Hlavní obsah

Semifinále Poháru UEFA: Newcastle kosí zranění

Týden nabitý fotbalem pokračuje. Po dvou dnech zasvěcených Lize mistrů si čtvrtek zabrali pro sebe semifinalisté Poháru UEFA. V Newcastlu se chystá další anglicko-francouzský duel. V Lize mistrů přehrálo Monako Chelsea, nyní se čeká, zda předvede Marseille v St. James Parku podobnou parádu. Druhý souboj je čistě španělský, Villarreal přivítá Valencii.

Článek

Kouč Newcastlu Bobby Robson má problémy se sestavou. Ideální jedenáctku mu bourá početná marodka. Hned šestice hráčů, kteří pravidelně nastupují v základu, má zdravotní problémy. A bez Bellamyho, Dyera, Jenase, Brambla, Ameobiho či Bowyera to může Newcastlu pořádně skřípat.

Shearer by bral pohár

Který z jmenovaných hráčů zůstane na lavičce a který případně zasáhne do hry, se rozhodne zřejmě až na poslední chvíli. Robson však zůstává optimistický. Klub hraje semifinále některého z evropských pohárů po dlouhých 35 letech a lidé očekávají vítězství. "O podobný úspěch jsme dlouho usilovali a přestože to bude obtížné, věřím, že divákům nabídneme nezapomenutelný večer. A to znamená jediné - vítězství," poznamenal trenér.

Také hráči si možnosti hrát o cennou trofej velmi váží. Když odpovídal kanonýr Alan Sherer na otázku, zda by raději zvedl pohár pro vítěze, nebo v domácí soutěži skončil s týmem na čtvrtém místě, zaručujícím postup do Ligy mistrů, upřednostnil Pohár UEFA. "Nejlepší by samozřejmě bylo obojí, ale pokud bych měl vybírat, beru tento pohár. Každý hráč hraje, aby vyhrával a my dlouho nic nezískali. Teď to můžeme změnit."

Ovšem k vítězství chybí Angličanům ještě dva kroky. A ten první přes Marseille jistě nebude procházkou růžovým sadem, zní varování z Francie. "Také my chceme vyhrát a také my máme velkou motivaci. V Marseille chybí velká trofej již dlouhých deset let, proto bereme tuhle soutěž velmi prestižně," zdůraznil kouč José Anigo.

"Nepostoupit do finále, když jsme už tak blízko, to by bylo velké zklamání. Dáme do souboje s Newcastlem vše," dodal Anigo. Vzhledem k tomu, že domácí hráči plánují stejné nasazení, mají se diváci v Newcastlu na co těšit. Zápas začíná ve 20:45.

Valencie nic nevypustí

Další z týmů, který touží dobýt evropské pohárové nebe, je Villarreal. Ten hostí doma regionálního rivala Valencii. A bude to skutečné derby, na žádný jiný stadión španělské ligy to Valenci nemá blíž.

Stadión s poetickým jménem Madrigal je však v Poháru UEFA zakletou tvrzí. Soupeři na něm nemohou najít střeleckou mušku, žádný z pohárových rivalů tam ještě neskóroval, čisté konto drží Villarreal doma již osm utkání.

"To je náš klíč k úspěchu," prohlásil kapitán Alvárez, sám nesmlouvavý stoper. "Jsme tři zápasy od historického vítězství, navíc můžeme z cesty smést právě Valencii. Je to vzrušující," přidal se kanonýr Anderson.

Vypjatý souboj svými slovy potvrdil i kapitán Valencie Albelda. "Určitě jim vedení klubu nabídne parádní prémie, pokud nás porazí. Jsem si jistý, že pokud nás skutečně zdolají, budou šťastnější, než kdyby porazili třeba Real Madrid," poznamenal.

Valencia stále bojuje na dvou frontách, vedle poháru usiluje i o vítězství v domácí soutěži. Čtvrteční mač prý rozhodně nevypustí. "Jsme v semifinále, nemůžeme se šetřit," podotkl Albelda. Ve Villarrealu je výkop naplánován na 21:45.

Reklama