Hlavní obsah

Jednou se to musí zlomit, říká gólman Slavie Černý

PRAHA

Podzim fotbalistům Slavie příliš nevyšel. V lize tápou a také v Poháru UEFA nejsou po domácí remíze 2:2 s Levski Sofia v ideální pozici."Dáme do odvety všechno," řekl Právu před čtvrteční pohárovou odvetou gólman sešívaných Radek Černý. "Jednou se to přece musí zlomit," dodal. ROZHOVOR

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Gólman Slavie Radek Černý.

Článek

Jak jste vstřebal první utkání, v němž jste až v posledních vteřinách zachránili remízu, přestože jste dlouho vedli?

Nebylo co vstřebávat. Když si to utkání vybavím, byli jsme rádi za remízu.

Momentální forma mužstva není nejlepší. Pořád doufáte v postup?

Musíme věřit, jinak vůbec uspět nemůžeme. Bez víry to nepůjde. Před prvním utkáním to bylo padesát na padesát, teď je na tom lépe Sofie. A není rozhodující, jaká je atmosféra navenek. Musíme na všechno zapomenout, soustředit se na zápas. Chceme být v pohárové Evropě i na jaře.

Co by mělo na Sofii platit?

Hrát ze zajištěné obrany a čekat na brejky. Budou hrát aktivně, diváci je poženou a my si počkáme na rychlé kontry. A třeba se ujme nějaká standardka, které jsme poctivě v tréninku nacvičovali.

Není to trošku utopie? Slavia je tím mužstvem, které potřebuje vyhrát. Domácím stačí i bezbranková remíza. Nebo snad spoléháte, že soupeř nemá dostatečnou disciplínu?

Pochopitelně jsou to jen předpoklady, ale myslím, že před třiceti tisíci fanoušky budou hrát na vítězství. Rozhodně bych je však nebral za klasické bulharské mužstvo. V Praze ukázali, že jsou zkušení a takticky nesmírně na výši, o disciplíně nemluvě.

Zřejmě nenastoupí Petrouš s Dostálkem, kteří odcházejí do Ruska. Nebude mladých a nezkušených hráčů pro tak důležité utkání až mnoho?

Bude to už několikátý zápas, v němž je budeme postrádat. Ale pořád to bude na hřišti jedenáct proti jedenácti. A pro mladé to bude šance ukázat, co v nich je. Strach a obavy nejsou na místě, to není cesta, která nás posune dál.

Pro brankáře bývají zápasy v bouřlivém prostředí balkánských zemí hodně nepříjemné. Na jaký zápas z těchto končin nevzpomínáte rád?

Nejhorší to bylo před lety v Bukurešti, kde nebyla dráha a tribuna stála hned za brankou. Létalo tam úplně všechno. Tady je atletická dráha, takže by to nemělo být tak zlé.

Čeká vás poslední utkání podzimu. Cítíte v týmu touhu získat klid pro zimní přestávku a sebevědomí pro jaro?

Postup do jarních bojů je obrovskou motivací. Nečekají nás další zápasy, dáme to toho všechno. Jednou se to musí zlomit.

Reklama

Související témata: