Hlavní obsah

Vrbův inspiromat se vším všudy. Ševinský v nouzi nejvyšší zase zaskočí

GELSENKIRCHENU

Inspiromat má a samo sebou že se ho chystá okopírovat. Však už po remízové partii před týdnem v Plzni ho kouč českého mistra připomněl, když po naplnění úvodních devadesáti minut se Schalke narážel na duel Ligy mistrů v Bělorusku. Při absenci distancovaného kapitána Pavla Horvátha a korekturách, které musí v odvetné partii v sestavě provést, vychází z trenérových náznaků docela jednoduchá rovnice - Minsk okopíruje se vším všudy a stejně jako proti Borisovu postaví ve čtvrteční odvetě proti Schalke do stoperské dvojice zkušeného Františka Ševinského.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Plzeňský František Ševinský (vlevo) se snaží zastavit Lionela Messiho z Barcelony.

Článek
Fotogalerie

Pomalu dva měsíce skládal obranu, nechal sehrávat novou stoperskou dvojici, dopřával Čišovskému čas, aby si na sebe s novým parťákem Procházkou přivykli. Přišla však odveta se Schalke a plzeňskému trenérovi Vrbovi nezbývá, než se vrátit tam, kdy byl v listopadu v Bělorusku. Tedy k nasazení Ševinského...

Dva měsíce zkoušení vlastně k ničemu

Dopinkový hříšník Bystroň v mančaftu skončil, kapitán Horváth se v prvním zápase se Schalke vyfauloval, vsadit na ofenzivní složení s Kolářem a Daridou ve středu hřiště by se rovnalo sebevraždě. Co tedy Vrbovi zbývá, než se inspirovat vyzkoušeným a ověřeným? „Skutečně budu vycházet z podzimních zápasů Ligy mistrů, v nichž někteří hráči naskočili do sestavy a splnili úkoly, které dostali,“ vykroutil se plzeňský kouč z  dotazu, zda se inspirace Borisovem promítne i do sestavy, ale nepřímo tím spekulace o nasazení dvaatřicetiletého Ševinského potvrdil.

„Nejtěžší duely zvládl a z toho se dá skutečně vycházet,“ dodával Vrba s úsměvem.

Ševinský se nezdráhá, Procházka tuplem ne

Ševinský, který na podzim nahrazoval v plzeňské sestavě Mariána Čišovského poté, co byl slovenský stoper v duelu s Barcelonou vyloučen, aby poté odehrál skvělý part ve zmiňovaném Minsku, spekulace glosovat nemínil. „V trénincích jsme zkoušeli dvě tři různé varianty, ale z nich se nedá rozhodně vyčíst, že bych měl nastoupit. A trenér se slovem nezmínil,“ bránil se dedukcím, že tentokrát vytvoří stoperskou dvojici s Čišovským, zatímco nová akvizice koupená v lednu z Mladé Boleslavi Procházka dostane od Vrby roli defenzivního záložníka. „Nebál bych se toho. Celou minulou sezonu jsem v Bolce na tomto místě hrál. Znamenalo by to čistit prostor před stopery a zároveň pohlídat doskoky Raúla,“ nenechal by se Václav Procházka staronovou rolí vykolejit. I Ševinský, po němž v zimě moc a moc toužila Viktoria Žižkov, ale který po provalení Bystroňova dopinkového skandálu byl nucen v Plzni zůstat, se tvářil pod střechou svatostánku Schalke stoicky klidně. „Co mně také zbývá? Když člověk dlouho nehraje, z podobného tlaku by se jinak zbláznil. Pohárové duely na evropské scéně se nedají s naší ligou vůbec srovnat, protože jsou rychlejší, sledovanější a hlavně v nich jde o hodně,“ zachovával klid a nadhled.

Těžké by to bylo, přiznával

O hodně šlo ovšem i v Minsku, protože jedině bodový zisk zaručoval loni v listopadu Plzni další pokračování v pohárové Evropě. A Ševinský se s úkoly vypořádal s přehledem. „Tam to vyšlo, uvidím, jak by to vyšlo proti Schalke, kdyby mě trenér přece jen postavil,“ připouštěl, že by ho čekala hodně těžká zkouška. „Hlavně po fyzické stránce by to bylo hodně těžké, protože vůbec nevím, jak na tom jsem třeba po fyzické stránce. A o herní praxi ani nemluvě... Při současném cyklu čtvrtek - neděle absolvujeme jen udržovací tréninky, při nichž hrajeme pět na pět. A to je člověk už po třech minutách zadýchaný až hrůza,“ krčil rameny, ale i z tohoto gesta bylo zřejmé, že si na Schalke troufá a trenérovi Vrbovi svými spolehlivými výkony na evropské pohárové scéně jako inspiromat poslouží.

Reklama

Související témata: