Hlavní obsah

Weiss opět pokořil milovanou Itálii, tentokrát vyřadil AS Řím

BRATISLAVA

Trenér Vladimír Weiss ve čtvrtek opět potvrdil, že je expertem na italský fotbal. Rok poté, co na mistrovství světa se slovenskou reprezentací porazil tehdejší úřadující šampiony, dovedl Slovan Bratislava v odvetě 4. předkola Evropské ligy k remíze 1:1 na hřišti AS Řím a pomohl klubu k postupu do základní skupiny soutěže.

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Vladimír Weiss zařídil další slovenský úspěch.

Článek

"Itálii miluju. Její kulturu i fotbal. Loňský úspěch nad Itálií a teď se Slovanem jsou pro mě největší vítězství. Obou si cením stejně," řekl Weiss, který na lavičce slovenského mistra začátkem srpna nahradil českého kouče Karla Jarolíma. "Řeknu to jednoduše: Trenér Weiss přitahuje fotbalové štěstí," uvedl záložník Erik Grendel.

Slovan v úvodním utkání v Bratislavě vyhrál 1:0 a ve čtvrtek překvapení dokonal, přestože se slavným soupeřem prohrával už od desáté minuty, kdy se trefil záložník Simone Perrotta. Hosté se stejně jako v domácím utkání prosadili v závěrečné desetiminutovce a v 83. minutě se trefil střídající středopolař Peter Štěpanovský.

V té chvíli už hráli Římané bez kapitána Franceska Tottiho, který za pískotu domácích fanoušků střídal v 74. minutě a ani si nepodal ruku s trenérem AS Řím Luisem Enriquem. "Nechci kritizovat trenérského kolegu. Osobně bych ale Tottiho nestřídal. Když odešel, naše šance stouply," uvedl Weiss, v jehož týmu odehrál celý zápas český záložník Jiří Kladrubský a v nastavení se dostal do hry i jeho krajan Radek Dosoudil.

Hoftych neuspěl

Naopak další slovenský klub Trnava se pod vedením českého trenéra Pavla Hoftycha do základní skupiny nepodívá. Spartak po prohře 0:2 s Lokomotivem Moskva v domácí odvetě remizoval 1:1, závěr navíc dohrával v oslabení po vyloučení tří hráčů. Nejprve dostal po zákroku na Victora Obinnu červenou český brankář Martin Raška, v nastavení musel ze hřiště i jeho krajan Pavel Malcharek a Patrik Čarnota.

"Asi od 70. minuty bylo na hřišti hrozně emocí a my jsme to nezvládli. Bylo tam několik nechutných zákroků, ale takový je fotbal, emoce k němu patří," řekl deníku Šport záložník Marek Kaščák. "Škoda nervózního závěru," přidal Raška. "Nezvládli jsme pověstný poslední krok. Soupeř ale o víkendu v lize šetřil hráče, zatímco my jsme hráli v Žilině v plné sestavě. Vzhledem k tomu jsme odvetu zvládli výborně," dodal.

Se soutěží se také rozloučily dva skotské velkokluby: hráči Rangers vypadli s Mariborem a Celtic se Sionem. Švýcarskému klubu, který ve čtvrtek vyhrál 3:1, však hrozí, že bude ze soutěže vyřazen. Podle Celtiku soupeř k odvetě postavil letní posily navzdory zákazu kupovat hráče.

"Výsledek hodně bolí, ale hráčům nemůžu nic vytknout. Osmasedmdesát minut jsme hráli v oslabení a hráli jsme excelentně," připomněl trenér Celtiku Neil Lennon vyloučení obránce Daniela Majstorovice ve druhé minutě zápasu. "Sion jsme měli vyřadit, ale pokazili jsme si to už v prvním zápase (0:0)," dodal s tím, že nevzdává naděje na postup "u zeleného stolu". "Už minulý týden jsme poslali dopisy a jeden jsme dali i delegátovi. V úterý je slyšení a dozvíme se víc. Pravidla by měla platit stejně pro všechny," prohlásil.

Rangers selhali

Rangers v odvetě na Ibrox Stadium uhráli remízu 1:1 a Maribor díky domácí výhře 2:1 postoupil. "Když ve dvou zápasech zahodíte tolik šancí, nemůžete čekat, že postoupíte. Ale co se týče nasazení, odhodlání, touhy a bojovnosti tak tam hráči odevzdali všechno," řekl kouč Ally McCoist, jehož tým už v létě vypadl z předkola Ligy mistrů s Malmö. "Jak se říká: Můžete plavat, nebo se utopit. Začneme plavat a zítra jsme zpět," dodal.

V předkole s Tottenhamem vypadl i Heart of Midlothian a skotské kluby budou v posrpnové fázi evropských pohárů chybět poprvé od jejich zavedení v roce 1956. "Nejsme na tom dobře. Ztratili jsme cestu, ale o krizi bych nemluvil, protože to by znamenalo, že s tím nemůžeme nic dělat. A já myslím, že můžeme," řekl serveru BBC výkonný ředitel Skotské fotbalové asociace Stewart Regan.

Reklama

Související témata: