Hlavní obsah

Plzeňáci šprýmaře Horvátha nepotřebovali. Zřízence Schalke pěkně doběhli i bez něj

GELSENKIRCHEN

Fórky si neodpustili. Z Veltins areny sice měli oči navrch hlavy, jako ostatně pomalu každý, kdo do fotbalového svatostánku Schalke přijede, přesto jim ale hned šrotovalo v hlavách, jak najít vady na jeho kráse. Proto plzeňští fotbalisté posbírali v okolí stadiónu pár klacků a větviček a ještě než poslední trénink začal, zapíchali je do trávníku. „Unmöglich,“ dušoval se klubový zřízenec starající se o hřiště, že by se snad tenhle nepořádek mohl dostat na hrací plochu přirozenou cestou.

Foto: Petr Eret, ČTK

Plzeňští fotbalisté Milan Petržela (vlevo) a David Limberský si fórky neodpustili.

Článek
Fotogalerie

Zřízenec i ke stropu areny ukazoval a přesvědčoval trenéra Vrbu, že je zatažená a že tudíž ani větrné poryvy sem nemohly tenhle nepořádek zanést.

Nemusel. Plzeňský kouč ví o svých „dobrácích“ své. K odvetě 1. kola play-off Evropské ligy sice dorazili do Gelsenkirchenu bez svého kapitána a věčného šprýmaře Pavla Horvátha, ale jeho fórky už dávno okoukali a osvojili si je. Teď ho dokonce trumfli, když Vrbu přesvědčovali, jak obtížně se na trávníku se zapíchanými klacky bude trénovat. Hráči Viktorie se ale museli nějak uvolnit, protože už fotbalový chrám Schalke budí respekt. „Na barcelonském Nou Campu či milánském San Siru dýchne na člověka slavná historie a tradice, ale jsou to přece jen starší stadióny. Tohle je moderní hala se vším všudy,“ vydýchával plzeňský kapitán David Limberský dojmy z prohlídky Veltins areny. „Z toho, co jsem dosud viděl, je jen náš plzeňský stadión lepší.“

Samo sebou že přeháněl, protože stadiónu v Gelsenkirchenu se může těžko nějaký jiný rovnat. Trávník, který při boxerských mačích nebo hudebních koncertech vyjede po kolejnicích úplně mimo stadión, zasouvací střecha bránící tomu, aby hřiště skrápěl déšť a čtyřiapadesát tisíc diváků v ochozech trpělo či jinak strádalo, obří kostka zavěšená pod stropem nabízející veškeré informace o probíhajícím utkání a opakující povedené akce. „Ten trávník se ale jezdí i slunit a opalovat, aby byl pořád v perfektním stavu,“ vysvětloval klubový zřízenec Schalke, když se mu dostalo vysvětlení, že klacíky a větve na hrací ploše byly jen fórkem plzeňských fotbalistů před večerním duelem se Schalke. Na trávníku pod zakrytou střechou Veltins areny plzenští fotbalisté čubrněli, při její prohlídce zrovna tak. Třeba na bazén v kabinách domácího mužstva, který připomíná malou plovárnu, třeba na kapli, kam se mohou jít domácí před zápasem i třeba o přestávce pomodlit za vítězství modrobílých barev. Však i nápis v tunelu vedoucím na hřiště „Modrá a bílá na celý život“ nabádá, aby pro úspěchy Schalke potili hráči třeba i krev.

A oni ji ve večerní odvetě Evropské ligy potit budou, to si mohou být plzeňští hráči jistí. Zvláště, když je požene za výhrou a postupem do osmifinále padesát tisíc diváků ve strmých ochozech. „V takovém prostředí je koučink během zápasu hodně složitý, protože na trávníku hráči žádné pokyny samozřejmě neslyší. Ale oni je vlastně ani potřebovat nebudou, protože mužstvo je pohromadě dost dlouhou dobu, aby mělo vše zažité. Spíše půjde o připomenutí jistých pravidel, což v pohodě zvládneme před zápasem,“ nedělal trenér Vrba vědu z pekla, které na jeho svěřence v odvetě čeká.

Možná i proto, že na jezdících schodech vedoucích od šatny do vestibulu pohledem zavadil o obří fotografii starou už pomalu šest let.  Letecký snímek zachycuje na ploše Veltins areny českou reprezentaci, která zde v šampionátovém duelu porazila 3:0 Američany. Třeba i tento záběr a navždy zvěčněná výhra Brücknerova týmu by mohla jeho svěřencům posloužit ve večerní pohárové odvetě se Schalke jako inspirace.

Reklama

Související témata: