Hlavní obsah

Majitel Plzně: Milióny nepočítám. Ale vím, že jsme uhráli nejvíc bodů z českých mužstev

Jedno připouští... To, co se letos podařilo jeho Plzni na evropské pohárové scéně, se už nemusí opakovat. Třeba už ani pohádkové milióny z Ligy mistrů do jeho pokladny nepotečou, ba ani své hráče do ciziny za tak lukrativních podmínek prodávat nebude. Přesto byl majitel fotbalové Plzně Tomáš Paclík po konfrontaci s německým Schalke navýsost spokojen. A nic na tom neměnilo, že se jeho tým s Evropskou ligou rozloučil. „Ukázali jsme, že český fotbal na tom není tak špatně a má na to, aby hrál špičku v Evropě,“ pochvaloval si.

Foto: Milan Malíček, Právo

Majitel fotbalové Plzně Tomáš Paclík může být s účinkováním na evropské pohárové scéně spokojen.

Článek
Fotogalerie

Z evropské pohárové scény jste vypadli, ale i tak musíte být maximálně spokojený. Věhlas vaší Plzně narostl, ekonomicky jste si nesmírně polepšili, spoustu hráčů teď navíc můžete výhodně zpeněžit...

Pro mě je v tuto chvíli podstatné, že jsme během uplynulých šesti měsíců ukázali, že je český tým schopen hrát důstojnou roli i při měření s nejlepšími evropskými týmy.

Neříkejte, že jste nekalkuloval, kolik vám působení na evropské pohárové scéně vyneslo...

Ekonomicky má naše úspěšné účinkování v pohárové Evropě obrovský význam, ale o tom teď skutečně nechci přemýšlet.

To jste opravdu nepočítal desítky milionů, které vám přitekly?

Já teď počítám jen to, že jsme vypadli. A také to, že remízou uhranou v řádné hrací době jsme získali nejvíc bodů ze všech českých pohárových zástupců a tím vylepšili koeficient našeho fotbalu.

A také notně vylepšili renomé fotbalové Plzně...

To těžko dokážu posoudit. Většina soupeřů nás možná trochu podcenila, ale my jsme ukázali, že kromě Barcelony jsme schopni hrát vyrovnané partie s každým.

Za to by se patřilo mančaftu poděkovat...

Já klukům poděkoval, ale na nějaké proslovy neměl po zápase na Schalke nikdo náladu. Byl to pro nás smolný dvojzápas, v němž jsme byli podle mého lepší. I  v deseti, a v rozhodující fázi zápasu dokonce v devíti, odehrálo naše mužstvo odvetu nejlépe, jak mohlo. Bez zraněného Procházky to bylo hodně těžké a pak už to prostě nešlo, což bylo vidět. Naši hráči si sáhli na dno, takový Limberský nemohl ani chodit, a přesto běhal. Někteří prostě odehráli fantastický zápas.

Viktoria nasbírala 15 bodů a vydělala 280 miliónů korun
Fotbalisté Viktorie Plzně se i přes vyřazení z 2. kola Evropské ligy se Schalke 04 přiblížili na dosah českému rekordu v počtu získaných bodů do koeficientu v jedné pohárové sezóně a také zaznamenali největší přínos do klubové pokladny v historii českého fotbalu. Západočeši nasbírali 15 bodů a jen na prémiích od UEFA vydělali v přepočtu zhruba 280 miliónů korun.Největší prémie dosud sklízela Sparta, která v sezónách 1999/2000 a 2000/2002 získala pokaždé téměř čtvrt miliardy. V klubovém koeficientu je nejúspěšnější Slavia, jíž postup do semifinále Poháru UEFA v roce 1996 vynesl podle dnešních kritérií 15,5 bodu.

Jste na svůj tým hrdý?

Určitě. Už po zápase v Plzni jsme od vedení Schalke slyšeli, že bychom mohli hrát špičku bundesligy, po odvetě tato slova zazněla zase. To těší, protože jsme měli na to, abychom přes Schalke postoupili.

A zároveň zavazuje do budoucna. Chystáte velkou obměnu kádru?

Nemáme myšlenky na to, jestli někdo přijde, nebo odejde. Trenéra Vrbu nevyjímaje. Teď jsem z odvety v transu a potřebuji se vyspat.

A co třeba takový Limberský, na kterého jste narazil a kterého trenér Vrba moc a moc vychvaloval. Nepláchne vám také do bundesligy?

Myslím, že to je Plzeňák a zůstane vždy v Plzni.

Reklama

Související témata: