Hlavní obsah

VIDEO: Věčný náhradník musel po úletu Bystroně zůstat. Teď vyrukuje proti Schalke

zp, GelsenkirchenSport.cz

Jednou nohou už byl na Žižkově, který o něho v zimě moc a moc stál, nakonec ale musel František Ševinský v mistrovské Plzni zůstat. Po propuknutí Bystroňovy dopinkové aféry trenér Vrba usoudil, že by mohl zkušeného stopera ještě potřebovat. Soudil správně, neboť poté, co se v prvním duelu play off Evropské ligy se Schalke vykartoval Horváth, byl nucen zamíchat se sestavou a inspirovat se podzimním duelem v Champions League proti Borisovu. Právě v něm věčný náhradník Ševinský nastoupil a svěřené partitury se zhostil dokonale.

Foto: Petr Eret, ČTK

František Ševínský přebírá Superpohár.

Článek
Fotogalerie

Rozhovor se Ševinským z Plzně před zápasem na Schalke

Konstelace ve vašem týmu je před odvetou v Gelsenkirchenu podobná jako loni na podzim před duelem Ligy mistrů v Minsku.

Svým způsobem ano. Před zápasem s Borisovem dostal Čišovský v duelu s Barcelonou červenou kartu a nemohl proti Borisovu nastoupit, teď se pro změnu vykartoval Horváth.

Takže bude opět na vás, abyste zaskočil a v nouzi nejvyšší mužstvu pomohl...

Během tréninků sice trenér dvě tři varianty naznačil, ale nic konkrétního neřekl. Natož aby na mě ukázal a prohlásil, že budu hrát.

To se z tréninků a nacvičovaných variant skutečně nedalo vyčíst, že vsadí na vás?

To tedy určitě ne, protože varianty obměňoval, takže skutečně nešlo stoprocentně určit, kdo proti Schalke nastoupí.

I z Vrbových diplomatických odpovědí se však šlo vydedukovat, že volba padne stejně jako v listopadu v Minsku na vás. I třeba proto, že jste se v důležité partii nenechal ani trochu vyvést z míry a zvládl jste ji s naprostým klidem.

Co jiného mi zbývalo? Kdybych si tlak připouštěl, musel bych se z něho zbláznit. Není vůbec jednoduché nastoupit po dlouhé době, kdy nehraju a jenom trénuji. A navíc vyrukovat do zápasu, který se vůbec nedá srovnat s naší ligou, neboť na evropské pohárové scéně je všechno rychlejší, sledovanější a navíc jde o hodně.

Právě! Před Borisovem jste také dlouho nehrál, a přesto jste obstál výtečně. Proto trenér hledal i tentokrát inspiraci v Bělorusku.

V Minsku to vyšlo, uvidíme, jak to bude vypadat, když mě postaví i proti Schalke.

Jak moc těžké je nachystat se na tak těžké střetnutí, jaké vás čeká, když jste pomalu tři měsíce žádný soutěžní zápas nehrál?

Strašně. Psychicky i fyzicky. Zvláště při současném cyklu středa - neděle, kdy program vyplňují jen udržovací tréninky a člověk tudíž ani pořádně neví, jak na tom po kondiční stránce vůbec je. A herní praxe chybí úplně, neboť na dvě brány nehrajeme prakticky vůbec. Maximálně si zakopeme v pěti proti pěti, jenže to je člověk už po třech minutách zadýchaný až hrůza.

Takže vy vlastně nevíte, jak na tom jste...

Opravdu jdu do neznáma, což znamená nepouštět se zpočátku do nějaké divočiny.

Přitom ale musíte počítat s tím, že takový Huntelaar, Farfán či Raúl vám budou ofenzivní divočiny v šestnáctce vyvádět!

Už v prvním zápase bylo vidět, čeho jsou schopni. Do naší šestnáctky letělo pět šest centrů a Huntelaar všechny měl. A když jsme sledovali u videa sestřih bundesligového utkání Schalke s Wolfsburgem, znovu jsme se přesvědčili, jak moc nebezpečný je. A nešlo jen o dva góly, které vstřelil. On se totiž dostal ke každému centru a balony z jeho hlavy mířily na bránu.

Takže ho máte vlastně přečteného a víte, jak jeho i třeba Raúla nebo Farfána bránit...

Přečíst u videa si je člověk může, připravovat se na ně je možné také, jenže oni jsou takovou třídou a mají tolik předností, že člověk nikdy dopředu neví, co ve vápně udělají. Takový Huntelaar je schopen zapojit se do kombinace na středové čáře, stejně jako v šestnáctce, kde těží ze svých silných stránek a proto není prakticky možné se na něho nachystat dopředu.

Reklama

Související témata: