Hlavní obsah

Zboří Vrba třicet let starého strašáka? Pět předpokladů, které k tomu potřebuje

Angažovali ho, aby vyléčil řadu letenských mindráků. Jednoho strašáka už nedávno zbořil. Trenér Pavel Vrba dovedl fotbalovou Spartu k vítězství nad Slavií, což se jí podařilo poprvé od března 2016 a 14 soutěžních derby. Večer je před zkušeným koučem ovšem výzva v podobě favorizovaného Lyonu ještě těžší. Napravit dlouhodobě mizernou bilanci Sparty s francouzskými soupeři. Z třinácti pohárových duelů je porazila pouze dvakrát, na domácím hřišti navíc naposledy před třiceti lety!

České kluby dokážou v evropských pohárech proti favoritům překvapit, věří trenér Sparty Pavel VrbaVideo: Sport.cz

 
Článek

Poslední francouzský skalp Sparty spadá do sezony 2007/08. Tehdy zvítězila v Poháru UEFA v Toulouse 3:2. Na Letné ovšem trpí mnohem déle. Doma porazila francouzské týmy v pohárech v jediném z šesti utkání, od zdolání Marseille v listopadu 1991 tam nad nimi pětkrát za sebou nezvítězila.

„Opravdu? Třicet let? Tak hluboko do statistik jsem nešel, ale víte, že pokud už české týmy hrají skupiny, dokážou překvapit a favority zaskočit. Sám mám takovou zkušenost, s Plzní jsme dokázali uhrát body třeba s Milánem. Takže já doufám, že zažijeme pěkný večer a favorita překvapíme," přemítá zkušený kouč Pavel Vrba před bitvou s lídrem skupiny A v Evropské lize.

Sparťan Jakub Pešek se v Evropské lize těší na souboje s obráncem Lyonu EmersonemVideo: Sport.cz

Sparta nezdolala francouzská mužstva v pohárech šestkrát po sobě. V minulé sezoně Evropské ligy narazila ve skupině na pozdějšího francouzského mistra Lille, jemuž doma podlehla 1:4 a venku 1:2. V letošním 3. předkole Ligy mistrů zase vypadla s Monakem po prohrách 0:2 doma a 1:3 venku.

Do sestavy Sparty se vrací Ladislav Krejčí ml. Už týden trénuje bez úlev, říká Pavel VrbaVideo: Sport.cz

A pokud jde o Olympique, Sparta ho ve čtyřech vzájemných duelech neporazila a třikrát mu podlehla.

Zkusme poukázat na pět nutných předpokladů, jejichž splnění může k vytouženému vítězství vést.

1. Udržet vítěznou mentalitu a sebevědomí

Pardubice byly po reprezentační pauze na rozehrání. Lyon bude úplně jinou váhovou kategorií, nicméně pracně získané sebevědomí a vítězná mentalita mohou sehrát podstatnou roli. „Jsme na vítězné vlně. Výhra v derby se Slavií nám psychicky hodně pomohla. Dodala nám sebevědomí, které nám chybělo. Doufám, že to ukážeme," těší se reprezentant Jakub Pešek.

2. Znovu vyjít z pozorné defenzivy

Zkušený kouč vyznává ofenzivu, zářijová porážka v Plzni však přece jen přinesla zlom. Sparta už je v klíčových duelech v defenzivě obezřetnější, k výhře nad Rangers i Slavií jí pak stačil jediný gól. „Dostat tři góly je na Spartu hodně. Pochopil jsem, že s takovými týmy nelze v některých fázích zápasu hrát otevřený fotbal a nelze hrát tak, že každého přestřílíme, jako se nám stávalo na jaře. Uvědomili jsme si, že proti top mužstvům musíme být zodpovědnější v defenzivě, protože se nenechají přestřílet jako ostatní soupeři," souhlasí Vrba.

Tenhle týden byl pro nás moc důležitý a my ho zvládli, raduje se trenér Sparty Pavel VrbaVideo: Sport.cz

3. Zapojit rychlá křídla a být produktivní

Letenští na letním trhu hledali především rychlá křídla a poslední zápasy dávají jejich výběru za pravdu. Navrátilec Pešek se chytil hned od začátku sezony, také Haraslín se po srpnovém příchodu z Itálie rychle adaptoval. Přes ně mohou přicházet šance. „Klíčová bude produktivita, protože očekávám, že na obou stranách bude třeba jen minimum šancí," míní František Straka, bývalý hráč i trenér Sparty.

4. Využít osvědčené standardky

Také v tomto bodě jsou těžké mače z poslední doby příkladem. Proti Rangers skóroval Hancko po rohu, derby rozhodl Haraslínův přímý kop. „Sparta má velmi silný tým, který hraje dobře vzadu, běhá, nebojí se a má nebezpečné křídelní prostory. Musíme si na to všechno dát pozor, ale věřím, že jsme dobře připraveni," varuje trenér soupeře Peter Bosz, že zaskočit Lyon ze hry bude složité.

5. Udržet na uzdě armádu hvězd

Shaqiri, Emerson, Boateng, zázračný Brazilec Paquetá... Olympique dal zase dohromady celou armádu hvězd a protivník neví, kterou z nich hlídat dřív. „Lyon má spoustu kvalitních hráčů, není to o jedné hvězdě. Mají samozřejmě nadstandardní individuality, ale je to hlavně dobře poskládané a vyvážené mužstvo. Proto je velkým favoritem naší skupiny," uvědomuje si Vrba.

Jak podle vás dopadne Sparta proti Lyonu?
vyhraje
37,7 %
remízuje
18,8 %
prohraje
43,5 %
Celkem hlasovalo 5465 čtenářů.

Reklama

Související témata: