Hlavní obsah

Dal gól a poslal srdce přítelkyni. A vlastně všem Hujerům, které Rajtoral na tribuně měl

Vstřelil gól, jímž doslova umrtvil celý stadión, neboť vynutil své Plzni prodloužení, aby se vzápětí rozmáchl a poslal na jednu z tribun srdce. „Patřilo přítelkyni, která tam seděla. Rodiče, sestřenka, kamarádi také. Prostě takoví Hujerovi,“ vysvětloval František Rajtoral prožívající tento týden báječné dny. Nejprve pozvánka do reprezentace k přípravě proti Irům, ve čtvrtek vyrovnávací gól na Schalke.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

František Rajtoral (vlevo) oslavuje vyrovnávací gól Plzně na hřišti Schalke 04.

Článek
Fotogalerie

Tedy báječné dny... Pro vás osobně určitě, ale pro plzeňský mančaft těžko, když sice odvetu se Schalke dotáhlo vaším přičiněním do prodloužení, ale v něm padlo...

Špatně, všechno špatně. Odvetu ovlivnila nejprve červená pro Bakoše a pak zranění Procházky, který nemohl pokračovat, což byla další rána. I tak jsme se zabejčili a rozhodně se nemáme za co stydět.

Musel to být i tak báječný pocit, když jste propálil domácího gólmana, vyrovnal a celý bouřící stadión v tu ránu zmlkl...

Byla to taková nepřímá úměra. Jak publikum zmlklo, ve mně to bouchlo. Přál bych si víc takových nepřímých úměr a věřím, že je zažiju. I třeba větší.

Věřil jste si, že ve vypjatém závěru brankáře Hildebranda prostřelíte?

Kdybych si nevěřil, nedal bych gól. Bylo to štěstí, že se míč ke mně odrazil a gólman chtěl zmenšit úhel. Trefil jsem ale balon, jak jsem chtěl.

Vaše trefa mohla přinést dokonalý obrat...

My v něj věřili, protože jsme se vznášeli na vlnách euforie. Schalke nedalo šance a já doufal, že jednou utečeme a ještě jednu branku přidáme. Anebo jsem věřil, že zápas dotáhneme alespoň k penaltovém rozstřelu.

Jenže v nastaveném čase se zranil Procházka a vy jste vlastně dohrávali jen v devíti. Vaše šance rázem devalvovaly!

Sáhli jsme si až na dno, ale Schalke našeho oslabení využilo a prokázalo svou kvalitu. Třetí inkasovaný gól už byl jen o tom, že jsme hráli vabank.

Přesto jste protivníka pořádně potrápili a na postup měli, byť vám věřil málokdo...

Musíme vidět konfrontaci se Schalke v kontextu s prvním zápasem u nás v Plzni. Kdybychom vyhráli víc než 1:0 a nenechali si dát vyrovnávací gól, bylo by to jiné. Domácí duel konečné resumé ovlivnil.

I tak jste dosáhli postupem do play-off Evropské ligy velkého úspěchu...

Ještě před dvěma lety bychom si něco podobného nedokázali vůbec představit. Teď máme za sebou Ligu mistrů, v Plzni stojí nový stadión, sehráli jsme krásné zápasy. Musíme být spokojeni. A musíme mít novou motivaci, abychom příští rok něco podobného zase zažili. Vždyť se dá dojít třeba ještě dál, protože na úplném vrcholu asi ještě nejsme.

Stavíte si laťku hodně vysoko...

Stavíme, protože po letošní sezóně se nemáme za co stydět. A zároveň doufám, že se nám příští rok povede něco podobného.

Vám se to může povést už příští středu, kdy vás čeká debut v reprezentaci v Irsku. Anebo za tři měsíce na evropském šampionátu v Polsku!

Reprezentaci začnu řešit až v pondělí, protože teď nás ještě čeká v neděli ligový zápas s Duklou a v něm chceme uspět.

Reklama

Související témata: