Hlavní obsah

Leverkusen - Slavia 4:0Leverkusen zpražil Slavii čtyřgólovou lekcí, Pražané postupují do jarní fáze z druhého místa

MinutaMin. Tým Hráč Akce
8. Bailey 1 : 0
32. Bailey 2 : 0
59. Diaby 3 : 0
90. Bellarabi 4 : 0
Záznam online reportáže

Leverkusen/Praha

Jen s druhým místem ve skupině se nakonec museli smířit fotbalisté pražské Slavie po prohře v závěrečném duelu skupinové fáze Evropské ligy v Leverkusenu. Momentálně druhý celek bundesligy přehrál Pražany naprosto ve všem a vyprovodil je s čtyřbrankovou lekcí, o kterou se postaral dvěma góly Jamajčan Bailey a jedním střídající francouzský legionář Diaby a v nastaveném čase Bellarabi. Český útočník ve službách Leverkusenu Schick navíc trefil tyč. Slavia i přes prohru postupuje do jarních vyřazovacích bojů Evropské ligy. Soupeře se dozví 14. prosince při losování v Nyonu.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Leon Bailey z Leverkusenu se raduje z gólu proti Slavii.

Článek

Dvakrát měl český legionář ve službách Leverkusenu Patrik Schick už v první půlhodině blízko ke gólu, ani jednu ze šancí však nevyužil. Mrzet ho to však nemuselo, protože třiadvacetiletý Jamajčan Leon Bailey ho dokonale zastoupil.

Nejdřív poté, co se Schick pokoušel překonat brankáře Koláře efektní patičkou, ale míč přihrávaný Bellerabim netrefil.

V druhém případě měl Schick trochu smůlu, neboť Amiriho centr trefil parádně, jenže orazítkoval jen tyč slávistické brány.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Patrik Schick z Leverkusenu se v pádu pokouší zakončit proti Slavii.

Bailey, který vyrůstal dva roky v mládežnické akademii slovenského Trenčína, však byl pokaždé připraven a míče uklízel za Kolářova záda s přehledem. A jen u dvou tref zůstat nemusel, protože i v 16. minutě měl velkou šanci, jenže levá ruka reflexivně vymrštěná Kolářem mu ji zmařila.

I tak první půle Pražany zpražila, neboť druhý celek bundesligy je jasně přehrával. Pohybem, startem na míč, důrazem v soubojích, ale i v kombinací a invenci, takže resumé úvodních pětačtyřiceti minut bylo víc než spravedlivé. Zvlášť, když jeden gól ještě nebyl domácím uznán pro diskutabilní ofsajd.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Hráči Leverkusenu se radují po prvním gólu proti Slavii.

Slavia nejenže zbytečně ztrácela míče uprostřed hřiště, ale hodně chybovala i v defenzivě, kde hořel hlavně Oscar, což byl případ prvního gólu. Pro domácí navíc nepředstavovala prakticky žádné nebezpečí. Jedinou nepříjemnou střelu na bránu vyslal Musa, jenže mířil tam, kde stál náhradní gólman Leverkusenu Lomb.

Sima hned po změně stran střílel podobně, čímž střelecké pokusy Slavie na dlouho vyčerpal. Když se totiž střídajícímu Teclovi nabídla mužnost pálit, raději hledal Lingra, který se k ráně nedostal.

Za pár minut bylo vymalováno definitivně, protože Leverkusen zužitkoval další rychlý výpad. Náhradník Diaby při něm potvrdil, že si v koncovce počíná stejně chladnokrevně jako Bailey, kterého vystřídal. Propálil Koláře, takže závěrečná půlhodina už byla pouze formalitou.

Domácí vedení a režii zápasu s přehledem kontrolovali a po břevně nastřeleném Diabym výhru stvrdili ještě čtvrtým gólem.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Slávista Peter Olayinka (vlevo) a Tin Jedvaj z Leverkusenu.

Koho může Slavii přiřknout los?
Při losování příští pondělí ve švýcarském Nyonu může los určit Slavii pro jarní vyřazovací boje jednoho z těchto soupeřů: AS Řím, Arsenal, Glasgow Rangers, Eindhoven, Neapol, Leicester, AC Milán, Villarreal, Tottenham, Dinam Záhřeb, Hoffenheim, Manchester United, Bruggy, Šachtar Doněck či Ajax Amsterdam.

Slavia smířená s prohrou se sice pokusila střeleckými pokusy Stanciua prohru korigovat, ale když se ani jeho rány neujaly, už více méně přemýšlela, kterého soupeře jí v pondělí ve švýcarském Nyonu los jako druhému týmu ve skupině C přiřkne a proti komu nastoupí 18. února příštího roku do vyřazovací fáze Evropské ligy.

Evropská liga - skupina C
Bayer Leverkusen - Slavia Praha 4:0 (2:0)
Branky: 8. a 32. Bailey,  59. Diaby. 90. + 1 Bellarabi. Rozhodčí: Sidiropulos - Kostaras, Dimitriadis (všichni Řecko). ŽK: Schick, Onur.
Leverkusen: Lomb - Jedvaj, Tapsoba, Wendell - Dragovic, Baumgartlinger (62. Bender), Amiri (74.Turkmen), Sinkgraven (62. Onur) - Bellarabi, Schick (46. Gedikli) Bailey (46. Diaby). Trenér: Bosz.
Slavia: Kolář - Masopust, Zima, Bořil, Oscar - Ševčík (19. Stanciu), Traoré (82. Karafiát) - Sima (82.Jurásek), Lingr (82.Rigo), Olayinka - Musa (53. Tecl). Trenér: Trpišovský.
Jak hrál Liberec
Jak hrála Sparta
Ostatní výsledky

Reklama

Související témata: