Hlavní obsah

Kouč Manchesteru Ferguson: Riskantní změny v sestavě nás málem stály postup

MANCHESTER

Jediný gól stačilo vstřelit fotbalistům Ajaxu k tomu, aby ve 2. kole Evropské ligy vyřadili Manchester United. Úřadující anglický mistr na svém hřišti amsterodamskému mužstvu podlehl 1:2 a po vítězství 2:0 z úvodního duelu jen těsně uhájil postup. Domácím se málem nevyplatilo, že nastoupili bez řady opor. Trenér United Alex Ferguson po utkání přiznal, že nasazením nezkušené obrany ve složení Phil Jones, Chris Smalling, Fábio a Rafael hodně zariskoval.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Kouč United Alex Ferguson neměl i přes postup důvod k úsměvu.

Článek

"Přijímám odpovědnost, protože jsem nasadil tým s příliš mladíky v obraně. Všichni sice mají velký potenciál, ale v Evropě potřebujete v zadních řadách zkušenost. Takhle jsme zažili večer plný nervů," uvedl sedmdesátiletý kouč na klubovém webu.

"Rudé ďábly" poslal do vedení už v šesté minutě Hernández, ale hosté zásluhou Ozbilize ještě před přestávkou vyrovnali a tři minuty před koncem po gólové hlavičce Alderweirelda odstartovali nečekané drama. Na třetí - postupový gól - však už nakonec Ajax nedosáhl. Manchester naposledy před svými diváky v evropských pohárech podlehl v listopadu 2009 Besiktasi Istanbul.

"Když hrajete proti Ajaxu, tak víte, že mohou udržet míč po celý večer. Problém je v tom, že nemají mnoho průniků. Jsou to všichni dobří mladí hráči a jejích tým roste," řekl Ferguson, jehož tým se v osmifinále Evropské ligy střetne s Athletikem Bilbao.

Mladíci slibují nápravu

Skotský kouč nasadil do základní sestavy mladé fotbalisty, kteří byli dlouho zranění, a potřebovali získat zápasový rytmus i další zkušenosti. "Phil Jones, Chris Smalling a Tom Cleverley byli dlouho mimo, takže pro ně bylo důležité, aby dostali šanci," prohlásil Ferguson.

Jeden z mladíků Smalling ujišťoval, že v dalších utkáních se podobné chyby nebudou opakovat. "Když jsme odcházeli ze hřiště, připadali jsme si, jako bychom vypadli. Ale protože jsme postoupili, musíme to v příštím kole napravit," prohlásil dvaadvacetiletý obránce.

Reklama

Související témata: