Hlavní obsah

Trefil se proti Schalke. Ale Milán je víc, říká ´nový Jiráček´ Darida

PLZEŇ

Jak si poradí s rolí nástupce Petra Jiráčka v záloze plzeňské Viktorie? ptali se mnozí před duelem Evropské ligy proti bundesligovému Schalke. A jedenadvacetiletý Vladimír Darida jim dal hned při první příležitosti tu nejlepší odpověď – suverénní výkon ozdobený parádní gólovou trefou. Přesto popírá, že by na zrekonstruovaném stadiónu ve Štruncových sadech sehrál ve čtvrtek životní zápas.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hráči Plzně oslavují gól Vladimíra Daridy proti Schalke.

Článek
Fotogalerie

Už od prvních minut dával jasně najevo, že se mu ze slavného soupeře ani z tíhy očekávání rozhodně kolena nerozklepou. „Ještě večer jsem si říkal, že budu v zápase asi docela nervózní. Ale bylo to v pohodě. Hrál jsem na sto procent a podal jsem svůj nejlepší výkon,“ potvrdil plzeňský mladík. A už po dvaadvaceti minutách z vyprodaných plzeňských ochozů křepčící fanoušci vyvolávali jeho jméno, protože díky němu se Plzeň dostala do vedení 1:0. „Dostal jsem od Horvyho balón na vápně a levačkou jsem to dobře trefil,“ popsal skvělou ránu. Šlo prý o jeden z mnoha signálů, které v Plzni nacvičují. „Máme víc variant rozehrávek a i takhle na vápno už jsme to párkrát zkoušeli,“ prozradil Darida, jenž si ve středu pole náramně rozuměl s mnohem zkušenějším plzeňským kapitánem.

„Hraje se mi s ním dobře a doufám, že jemu se mnou taky. Bylo to bez problémů. Ani mě moc neusměrňoval. Tak jednou dvakrát, abych se vrátil dozadu,“ komentoval spolupráci s Pavlem Horváthem. Ten však bude týmu v odvetě kvůli karetnímu trestu chybět. „Jeho zkušenosti budou v odvetě asi chybět. Ale uvidíme. Je tu spousta jiných dobrých kluků. Trenér to nějak poskládá,“ věří mládežnický reprezentant. Pokud není k dispozici Horváth, v záloze si prý dobře rozumí s Petrem Trappem. „On je víc defenzivní, takže já se můžu více pouštět do útoku. Ale to je všechno na trenérovi,“ nechtěl fušovat kouči do řemesla.

Kdyby měl ve druhé půli Darida stejně přesnou mušku jako při své první šanci, mohla jet možná Plzeň za týden k odvetě do Gelsenkirchenu s mnohem většími postupovými nadějemi. Jenže při své druhé příležitosti těsně minul bránu. „Chybělo tak pět deset centimetrů,“ litoval. Ve druhé půli se postupně Schalke dostávalo více do hry, vstřelilo vyrovnávací gól a českému mistrovi jakoby trochu docházely síly. „To ne. Spíš byl soupeř na koni tím, že srovnal na 1:1. My jsme měli zkrátka dát druhý gól. Kdyby to bylo 2:0, vypadalo by to z našeho pohledu úplně jinak,“ myslí si autor jediného plzeňského gólu v zápase. Z jeho pohledu se může zdát utkání jako mimořádně vydařené. Dal gól a jeho tým uhrál remízu s mnohem slavnějším soupeřem. Ale ani před zápasem by prý nad nabídkou na podobný scénář nejásal:  „Asi ne. Neberu to tak, jako že já jsem dal gól. Je to týmová hra a doma 1:1 není nejlepší.“ Zároveň odmítl, že by proti Schalke sehrál životní zápas. „To asi ne. Milán byl víc,“ dodal s odkazem na loňský duel v Lize mistrů proti AC Milán.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen