Hlavní obsah

Slíbil hody, ale zvěř zatím běhá po lese. Teď se Lafata chystá na Alkmaar

Den před pohárovou bitvou s Alkmaarem relaxoval David Lafata po obědě s dětmi u sousedů v bazénu, večer už byl na tréninku fotbalistů Jablonce a se spoluhráči spřádal plány, jak zaskočit nizozemského soka.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Fotbalista Jablonce David Lafata.

Článek

Venku jste prohráli 0:2, byl by postup do další fáze Evropské ligy zázrakem?

Možné je všechno. Ale vzhledem k výsledku prvního zápasu jsou favoritem oni. Ještě se s tím dá něco dělat, proto bych o zázraku nemluvil. Ale velké překvapení by asi náš postup byl. Chceme se o něj porvat.

Je Alkmaar soupeř nad vaše síly?

Mají velkou kvalitu. Hlavně směrem dopředu, vzadu se najdou okýnka. Je fakt, že šancí si vytvořili hodně, nás podržel Špiťák v bráně. Ale hrát se s nimi určitě dá. Nemáme co ztratit, a i kdybychom nepostoupili, bylo by dobré aspoň vyhrát kvůli koeficientu. I kvůli nám samotným a fanouškům. Takový soupeř se neporáží každý den.

Počítáte s tím, že vás trenér požene od začátku do útoku?

Nemáme na co čekat, ale chce to hrát s rozvahou. Asi to nemůžeme bezhlavě otevřít. U nich jsme hráli zezadu, přesto si vytvořili strašně šancí. To by taky mohla být smršť... Jakmile dostaneme gól, je prakticky po šanci na postup. Chystáme se na ně a uvidíme, jak to dopadne. Jen doufám, že se nebude opakovat loňský rok. Na Nikósii jsme se taky chystali a pak nás tady přejeli jako zamrzlou řeku...

Nemrzí vás, že jste dostali pro 3. předkolo soutěže tak těžkého soupeře?

Nešlo si moc vybírat. Bylo by lepší dostat Alkmaar až v další fázi, protože byl prakticky nejtěžší z těch týmů, které jsme mohli vyfasovat. Ale zahrát si s takovým mužstvem je odměna pro všechny. Kvůli tomu se celý rok v lize o poháry snažíme.

Když jste v minulé sezóně získal korunu pro krále střelců, slíbil jste, že spoluhráče pozvete na zvěřinové hody. Už se uskutečnily?

Pozvat už jsem kluky stihl, ale není zvěřina (smích). Zatím běhá po lese. Vysoká se může střílet teprve od pondělka a mám něco objednaného u kamaráda hajného.

Proč to jako vášnivý nimrod nenastřílíte sám?

To bysme se asi nenajedli... On má mou plnou důvěru.

Reklama