Hlavní obsah

Jak nahradit vykartovaného Horvátha? Prý to jde, tvrdí plzeňští hráči i trenér

GELSENKIRCHEN

Nikdo není nenahraditelný. I plzeňští fotbalisté tuto větu před čtvrteční odvetou Evropské ligy deklamují, i když v jejich případě se jedná o vykartovaného Pavla Horvátha. Kapitána, dirigenta, režiséra, ale hlavně zkušeného a protřelého vůdce týmu. „Před rokem v klíčovém jarním zápase v Teplicích, kdy nám šlo o titul, jsme se bez něho museli také obejít a důležitou ligovou partii jsme zvládli,“ hledá paralely v nedávné minulosti záložník mistrovského týmu Daniel Kolář.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vykartovaný kapitán Pavel Horváth bude v odvetě proti Schalke Plzni chybět.

Článek
Fotogalerie

Plzeňský kouč Pavel Vrba paralely hledat nemusí. Ví, že se musí bez distancovaného Horvátha obejít a poskládat středovou řadu tak, aby si i bez kapitána a dirigenta věděla rady.

Marný Vrbův povzdech

„Každopádně mně ale přijde počítání žlutých karet nespravedlivé. Zatímco jiné mančafty sehrály na cestě do play-off  pouze pět šest zápasů, my jich máme na evropské pohárové scéně za sebou už třináct. Zákonitě se tudíž muselo ocitnout daleko víc našich hráčů v karetním ohrožení, nebo se vykartovat,“  celkem oprávněně si stýská, že metr není pro všechny týmy stejný.

„Alespoň karty z kvalifikace o Ligu mistrů by se nemusely počítat,“ nabízí generalitě evropského fotbalu v Nyonu řešení.

Jasně že na něj nikdo neslyší. Momentálně rozhodně ne, takže Plzeň se bude muset v pohárové odvetě proti Schalke bez Horvátha obejít. „Dám si buřta, kolu a budu fandit. Co jiného mně také zbývá?“ zlehčuje situaci s humorem sobě vlastním Horváth.

Trenér má variant několik

Zato trenérovi Vrbovi to v hlavě šrotuje. „Nešrotuje. Variant se nabízí několik a jednu už vybranou mám,“ striktně odmítá, že by kvůli absenci dirigenta svého týmu nespal. „Mám možnost postavit do středu hřiště typologicky stejné fotbalisty, jakými jsou Kolář s Daridou, kteří ovšem nemají bránění moc rádi. Anebo naopak vyrukovat s hráčem, jenž si bude defenzivní úkoly plnit,“ naznačuje, že vzhledem k panující konstelaci a hlavně pak výsledku prvního zápasu (1:1) vsadí nejspíš na variantu druhou. „Tak do toho se rozhodně pouštět nebudu,“ odmítá Daniel Kolář potvrdit, že řešení „B“ je správné, a že s Trappem po boku by se mu hrálo ve středové řadě snáz. „Od toho je trenér,“ nemíní ani po posledních trénincích naznačit, ke které variantě plzeňské sestavy se schyluje.

Rajtoral: On vytvoří pohodu, my ji zúročíme

„Už toho máme všichni odkopáno dost, abychom Horvátha dokázali nahradit, i když jednoduché to samozřejmě nebude. Jeho zkušenosti budou na place chybět. Schopnost podržet míč a umět hru v pravý čas zrychlit zrovna tak,“ vypočítává Kolář kapitánovy přednosti.

„Ještě že razí s námi. Na hřišti sice budou jeho zkušenosti chybět, ale potřebnou pohodu před zápasem docela určitě vytvoří. A my ji na place zúročíme,“ slibuje čerstvý reprezentant František  Rajtoral.

Respekt budí, jednou ale stejně skončí

Plzeňský problém ve čtvrteční odvetě ovšem nepředstavuje jen absence Horváthových zkušeností či vůdčích vlastností. Pro posledního českého vyslance v pohárové Evropě je prakticky nepostradatelný i při standardních situacích, z nichž Vrbův tým hodně profituje. „Pravdou je, že za dobu mého plzeňského působení byl u jejich zahrávání prakticky jen on. Ale Limberský, Darida či třeba Bakoš mají také perfektní kopací techniku, a jsou schopni ho nahradit. A věřím, že i potřebný klid a Pavlovu genialitu v sobě v Gelsenkirchenu v sobě najdou,“ nezoufá kouč Pavel Vrba. „Samosebou že jeho přítomnost budí respekt,  jenže my se už teď musíme chystat na to, že skončí, protože věk se prostě zastavit nedá. A je jedno, zda to bude za půl roku nebo za dva, protože varianty, jak hrát bez Horvátha, musíme mít nachystány,“ připomíná. Ovšem aby tyto varianty chystal právě v odvetě play-off Evropské ligy proti Schalke, to by si docela rád odpustil.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články