Hlavní obsah

Jun: Remíza je dobrá, ale škoda, že jsme to nedotáhli

VÍDEŇ/PRAHA

Fotbalisté Austrie Vídeň s českým útočníkem Tomášem Junem překvapili ve čtvrtek v Evropské lize remízou 2:2 na hřišti Alkmaaru. Bývalý hráč Sparty či Teplic se na nečekaném výsledku podílel aktivním výkonem a asistoval u druhého gólu, ale i tak měl po zápase smíšené pocity. Litoval, že jeho tým v posledních deseti minutách ztratil nadějné dvoubrankové vedení, a mrzelo ho i to, že mu dvacet minut před koncem za stavu 2:0 rozhodčí kvůli ofsajdu neuznali gól, který by patrně rozhodl.

Foto: Reuters

Radost hráčů Austrie Vídeň z gólu do sítě Alkmaaru.

Článek

"Ani jsem na to ještě nekoukal, ale asi to ofsajd byl. Je to škoda, ještě jsme tam měli pár nadějných brejků, šli jsme tři na dva a nedotáhli jsme to," řekl v dnešním rozhovoru s ČTK Jun.

Alkmaar letos na svém hřišti drtí jednoho soupeře za druhým, ale proti Austrii se nečekaně zadrhl. Rakouský celek přijel do Nizozemska s otevřeným hledím a hrál s favoritem vyrovnanou partii. "Věděli jsme, že oni doma strašně dlouho neprohráli. Samotné nás to zaskočilo, že jsme takhle vedli 2:0. Určitě jsme nebyli favoritem a remíza není špatná. Na druhou stranu je škoda, že jsme to nedokázali dotáhnout. Byli jsme hodně blízko, ale tlak Alkmaaru v závěru byl velký," prohlásil Jun.

Austria ani poté, co domácí během tří minut srovnali, nezačala jen bránit a v závěru chtěla znovu strhnout výhru za svou stranu. "Myslím, že pro diváky to musel být hezký zápas. Chtěli jsme vyhrát, protože jsme doma ztratili body s Charkovem," uvedl Jun, jehož tým je po polovině skupiny na třetím místě s jednobodovou ztrátou na čtvrtečního soupeře. "Remíza je dobrá, ale potřebovali bychom teď zvládnout zbývající domácí zápasy s Alkmaarem a Malmö. Máme čtyři body, je to otevřené," mínil osmadvacetiletý útočník.

Svým výkonem naznačil, že nejlepší fotbalová léta ještě nemá za sebou. Sedl si se spoluhráči a ani mu příliš nevadí, že v poslední době nastupuje na pozici podhrotového útočníka. "Docela mi to vyhovuje, když se hodně běhá a jsem hodně u balonu. Myslím, že se mi včera docela dařilo, škoda, že tam nepadl ten gól," litoval Jun, který má v Austrii smlouvu do konce této sezóny.

V Evropské lize se daří

V úvodu nového ročníku přitom musel bojovat o místo v sestavě a brzdily ho také zdravotní problémy. Měl natažený sval a pak naražená žebra. I proto zatím v rakouské lize za jedenáct kol skóroval pouze jednou, zato v Evropské lize se v součtu s předkoly trefil už třikrát.

"Začátek jsem nehrál, první dva tři zápasy dal trenér šanci jiným. Potom jsem vždy jeden zápas hrál a další ne. Po těch zdravotních problémech se postupně dostávám nahoru. Mám kolem sebe dobré spoluhráče, mladé kluky, kteří to umějí s balonem. Začínám se cítit líp," pochvaloval si desetinásobný reprezentant, který se ovšem v národním týmu objevil naposledy v roce 2006.

Od té doby ho nominace míjely a na návrat to zřejmě příliš nevypadá ani v současné době, kdy vede mužstvo Michal Bílek. "Reprezentovat je samozřejmě hezká věc, na druhou stranu ve Spartě mi trenér Bílek moc šancí nedával, moc mě nemusel, takže jsem klidný," připomněl Jun společné působení na Letné z let 2006 a 2007.

"Navíc jde teď v baráži proti Černé Hoře o hodně. Mám v reprezentaci spoustu kamarádů, hlavně z mého ročníku 1983. Doufám, že na mistrovství postoupíme," uvedl Jun, který má s černohorským fotbalem čerstvou zkušenost. "V předkole Evropské ligy jsme hráli s jedním mančaftem od nich, s Rudarem. I když jsme postoupili, nebylo to jednoduché," dodal.

Reklama

Související témata: