Hlavní obsah

Promlouvat k ostatním? Jen by se smáli, brání se nový kapitán Plzně Limberský velkým slovům

Sliboval, že k odvetě do Gelsenkirchenu poletí, plzeňské mužstvo patřičně nabudí a pak si koupí buřta a colu a bude fandit. Nakonec ale zůstal kapitán posledního českého zástupce na evropské pohárové scéně Pavel Horváth doma, aby si doléčil drobná zranění a užíval si nervů u televize. Na Davidovi Limberském tudíž bude, aby ho v odvetném duelu Evropské ligy se Schalke zastoupil.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Limberský (nahoře) převzeme po Horváthovi kapitánskou pásku.

Článek
Fotogalerie

Máte už jako kapitán nachystán proslov ke spoluhráčům?

Ani omylem. Kdybych k nim nějakou řeč měl, stejně by se mně jenom smáli.

Ale večer přece vyrukujete k zápasu se Schalke místo Horvátha jako kapitán, takže ho musíte zastoupit se vším všudy. I třeba spoluhráče patřičně vyburcovat, třeba je hecovat, jak to právě on dovede...

Věřím, že ho dočasně zastoupit dokážu. Navíc na to nejsem sám, neboť v mančaftu  je dost zkušených hráčů i vůdčích typů, abychom mančaft ukočírovali.

Dal vám vůbec Horváth nějakou radu, jak si jako kapitán v tak důležitém zápase počínat?

Nic neporadil, ba ani nevzkázal. Ale i tak věřím, že si budeme vědět rady a nebude problém se bez něho v jednom zápase obejít.

Bude odveta se Schalke nejdůležitějším zápasem, v němž povedete plzeňský tým s páskou na rukávu?

To určitě, v tak důležitém střetnutí jsem ji nikdy neměl. Snad někdy před čtyřmi lety, kdy jsme hráli v lize o páté místo, což se samozřejmě s odvetou v Gelksenkirchenu nedá srovnávat.

Horváth vám ovšem bude chybět nejen jako kapitán, ale i jako exekutor drtivé většiny standardních situací. Jste schopni ho nahradit i při nich?

Nacvičovali jsme je a máme nachystány exekutory, kteří je budou zahrávat. Ale jejich realizaci si necháme až na hřiště.

Pokud chcete koketovat s myšlenkou na postup, budete muset vstřelit minimálně jednu branku. Myslíte, že bude jedna povedená trefa stačit?

Teoreticky ano, ale my těžko zvládáme zápasy bez inkasovaného gólu, takže to bude chtít vstřelit alespoň jeden dva. Věřím, že se něco ujme a budeme úspěšní.

Mohlo by vám pomoci, že mezi tyče se postaví až třetí gólman Schalke Hildebrand, který během loňské a letošní sezóny odchytal zatím jen jeden poločas?

Nemyslím, že by to mohlo představovat nějakou extravýhodu. V Schalke jsou určitě všichni tři gólmani kvalitní.

Co by tedy mělo být vaší výhodou?

Třeba poznání, že doma jsme sehráli se Schalke vyrovnaný zápas, v němž jsme bohužel za stavu 1:0 neproměnili šance, které jsme měli. Využít jich, bylo by to jiné. I tak jsme si ověřili, že se se Schalke hrát dá, i když doma bude samozřejmě o třídu nebezpečnější než před týdnem u nás v Plzni.

Pokud byste na Schalke uspěli, ozvete se bývalému spoluhráči Jiráčkovi, který v neděli odjel se svým Wolfsburgem z Gelsenkirchenu s potupným čtyřbrankovým přídělem?

V žádném případě, protože by si nějaký posměch nezasloužil. Petr je dobrým fotbalistou, který na podzim překročil parametry naší ligy a podle mého ani ve Wolfsburgu nakonec nezůstane.

I vy jste na podzim svůj stín překročili a mnoho cenných zkušeností na evropské pohárové scéně získali. Mohou vám v odvetě se Schalke pomoci?

Určitě. Hráli jsme třeba na Barceloně, což představovalo a představuje ten nejvyšší strop, takže už nás těžko může něco překvapit. Před odvetou se Schalke tudíž kolena rozklepané nemám, protože věříme ve vlastní sílu a tudíž i úspěch.

Reklama

Související témata: