Hlavní obsah

Sen Teplic: odletět z Glasgowa s nadějí

GLASGOW

Bít se o senzaci, potřetí šokovat Evropu. O tom sní před utkáním třetího kola Poháru UEFA v Glasgowě s tamním Celtikem fotbalisté Teplic. "Budeme jezdit po zadku," přesvědčuje fanoušky kouč František Straka. Střízlivější přání zní, aby bylo v odvetě vůbec o co bojovat.

Foto: PRÁVO/Dorian Hanuš

Do třetice všeho dobrého? Pokoří tepličtí fotbalisté i Celtic Glasgow?

Článek

Dva protipóly. Teplice jsou v lize podprůměrné, krčí se na 11. pozici. Soupeř září, válcuje ostatní ve skotské lize, jeho forma nahání až hrůzu. O víkendu Celtic v lize překonal 40 let starý rekord - zvítězil počtyřiadvacáté v řadě a s třináctibodovým náskokem před nenáviděným městským rivalem Rangers má titul prakticky v kapse. Skóre? Neuvěřitelných 81:12! A dnes plánuje katolický klub další 'popravu'.

"Ano, kvalita Teplic a Celtiku se nedá rovnat. Oni mají po světě pět skautů, kteří jim neustále vybírají vhodné posily. Ale my máme zase naději. Nic nemusíme. Jen můžeme. Budeme se rvát, protože pohár nezná zákony. Je jiný," zvyšuje hlas Straka.

:. ANKETA
Překvapí Teplice znovu fotbalovou Evropu? Jak dopadnou v Glasgowě v utkání s Celtikem? Hlasujte na konci článku.

Kouč O'Neill: Nic nepodceníme

V Glasgow jeho tým vítalo včera před polednem slunce a až posměšné články tisku. Deník Herald napsal, že "Celtic čeká jen nepříjemná povinnost". Sun zase překřtil Straku na Frantizka. Klub přišel s nabídkou, aby si fanoušci kupovali zájezd do Československa...

"Mě ovšem statistiky výher a prognózy nijak neuklidňují. Bude to strašně těžké. A neříkám to jen z úcty," pravil tradičně opatrně trenér Celtiku Martin O'Neill. Severočechy on i jeho asistenti týdny špehovali. Viděli je desetkrát! "S potěšením jsem se dozvěděl, že je Horváth mimo," uvedl.

Do sestavy může vybírat ze šestnácti mužů, kteří už hráli ve svých zemích v reprezentaci. Dnes v hledišti usedne i kouč anglické reprezentace Ericsson, aby si prostudoval hru dvojice záložník Thompson-útočník Sutton.

Nemají nedostatky

Straka uklidil tým do klidného hotelu za město a před večerním oficiálním tréninkem nabádal hráče k optimistickému myšlení. "Musíme vstřelit gól. Šance, které jsme nedali v lize, jsou srážející. Až branky dáme, tak pojedeme. A hlavně: od nás nikdo nic nečeká," opakoval.

Trenér je přesvědčen, že při souhře okolností lze navázat na ohromující podzimní výsledky klubu: díky Teplicím daly pohárové Evropě vale nejprve německý Kaiserslautern a pak i slavný Feyenoord Rotterdam, vítěz Poháru UEFA 2002.

"Ale Celtic je ještě výš. Je to hammer, kladivo. Jsou úžasní, fantastičtí, vlastně nemají slabinu. A ta atmosféra... Pro nás to bude každopádně zážitek na celý život. Co si přeju? Ať nám zůstane do odvety naděje!"

Strašlivý tlak

Tým nedává góly a absence zraněného Horvátha je pro Severočechy další ranou. V podzimních kolech Poháru UEFA dal tým šest branek, ale dnes nastoupí jen autor jediné - Doležal. Benčík a Rezek jsou pryč. Záložník Krmaš nastoupit též nemůže, neboť na podzim hrál Ligu mistrů za Spartu. A tak Straka pošle do zálohy Skálu a prvně i uzdraveného Kuchaře. Jaký čeká úvod? "Jejich počáteční tlak je strašlivý a pověstný," ví, co jeho hochy asi nemine.

V Parkheadu se dnes čeká v šedesátitisícovém kotli přes padesát tisíc fanoušků. Před stadiónem se včera odpoledne vinula třicetimetrová fronta na vstupenky. "Naši diváci jsou nejlepší na světě. Uvidíte," tvrdí O'Neill.

Zápas nevysílá žádná z českých televizí, jen satelitní program Sky. "Je to ostuda českého fotbalu," okomentoval to Pavel Horváth. Druhý poločas živě vysílá Radiožurnál, z první půle plánuje vstupy.

Před soubojem
Celtic: Douglas - Kennedy, Varga, Balde - McNamara, Petrov, Lambert, Pearson, Thompson - Larsson, Sutton.
Teplice: Poštulka - Doležal, Rada, Hunal, Leitner - Verbíř, Kuchař, Skála, Tesařík - Mašek, Kowalík.
Utkání začíná ve 20:45, řídí ho Rakušan Plautz. Nevysílá žádná z českých televizí.

Reklama

Související témata: