Hlavní obsah

Vrba: Gól jsme nedali jen na Nou Campu a San Siru. Proč by se to nemělo povést na stadiónu Schalke?

Zdeněk Pavlis (Gelsenkirchen)Sport.cz

Měl pochopitelně vysněný trochu jiný scénář, který se v prvním zápase také pětasedmdesát minut naplňoval. Plzeňský kouč Pavel Vrba doufal, že jeho tým v play-off Evropské ligy alespoň jeden gól vstřelí a hlavně - žádný neinkasuje. Nizozemský zabiják Huntelaar ve službách německého Schalke však vyrovnávací trefou jeho představy odmítl. „Šance na postup je tudíž menší než před prvním zápasem, ale pořád existuje. Věřím síle svého týmu, jenž je schopen dát v Gelsenkirchenu gól a postoupit,“ neztrácí optimismus trenér posledního českého zástupce na evropské scéně.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Kouč Pavel Vrba pořád v postup přes Schalke věří, i když inkasovaný gól v prvním duelu mu do scénáře nezapadl.

Článek

Schalke vám ovšem poslalo před odvetou vážné varování, neboť v bundeslize smetlo Wolfsburg hladce 4:0.

Výsledek samozřejmě budí respekt, ale my v Gelsenkirchenu rozhodně nebudeme hrát jako Wolsfsburg s obranou vysunutou na polovinu hřiště.

Jak tedy budete hrát, abyste uspěli a bojovali o postupovou naději?

Jako doma. Ze zajištěné obrany, zhuštěného středu hřiště, přičemž budeme chtít využívat našich předností a chodit do brejků a do přečíslení, z něhož by se mohly rodit situace pro nás zajímavé.

Takže jste přesvědčen, že navzdory domácí remíze 1:1 se dá se Schalke hrát a o postup do osmifinále s ním i v odvetě válčit?

Každopádně, i když sílu Schalke respektujeme. Zvláště, když bude hrát doma před sedmdesáti tisíci diváky, což by na druhou stranu mělo patřičně motivovat i mé hráče. Pokud prokáží kvalitu jako na podzim na soupeřových hřištích a budou předvádět fotbal, jenž je nám vlastní, můžeme o postup bojovat.

To ovšem předpokládá eliminovat útočnou sílu Schalke představovanou Raúlem, Huntelaarem či třeba Farfánem...

Pravě proto budeme vycházet z domácího zápasu, kdy jsme to svedli. Nesmíme prostě Schalke dovolit hrát to, čím se prosadilo proti Wolsfburgu, musíme si třeba zmiňovaného Farfána pohlídat. Už u nás hrál velice dobře, byť nastoupil jen na dvacet minut.

A zrovna tak vymazat Huntelaara, který vám dal v prvním duelu vyrovnávací gól a proti Wolfsburgu se prosadil střelecky hned dvakrát!

V plzeňském duelu byl ve správnou chvíli na správném místě, v neděli v bundeslize nejprve po brejku doklepával balón z malého vápna, aby druhou branku přidal obdobně hlavou. V koncovce je skutečně velice dobrý, ale pravdou také je, že neproměnil penaltu ani další šance, jež se mu nabídly. Vždyť zápas Schalke s Hamburkem mohl klidně skončit 8:3. Pro nás z toho plyne jediné - nesmíme mu dopřát tolik prostoru, jako Wolfsburg.

I při zmiňované konstelaci a rozložení sil věříte, že jste schopni se Schalke o postup bojovat. Vzhledem k výsledku prvního duelu to ovšem předpokládá nutnost vstřelit alespoň jeden gól...

Na podzim jsme ho s výjimkou zápasu na Barceloně a AC Milán pokaždé v pohárových zápasech na soupeřových hřištích dali, proč by se to tedy nemělo povést v Gelsenkirchenu? Nesmíme ale pochopitelně vyčkávat a musíme hrát celý zápas aktivně dopředu.

Jenže na rozdíl od zmiňovaných zápasů se budete muset obejít bez vykartovaného kapitána a dirigenta Horvátha. Jste schopni ho nahradit?

Náhradní alternativy máme nachystané a i v přípravě jsme je zkoušeli. Mohl bych vsadit na ofenzivně laděnou dvojici Kolář - Darida, která ovšem nemá moc ráda bránění, mohu volit variantu s hráčem, jenž si naopak defenzivní úkoly plní.

Čímž naznačujete, že sáhnete po Ševinském, kterého jste na podzim v Borisově nasadil místo distancovaného Čišovského a on obstál, takže i jeho zásluhou jste bodovali a na evropské pohárové scéně se dožili jara?

Pochopitelně že budu vycházet z těžkých podzimních zápasů v Lize mistrů, v nichž někteří hráči naskočili do základní sestavy a splnili úkoly, které dostali.

Takže i přes korektury v sestavě podle vás šance na postup do osmifinále existuje?

Je pochopitelně menší než před prvním zápasem před týdnem u nás doma, který jsme chtěli odehrát bez inkasovaného gólu, ale pořád žije.

Umocňuje ji i to, že bez Horvátha jste pro domácí celek dost nečitelní, na což si před zápasem posteskl kouč Schalke Huub Stevens?

To jsem jen rád, že jsme pro něho nečitelní.

Reklama

Související témata: