Hlavní obsah

Vrba: Máme šanci, pokud zopakujeme výkon s Kodaní a přidáme milánskou aktivitu

Rovnici má sepsanou a dokonce i vypočtenou. Jen na papíře, to se ví. Plzeňský kouč Pavel Vrba si nastudoval bundesligového protivníka z Gelsenkirchenu při německé špionáži důkladně, teď ovšem půjde o to, jak jeho svěřenci nachystanou partituru pochopí a hlavně realizují v prvním zápase vyřazovací části Evropské ligy se Schalke 04.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér fotbalistů Plzně Pavel Vrba na tréninku jako by svým svěřencům ukazoval: Pánové, jarní chvíle pravdy nastává.

Článek
Fotogalerie

Čtyřikrát během uplynulých týdnů jste Schalke na bundesligové scéně viděl, čtyřikrát mohl na tribuně hodnotit jeho sílu i slabiny. Jaká rovnice vám z tohoto pozorování vychází před pohárovou konfrontací, která na vás čeká?

V prvních dvou střetnutích bylo Schalke prostě skvělé. Bezchybná přechodová fáze, silné a nebezpečné v útoku... Duel s Moenchengladbachem mně naopak nabídl informace, jež bychom mohli a měli využít k tomu, abychom německému soupeři roli ztížili a sami naopak dokázali, že jsme se do pohárového jara probojovali právem.

Kam byste vůbec zařadil Schalke v hierarchii soupeřů, s nimiž jste se až dosud na evropské pohárové scéně utkávali?

Asi někam mezi milánské AC a Inter, protože jde o klub disponující přibližně stejným rozpočtem jako tito italští giganti.

A přesto věříte a doufáte, že byste v konfrontaci s ním mohli uspět a bojovat o cestu dál?

Už jsme dokázali, že s projevem z české ligy jsme schopni se prosadit v evropských soutěžích. Pokud zopakujeme podobné výkony jako proti Kodani či Trondheimu, jestliže si budeme počínat stejně aktivně jako proti AC Milán, máme šanci i proti Schalke.

A to tvrdíte i přesto, že sestava vašeho protivníka je plná hvězdných jmen? Hvězd jako Raúl, Huntelaar, Farfan...

Otázkou je, zda je trenér postaví a jak vůbec základní jedenáctku poskládá, protože po zápasech s Moenchengladbachem nebyl s výkonem mužstva příliš spokojen.

Ale nejspíše musíte počítat s tím, že se oba na trávník dostanou a vaši obranu budou strašit...

Samozřejmě, je to extratřída, fotbalisté, kteří v ofenzivě patří k nejlepším. Museli bychom si na ně dát pozor.

Hlavně nově stvořená stoperská dvojice Čišovský - Procházka by si musela dávat pozor. Bude pro vás velkým handicapem, že ti dva spolu neodkopali ani jeden soutěžní zápas?

V tom problém nevidím. Procházka, jenž nahrazuje Bystroně, je zkušeným fotbalistou, jenž i pohárové zkušenosti má a je schopen zápas zvládnout stejně, jako je ostatní hráči zvládali na podzim.

Jenže ti odehráli na podzim na evropské scéně tucet utkání. Počítáte s tím, že jim získané zkušenosti hodně pomohou?

Samo sebou, protože šlo o obrovskou zkušenost pro každého z nich.

Po duelech v základní skupině proti Barceloně, AC Milán a Borisovu se paradoxně ocitáte tam, kde jste za vidinou Ligy mistrů vyráželi. V konfrontaci, která se zase hraje vyřazovacím způsobem. Na rozdíl od duelů s Trondheimem či Kodaní ji ale začínáte doma, což asi představuje problém...

To tedy ano, protože když jsme začínali na hřišti soupeře a dali gól, byli jsme v obrovské výhodě. Proto bych byl v domácím střetnutí se Schalke rád, abychom neinkasovali. Jakékoli vítězství s nulou by pro nás představovalo obrovský úspěch a dávalo šanci do odvety. Ale opakuji -  vítězství bez obdržené branky.

Spoléháte hodně na domácí prostředí, do něhož se po pražském azylu vracíte?

I v pražském Edenu jsme zažívali na podzim báječnou atmosféru, o to víc věřím, že plzeňští fanoušci nový stadión zaplní a my jim výkonem uděláme radost. Pro mančaft je pochopitelně pohodlnější, že nemusí nikam cestovat a hraje doma.

Reklama

Související témata: