Hlavní obsah

Volání po Chovancově demisi vztahuji i na sebe, přiznal sparťanský trenér Hašek

Zdeněk Pavlis, Pavel DosadilSport.cz

Tvrdý návrat do reality. A kruté vystřízlivění z pohárového snění. V loňské Evropské lize se Sparta rvala ještě na jaře s Liverpoolem o postup, letos nepřežila ani léto. A přitom s kádrem silnějším a nesporně i kvalitnějším, s ambicemi mnohem vyššími, fotbalem, který se začínal i divákům zamlouvat. A hlavně po konfrontaci s rumunským protivníkem, jehož stín měla překročit. „Kruté,“ hlesl letenský trenér Martin Hašek poté, co jeho celek vypadl s rumunským týmem Vaslui.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Manažer Sparty Jozef Chovanec (vlevo) a první trenér Martin Hašek.

Článek
Fotogalerie

Proč kruté? Vyřadila vás prostě pohárová matematika. Na dva góly inkasované v Rumunsku jste nedokázali doma odpovědět.

Kruté proto, že jsme na podzim z osmi ostrých zápasů sedm vyhráli a prožívali výsledkově i herně dobré období. A přijde jedno utkání v Rumunsku, jež se nám nepovedlo, neboť jsme tam propadli jako tým i jako jednotlivci, a všechno se rázem dostalo do negativna. Celý dojem je dramaticky pokažen.

Dokonce natolik, že diváci vyžadovali po závěrečném hvizdu Chovancovu demisi. Vnímal jste to? Vztahoval jejich zlobu a rozladění z vyřazení i na sebe?

Nedovedu posoudit, kolik diváků křičelo, ale každý pokřik vztahuji i na sebe, protože s generálním manažerem Chovancem úzce spolupracujeme.

Takže jste i před Vasluií společně skládali sestavu a vymýšleli taktiku? Nebo jste měl tentokrát avizované větší kompetence?

Domlouváme se dopředu a i tentokrát jsme se shodli, že obsazení, v němž jsme na Rumuny vyrukovali, je skutečně nejlepší. Dospěli jsme ke koncensu...

Zklamaný Leonard Kweukefoto: Právo/Jan Handrejch

Myslíte i po utkání, že šlo skutečně o nejlepší sestavu? Že se na trávníku neměl objevit Sionko, z jehož nápadů a přihrávek mohlo mužstvo těžit? Že nasazení Kušníra bylo správnou volbou, když ani tentokrát nepřesvědčil?

V rozestavení 4-4-1-1, které jsme zvolili, měl pro naplnění role podhrotového útočníka větší předpoklady mladý Kadlec než Sionko. A když jsme v průběhu zápasu střídali, vsadili jsme na Jarošíka, neboť jsme potřebovali zklidnit rozehrávku a poslat na trávník dalšího vysokého hráče. V závěru jsme o něm uvažovali znovu, ale nakonec se rozhodli pro Mareše. A Kušnírovi jsme dali přednost proto, že jsme počítali se soupeřovými brejky. Pravý obránce musel absolvovat velkou dávku rychlých sprintů a v tomto směru má Kušnír nad Vidličkou navrch.

Nad Rumuny jste měli zápas navrch, nasazení a vůle zvrátit pohárový osud se mužstvu vyčítat rozhodně nedá, ale druhý gól, jímž byste si vynutili alespoň prodloužení, prostě nepřišel. V čem vidíte příčiny?

Výsledek prvního zápasu nahrával hostům, takže to bylo o neustálém dobývání jejich obrany. Hodně složité, protože navíc jsme si museli dávat pozor na rychlé, a hlavně v první půli hodně nebezpečné protiútoky soupeře. Měli jsme několik slibných příležitostí, po střele Kweukeho jsem třeba měl už ruce nahoře, jenže druhá branka nepřišla. V poslední čtvrthodině jsme už byli netrpěliví, hráči přestávali držet určené pozice, hra byla chaotická a my se uchýlili už jen k nakopávání míčů a pořádný útok si nepřipravili.

A zmiňovaný zmar jen umocnilo vyloučení Podaného, takže jste dohrávali jen v deseti.

A vyloučení po naprosto zbytečném faulu, protože bychom míč záhy získali. V plném počtu bychom vyvinuli ještě větší tlak a minimálně jednu příležitost bychom si připravili.

Jenže příležitost nepřišla, druhý gól jste nedali, prodloužení se nekonalo. Sparta vypadla a zůstala jí jen domácí liga. Přitom s kádrem, z něhož by sestavila hned tři jedenáctky! Vacka už jste sice uvolnili do italského Chieva, ale co si počnete s tolika hráči?

Všechny záležitosti plynoucí z výsledku a neúčasti v Evropské lize se budou řešit v příštích dnech.

Realizační tým a jeho setrvání také? Nebo se snad po vyřazení necítíte v ohrožení?

I o odpovědnosti se bude mluvit a jednat v následujících dnech. Před zápasem s Vasluií jsem však od nikoho neslyšel, že by se nade mnou či kýmkoli jiným z realizačního týmu vznášela nějaká hrozba, když nepostoupíme.

Reklama

Související témata: