarajeva.“

Kweuke tak může vtrhnout do střelecké bitvy s Lafatou, Bakošem a spol. s patřičným sebevědomím. „Samozřejmě bych se rád stal králem střelců, byla by to pocta. Nezáleží však jen na mně, mám kolem sebe výborné mužstvo a spoluhráče,“ libuje si africký kanonýr.

Z nepřesvědčivých výsledků v červencových zápasech si nic nedělal. „To byla jen příprava. Soustředili jsme se na první pohárový zápas, což se nám vyplatilo. Ale ještě jsme nepostoupili. Nedá se to nikdy říci dříve, než skončí odveta,“ řekl Kweuke.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen