Hlavní obsah

Pohár UEFA: Newcastle na Marseille nevyzrál

PRAHA

Fotbalisté Olympique Marseille uhráli v úvodním semifinálovém utkání Poháru UEFA na hřišti Newcastlu bezbrankovou remízu. Domácím se nepodařilo vyzrát na pevnou obranu francouzského celku, na druhé straně mohl skórovat Drogba, jeho ráně se ale do cesty postavila tyč. Branka nepadla ani ve španělském derby mezi Villarrealem a Valencií.

Článek

Hosté, do jejichž sestavy se tentokrát nevešel Rudolf Skácel ani Štěpán Vachoušek, na St. James Parku ukázali, že jim odvaha rozhodně nechybí a obranu Newcastlu od počátku často zaměstnávali. Největší starosti dělal domácí defenzivě marseillský střelec Didier Drogba, jehož souboje s bekem Woodgatem ozdobily první poločas.

Ale zahanbit se nenechal ani Newcastle a patřily mu i největší šance první půle. V 17. minutě selhal v souboji s gólmanem Barthezem útočník Ameobi, který se nedokázal po Shearerově přihrávce prosadit ze šesti metrů. Shearer pak po Robertově centru po půlhodině hry mířil těsně vedle.

Olympique se významněji připomněl až v 65. minutě a opět byl v hlavní roli útočník Drogba. Položil se sice krásně do Ferrierova centru, ovšem jeho rána se odrazila od pravé tyče Givenovy branky. Drogba ještě dvakrát zahrozil v samém závěru zápasu: Given si na jeho první pokus počkal u první tyče a pak hostujícího útočníka zastavil v úniku Woodgate.

Brankář Riena vychytal Valencii

Branky se diváci nedočkali ani ve španělském derby mezi Villarrealem a Valencií. V prestižním utkání měli blíž k výhře hosté, ale záložník Baraja hlavičoval v 65. minutě jen do břevna. Villarreal tak se štěstím prodloužil oslnivou sérii: v tomto ročníku Poháru UEFA v pěti domácích zápasech ještě nedostal branku.

Derby nesmiřitelných rivalů z nepříliš vzdálených měst začalo ve vysokém tempu. Nejprve o sobě dali vědět domácí hráči Villarrealu a pohrozili střelou Brazilce Andersona, ale pak měl navrch zase vedoucí tým španělské ligy.

Valencie ovšem byla nešťastná ze skvělého výkonu brankáře Reiny, který v první čtvrthodině vychytal Vicenteho i Mistu. Stejný hráč se v nadějné příležitosti neprosadil ani pět minut před koncem první půle. Těsně před přestávkou se domácí diváci na stadionu El Madrigal marně dožadovali penalty po zákroku na Jose Mariho.

Vyhrocený boj neztratil náboj ani po změně stran. Rušné utkání mohla rozhodnout 65. minuta, hostující Vicente poslal z levé strany nadýchaný centr a záložník Baraja hlavičkoval do břevna. Na druhé straně se za několik okamžiků zase proti nebezpečné střele Riquelmeho vytáhl gólman Caňizares. Na konci Villarreal soupeře zatlačil do defenzivy, radosti ze vstřelené branky se ovšem nedočkal.

Odvetná utkání jsou na programu 6. května

Pohár UEFA, semifinále - první zápasy
Newcastle United - Olympique Marseille 0:0
Rozhodčí: Ivanov - Jenjutin (oba Rus.), Dupanau (Běl.). ŽK: Beye. Diváci: 52 000.
Newcastle: Given - Hughes, Woodgate, O'Brien, Bernard - Ambrose, Viana, Speed, Robert - Ameobi (78. Bridges), Shearer. Trenér: Robson.
Marseille: Barthez - Beye, Hemdani, Meite - Ferriera, Flamini, N'Diaye, Dos Santos - Batlles (90. Celestini), Drogba, Meriem. Trenér: Anigo.
Villarreal - Valencie 0:0
Rozhodčí: Cortez Batista - Ribeiro, Cardinal (všichni Portug.). ŽK: Javi Venta, Coloccini - Carboni, Rufete, Angulo, Albelda. Diváci: 23 000.
Villarreal: Reina - Belletti, Coloccini, Alvarez, Javi Venta - Jose Mari, Battaglia, Riquelme, Josico - Roger, Anderson. Trenér: Garcia.
Valencie: Caňizares - Torres, Pellegrino, Ayala, Carboni - Rufete, Albelda, Baraja, Vicente (86. Xisco) - Angulo, Mista (73. Sissoko). Trenér: Benítez.

Reklama