Hlavní obsah

Kapitán Sparty Matějovský si plamenný projev odpustí, raději objedná rychlý gól

Situace českého vicemistra je víc než složitá. Před týdnem v Rumunsku v prvním utkání play-off Evropské ligy vybouchl a přivezl si porážku 0:2. Ve čtvrteční odvetě s FC Vaslui na Letné tak mají fotbalisté Sparty co dohánět. A budou se hodně spoléhat na to, že se kapitán Marek Matějovský rázně ujme dirigentské taktovky ve středu pole a bude režírovat obrat, který Spartu v pohárové Evropě udrží.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Léonard Kweuke (vlevo) oslavuje s Markem Matějovským gól vstřelený Jablonci.

Článek

První zápas jste prohráli 0:2. To není před odvetou žádná legrace...

Určitě není. V kabině jsme však bojovně naladění. Uvědomujeme si, jak jsme odehráli zápas v Rumunsku. V odvetě to musíme napravit.

V čem musíte proti prvnímu zápasu přidat?

Úplně ve všem! Nejlepší bude, když první zápas hodíme za hlavu a soustředíme se jen na odvetu. Moc dobře víme, jak důležitý zápas nás čeká. Chceme hrát poháry celý podzim, proto musíme odvetu zvládnout.

Má Vaslui nějaké slabiny, jichž chcete využít?

Podstatný bude náš výkon. Půjde o to, co si sami dokážeme na hřišti vynutit. Nemá cenu zabývat se příliš soupeřem. Samozřejmě by nám pomohl rychlý gól.

Tím už naznačujete ideální scénář odvety...

Chtělo by to zopakovat začátek zápasu se Sarajevem, dát do 10. minuty gól. Aby se hned chytili diváci a my donutili soupeře k chybám. Pak bychom opravdu mohli vývoj dvojutkání otočit a postoupit.

Co když to nezvládnete a vypadnete? To by byla pro Spartu velká rána.

Samozřejmě. Šli jsme do sezóny s tím, že chceme hrát poháry celý podzim. Bylo by to pro mě obrovské zklamání - a mohu říci, že i pro celou kabinu. Ale jak říkám, jsme nachystaní napravit první utkání, jež se nám hodně nepovedlo.

Chystáte v té souvislosti jako kapitán pronést v kabině mobilizační řeč?

Nikdy jsem to nedělal, není to moje doména. Proslov si za své vezmou trenéři. Já chci mužstvu pomoci hlavně na hřišti, tam se bude rozhodovat.

Dá se očekávat, že Rumuni sáhnou i k simulování a provokacím. Jste na to připravení?

Ono to probíhalo již v prvním utkání, týmy z těchto končin jsou tím známé. Musíme to brát v potaz a nenechat se tím rozhodit. Soustředit se jen na sebe, zachovat klid a odvést maximální výkon.

Reklama

Související témata: