Hlavní obsah

Schalke mělo den blbec, řekl Vrba po návratu z Německa

Karel FeltPrávo

Trenér fotbalistů Viktorie Plzeň Pavel Vrba se v neděli po poledni vrátil z Německa, kde sledoval utkání kandidátů na titul mezi Mönchegladbachem a čtvrtečním soupeřem v Evropské lize Schalke 04. Domácí vyhráli přesvědčivě 3:0, když všechny góly dali v první půli. „Žádné závěry z toho nedělám, Schalke mělo den blbec,“ konstatoval na ruzyňském letišti Vrba.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér Plzně Pavel Vrba

Článek

Viděl jste Schalke v utkání, v němž dostalo tři góly. Jak zápas v Mönchengladbachu vypadal?

Pro Schalke to bylo hodně nepříjemné utkání. Už ve druhé minutě dostali gól a museli to trochu otevřít. Hra do plných jim viditelně nevyhovovala. Domácí vedli zaslouženě 3:0.

Ukázal vám sobotní duel něco z pohledu čtvrtečního souboje v Evropské lize?

Určitě ano, ale k dispozici máme videa ze všech čtyř jarních duelů Schalke a z těch budeme vycházet, protože v nich hrálo Schalke výborně. Porazilo 3:1 Stuttgart a otočilo zápas v Kolíně nad Rýnem na 1:4. Máme zpracovaný i jejích remízový zápas s Mohučí 1:1 a teď si uděláme ten sobotní. Sestava Schalke se točí kolem čtrnácti hráčů. Nečekám velké změny a vím, co by asi tak mohli hrát.

Nemohli se v Mönchengladbachu trochu šetřit a nevyplatilo se jim to?

Určitě ne, vždyť to bylo utkání dvou kandidátů na titul. Hráli ve velice silné sestavě s Raúlem, Huntelaarem, Farfanem, vzadu byl i kapitán týmu Höwedes, který nastoupil s obličejovou maskou. Otázkou je, jestli mají ti jejich nejlepší hráči optimální formu. Mají i zraněné. Čtvrteční zápas i odveta budou o něčem jiném. Je to pohár, v němž nemáte prakticky šanci na reparát jako v lize.

Budete vycházet doma ze zajištěné obrany nebo na ně vletíte?

První zápas hrajeme doma, což znamená, že potřebujeme uhrát dobrý výsledek pro odvetu. V první řádě nedostat gól a nejlépe nějaký dát. Taktiku vám teď neřeknu, to je pochopitelné. Sobotní prohra nás nesmí zmást. Kdybychom domácí zápas nezvládli, budeme to mít v Německu o týden později hrozně těžké.

Raúl, Huntelaar, Farfan, je to skutečně tak silná úderná trojice nebo jen slavná jména?

Je to veliká síla! Sobotní zápas jim nevyšel, ale oni ukázali obrovskou sílu v těch prvních dvou zápasech a je jen otázkou času, kdy ji předvedou znovu. Nerad bych, aby se chytili v Plzni. Čeká nás opravdu nesmírně silný soupeř.

Němci odehráli čtvrtý mistrovský zápas v mrazu. Vy zatím žádný. Nemůže to pro vás být určitý handicap?

My jsme hráli v mrazu Tipsport ligu hlavně s Libercem, který měl velmi dobré parametry. V pátek po návratu z Kypru jsme si dali modelový zápas. Na Kypru jsme sehráli kvalitní zápasy s vedoucím celkem polské ligy Vratislaví, další těžký duel s účastníkem Ligy mistrů Galati a pak proti nepříjemným Rusům. Myslím si, že jsme byli dostatečně prověření. Snad to bude na Schalke stačit. Ten mráz bude pro oba stejný. Trávník ve Štruncových sadech je výborně připravený.

Na Kypr jste vezl i marody Pilaře a Horu, jak jsou na tom?

Oba už tam hráli. Momentálně jsou všichni hráči v pořádku, alespoň nevím o ničem, co jsem tu nebyl.

Jaký máte program do čtvrtka?

Trávník jsme si vyzkoušeli v pátek, v sobotu hráči měli volno, v neděli dva tréninky. Od pondělí bude vždy už jen jeden. Samozřejmě zaměřené na taktiku a Schalke. Podíváme se také na videa, o nichž jsem mluvil. Zkusíme si také nějaké standardky.

Už se vám v hlavě rýsuje sestava?

Poslední zápasy byly štelované na Schalke, tedy co se týká složení, aby ti hráči, které bych chtěl postavit, byli o něco víc vytížení. Nějakou sestavu v hlavě mám, ale jsou tu i hráči, kteří v krátkém období ukázali dobrou formu, takže sestava rozhodně není jasná. Hodně napoví nejbližší dny.

Reklama

Související témata: