Hlavní obsah

Fotbalisté Sionu si stěžují na UEFA u Evropské komise

ŽENEVA

Vedení fotbalistů Sionu si u Evropské komise stěžovalo na jednání UEFA, která tento švýcarský tým vyřadila z Evropské ligy. Podle UEFA nasadil Sion v srpnovém předkole šest hráčů neoprávněně, klub však tvrdí opak a za pravdu mu dal civilní soud. Komplikovaný případ řeší také Mezinárodní sportovní arbitráž CAS, která by měla rozhodnout 24. listopadu.

Foto: Reuters

Místo Sionu hraje Evropskou ligu Celtic Glasgow.

Článek

Představitelé Sionu obvinili UEFA ze zneužití pravomocí a porušení soutěžních pravidel. Evropská komise podle nich může udělit UEFA pokutu ve výši až deseti procent jejích příjmů. Právník Sionu Jean-Louis Dupont, známý z "revolučního" přestupového případu belgického fotbalisty Jeana-Marka Bosmana, navíc prohlásil, že ani CAS není zcela nezávislým orgánem.

UEFA vyřadila Sion z Evropské ligy kvůli tomu, že v předkole proti Celtiku Glasgow nasadil neoprávněně šest nových hráčů. Klub podle UEFA i FIFA byl totiž stále v trestu bez povolení provádět transfery. Sion však tvrdí, že trest už si odpykal, a civilní soud se postavil na jeho stranu.

V Evropské lize zatím hraje Celtic, UEFA se ale už začala připravovat i na možnost, že bude muset švýcarský klub do soutěže vrátit. S jeho představiteli už diskutovala o termínovém kalendáři zápasů.

Reklama

Související témata: