Hlavní obsah

Jablonec s Alkmaarem v odvetě jen remizoval a v EL končí

JABLONEC

Jablonečtí fotbalisté se s účinkováním v Evropské lize rozloučili stejně jako před rokem ve třetím předkole. Po snaživém výkonu remizovali dnes doma v odvetě s Alkmaarem 1:1, ale na postup jim to nestačilo. Po prohře 0:2 v úvodním utkání před týdnem podle očekávání postoupil předloňský nizozemský mistr. Hosty poslal na severu Čech do vedení Benschop, za Baumit srovnal v 80. minutě Loučka.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Luboš Loučka (vlevo) z Jablonce a Ruud Boymans z Alkmaaru

Článek

Ani čtvrtý tým uplynulého ročníku nizozemské ligy jabloneckou Střelnici nevyprodal, v deštivém počasí dorazilo do ochozů necelých pět tisíc diváků. Ovšem kdo přišel, ten v úvodu rozhodně nelitoval. Jablonečtí začali s velkým elánem, vysunuli presink a zatlačili favorita před jeho šestnáctku. Z tlaku také Baumit vytěžil brzy první slibnou možnost: Kovařík po pěti minutách rozehrál z pravé strany přímý kop a míč se otřel o spojnici břevna a tyče.

Domácí kouč František Komňacký nemohl nasadit Jarolíma s Eliášem a zdravotní patálie jabloneckého týmu nebraly konce ani v utkání samém. Vošahlík skončil po jednom ze soubojů na nosítkách a už po 13 minutách ho musel nahradit Kopic. Po jeho pravé straně vzápětí utekl Boymans a Jablonec mohl děkovat Špitovi, že přečetl jeho kličku.

Jinak ale stále hrozil spíše Baumit. V 26. minutě skryl Piták svůj pokus z přímého kopu v houštině těl před sebou a Alvarado s obtížemi vyrazil na roh. Největší jablonecká šance první půle přišla v 37. minutě, kdy Lafata postupoval z úhlu sám na branku, ale balon skrz hostujícího gólmana neprotlačil. A tak přišel minutu před přestávkou trest za nevyužité šance: po chybě domácí obrany se dostal před Špita Benschop a přesnou střelou odvál jablonecké naděje na postup.

Severočeši po pauze nesložili zbraně a snažili se zaznamenat aspoň čestný střelecký úspěch. Jenže se vzájemně předháněli v zahazování šancí. V 53. minutě ztroskotal v samostatném úniku na Alvaradovi Piták, za chvíli si na brankáři Alkmaaru vylámal ve stejné situaci zuby i Lafata.

Skórovat několikrát mohli i hosté, kteří využívali stále otevřenější jablonecké obrany. Gól měl na noze především Boymans, ale z několika metrů pálil nad, pak dokonce zachránil Loučka na brankové čáře.

Když už se zdálo, že Severočeši nebudou mít na vyrovnání síly, napřáhl deset minut před koncem Loučka a tvrdou ranou odčaroval Alvaradovo kouzlo. Jablonec se tak loučil s poháry mnohem lepším dojmem než vloni, kdy doma pohořel s kyperským Apoelem Nikósie 1:3, a diváci ho za to odměnili ovacemi.

Baumit Jablonec - AZ Alkmaar 1:1 (0:1)
Branky: 80. Loučka - 45. Benschop. Rozhodčí: Švecov - Andrejev, Plužnyk (všichni Ukr.). ŽK: Kovařík, Třešňák - Wernbloom, Viergever. Diváci: 4844. První zápas: 0:2, postupuje Alkmaar.
Jablonec: Špit - Novák (59. Štochl), Pavlík, Beneš, Jablonský - Vošahlík (13. Kopic), Loučka, Vaněk (87. Třešňák), Piták, Kovařík - Lafata. Trenér: Komňacký.
Alkmaar: Alvarado - Marcellis, Moisander, Viergever, Poulsen - Wernbloom, Elm (77. Falkenburg), Martens - Benschop, Boymans (71. Gudmundsson), Holman (66. Ortiz). Trenér: Verbeek.

Reklama

Související témata: