Hlavní obsah

Sparta plánuje divoký obrat, jako žolíka chystá Jarošíka

PRAHA

Napodobit Plzeň alespoň v poháru číslo dvě a postoupit do základní skupiny Evropské ligy. To je cíl fotbalistů pražské Sparty, jehož splnění by jim vyneslo přibližně 30 miliónů korun. Jenže v prvním utkání play-off před týdnem Letenští prohráli v Rumunsku 0:2, a tak je čeká v domácí odvetě proti FC Vaslui tvrdá práce. Jen bezchybný výkon jim v úmorném vedru přinese vytoužený obrat a postup. Zápas můžete od 20:00 sledovat v on-line reportáži na Sport.cz.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Fotbalisté Sparty oslavují jednu ze vstřelených branek do sítě FK Sarajevo.

Článek

Nula dva v pohárovém poločase, to je dost svízelná situace. Fotbalisté Sparty ji zažili již před devíti lety v závěrečném předkole Ligy mistrů – v srpnu 2002 divoký obrat těsně nezavršili. Prohráli 0:2 v belgickém Genku a pak i první poločas domácí odvety (0:1). Po přestávce se strhl gólový uragán, jednou se však ještě trefil také soupeř – a po výhře Sparty 4:2 bral milióny z Ligy mistrů Genk.

Mužstvo kolem Karla Poborského tehdy dojelo na menší počet gólů vstřelených venku, k senzaci mu chyběla ještě pátá trefa. Dvě branky tehdy zaznamenal Jiří Jarošík, který se před pár dny na Letnou vrátil a poprvé by mohl zasáhnout do hry. „Jirka už bude k zápasu připraven,“ naznačil první kouč Martin Hašek s tím, že sestavu za žádnou cenu neprozradí.

Nejenže si sparťané sami zavařili bídným výkonem v Rumunsku. V odvetě se budou smažit ve vlastním potu také kvůli vysokým teplotám, jež tento týden v Praze panují. „Potřebujeme dotahovat a v takovém vedru není lehké udržet se v tempu po celý zápas, takže počasí nemusí být naším přítelem. Podmínky však budou pro oba týmy stejné. Chceme dostat Vaslui pod tlak a být dostatečně trpěliví,“ říká Hašek.

Jiří Jarošík na tréninku před odvetou 4. předkola fotbalové Evropské ligy Sparta - Vaslui.foto: ČTK/Kateřina Šulová

Devadesát minut je dlouhá doba...

Moc dobře však ví, jak se asi zápas bude odvíjet. „Rumunům nedělá problémy mít všech deset hráčů za míčem. Musíme počítat s tím, že se stáhnou do hlubokého bloku a budeme bušit do plných. To dělá problémy každému mužstvu, Vaslui má navíc rychlý přechod do protiútoků,“ uvědomuje si kouč.

Naději však neztrácí, stejně jako celý tým. „Dá se to zvládnout. Je potřeba udat tak vysoké tempo, aby měl soupeř problémy jej zvládat a začal chybovat. My potom musíme jeho chyby trestat. Základním předpokladem úspěchu by měl být rychlý gól. Ale kdyby se nepovedlo brzy skórovat, bude na místě trpělivost. Devadesát minut je dlouhá doba...“ přeje si Hašek.

„Pořád si musíme věřit. V poločase prohráváme 0:2, zrovna tak ovšem můžeme Vaslui doma 2:0 porazit,“ přidává se brankář Milan Švenger, který se znovu postaví mezi tyče místo zraněného Blažka.

Čtvrteční zápas začne ve 20:00. Přímý přenos vysílá ČT4, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz. Hlavním rozhodčím je Thomas Einwaller z Rakouska.

Předpokládané sestavy:
Sparta: Švenger - Vidlička, Řepka, Zápotočný, Pamič - Hušek - Sionko, Vacek, Matějovský, Juhar - Kweuke.
Vaslui: Černiauskas - Milanov, Farkaš, Balaur, Balace - Zmeu, Bello - Buhaescu, Sanmartean - Temwanjera, Annang.

Reklama

Související témata: