Hlavní obsah

Plzeňský Vrba už pohárového soupeře z bundesligy sledoval. Nevědomky!

PLZEŇ

Zatímco pro fotbalisty německého Schalke je český soupeř ve vyřazovací fázi Evropské ligy Viktoria Plzeň velkou neznámou, pro trenéra Pavla Vrbu a jeho svěřence jde o protivníka silného a hlavně velice atraktivního. "Spokojenost, i když nás čeká velice těžké dvojutkání. Pokusíme se soupeře překvapit," vzkazoval z dovolené v Rakousku kouč českého mistra Pavel Vrba.

Foto: Reuters

Cože? Opravdu Schalke? Jako by se chtěl ujistit plzeňský trenér Pavel Vrba.

Článek

Pochopitelně že si plzeňský trenér přál nejatraktivnějšího soupeře z atraktivních. "Dostat tak Manchester United, byl by to úžasný půlrok, neboť bychom hráli s Barcelonou, Milánem i Manchesterem. Ale i Schalke je soupeřem velice zajímavým," meditoval Pavel Vrba a prozradil, že během dovolené v Rakousku si naladil Eurosport a v televizi sledoval shodou okolností poslední zápas skupiny Evropské ligy mezi Schalke a Haifou.

Ve Veltins aréně, kde se hrály i zápasy mistrovství světa 2006, se předtsaví fotbalisté Plzně v duelu se Schalke.foto: www.schalke04.de

Hrát se dá s každým, tvrdí Kolář

"To jsem ale netušil, že to bude náš soupeř. Schalke bude samozřejmě favoritem, ale my se pokusíme protivníka překvapit. Stejným fotbalem, jaký jsme hráli na podzim," přidával Vrba s vírou, že se v únoru bude hrát na novém plzeňském stadiónu a že podpora fanoušků sehraje velkou roli. "Vždyť duelem s Schalke budeme vlastně zrekonstruovaný stadión otvírat."

I David Limberský si los pochvaloval, i když netajil, že by se ve vyřazovací fázi raději nejprve postavil protivníkovi papírově slabšímu. "Třeba takovému Charkovu, nebo Lutychu. Schalke je ale nesporně atraktivním soupeřem z bundesligy a myslím, že šance jsou pro oba týmy stejné, nějaké zkušenosti už přece jen máme a věřím, že je budeme moci v konfrontaci se Schalke zužitkovat.

Fotbalový reprezentant Daniel Kolářfoto: Právo/Jan Handrejch

"Přesvědčili jsme se, že kromě Barcelony se dá hrát s každým. Schalke v čele s Raúlem a Huntelaarem bude pochopitelně favoritem, ale zase si zahrajem v nádherné fotbalové aréně," glosoval protivníka Daniel Kolář.

"Není to sice Manchester, který jsme si všichni přáli, ale atraktivního soupeře jsme dostali," přidával se brankář Roman Pavlík. "Ukázali jsme, že se dá hrát i se světovými kluby, takže šance existuje vždycky. Všechno se bude odvíjet od výsledku domácího zápasu, ale motivaci máme už teď velkou."

"Schalke má po Bayernu nejvězdnější útok. Raúl či Hunterlaar jsou hráči zvučných jmen, kteří představují i velké lákadlo pro plzeňské fanoušky," přemýšlel Marian Čišovský. "Německý fotbal by nám měl navíc vyhovovat víc než španělský, takže věřím, že půjde o dobrý a otevřený dvojzápas."

Není to snadný los, shodují se Němci

Schalke se na evropskou pohárovou scénu dostalo díky vítězství v Německém poháru a chce to samozřejmě v Evropské lize dotáhnout co nejdál. „Naším cílem zůstává probojovat se nejdále, jak to jen půjde. Nebude to ovšem snadný úkol. Jestliže Plzeň skončila ve skupině Lize mistrů třetí za Barcelonou a AC Milán, fotbalové kvality mít musí,“ pravil po losu kapitán mužstva Benedikt Höwedes.

Trenér Schalke 04 Huub Stevensfoto: Reuters/Fabrizio Bensch

„I proto, že v silné skupině Champions League dosáhla dobrých výsledků,“ notoval si s ním trenér Stevens.

"Konkrétních informací o Plzni máme ale skutečně málo,“ přiznával na klubových stránkách Schalke kapitán mužstva Benedikt Höwedes. „Je to ale český šampión, který účinkoval v Lize mistrů. Budeme intenzivně pracovat na tom, abychom sehnali co nejvíc informací,“ přidával osmapadesátiletý nizozemský kouč Schalke Huub Stevens. „V žádném případě nemůžeme mluvit o lehkém losu, čekají nás naopak náročné zápasy,“ poznamenal německý internacionál Horst Held.

"Plzeň předvádí moderní fotbal, díky němuž se stala českým šampionem. I její výsledky v Lize mistrů naznačují kvalitu, kterou má, přesto všichni věříme v postup,"  nechal se slyšet český legionář ve službách Schalke Jan Morávek.

Schalke momentálně na třetí příčce

Schalke momentálně figuruje na třetím místě bundesligové tabulky se ztrátou tří bodů na vedoucí Bayern Mnichov. Mezi hvězdy týmu patří především nejlepší střelec v historii evropských pohárů Raúl a nizozemský kanonýr Klaas Jan Huntelaar. V kádru je i český záložník Morávek, který však kvůli zranění v poslední době vypadl ze sestavy.

Raúl v dresu Schalke 04foto: ČTK/AP/Markus Schreiber

Schalke, které v roce 1997 vyhrálo předchůdce Evropské ligy Pohár UEFA i s českými reprezentanty Jiřím Němcem a Radoslavem Látalem, nemá s českým fotbalem moc dobré zkušenosti. Vsezóně 1972/73 vypadlo ve čtvrtfinále někdejšího Poháru vítězů pohárů se Spartou poté, co doma vyhrálo 2:1, ale v Praze podlehlo 0:3. V sezóně 1998/99 ho vyřadila v 1. kole Poháru UEFA Slavia díky penaltovému rozstřelu, neboť obě střetnutí skončila výhrou domácích 1:0. Dres Pražanů tehdy oblékl i současný kapitán Plzně Pavel Horváth.

Schalke hned po losu oznámilo, že vstupenky na zápas s Plzní budou ve Veltins aréně, která má pro bundesligové zápasy kapacitu 61 673 diváků, stát 15, 20, 30 a 40 euro.

Reklama

Související témata: