Hlavní obsah

Slávisté očekávají v Tbilisi peklo

PRAHA

Fotbalisté Slavie Praha po losu druhého předkola Poháru UEFA, které jim postavilo do cesty gruzínské Dinamo Tbilisi, zrovna nejásali. Papírově slabší soupeř totiž dokázal v minulých letech pozlobit už řadu klubů a dobře si to pamatují i v Liberci, jehož barvy tehdy hájili i nynější slávistický kouč Josef Csaplár a jeho svěřenec Miroslav Holeňák.

Foto: ČTK/AP

Fotbalisty Slavie čeká na začátek Poháru UEFA Dinamo Tbilisi

Článek

Csaplár proto nesdílí optimistické nálady, které okamžitě přepadly slávistickou veřejnost. "Dostali jsme kvalitního a silného soupeře. Dokonce si myslím, že z možného okruhu to byla jedna z nejnepříjemnějších možností," prohlásil Csaplár nedlouho po losování. Před dvěma lety gruzínský klub jeho svěřenci v Poháru UEFA vyřadili, ale zvláště zápas na půdě soupeře byl hodně divoký.

"Snad nikde v Evropě jsem neviděl bouřlivější prostředí," zavzpomínal slávistický kouč. "Zatím netuším, jak se mužstvo změnilo. Tehdy ale šlo o velmi dobře organizovaný tým," doplnil. Doma Liberečtí porazili Dinamo 3:2 a vyhrát dokázali i v Gruzii (1:0). Byl u toho také Holeňák, který si tehdy stěžoval na nečistý způsob boje. Dnes se mu okamžitě vybavilo, že tehdy museli fotbalisté uhýbat i před předměty, které létaly na plochu. "Brankář Kinský byl rád, když jeden kámen skončil na břevnu jeho branky," připomněl si na dramatické okamžiky z Gruzie.

V Olomouci panuje spokojenost

To fotbalisté Sigmy Olomouc přijali jméno moldavského soupeře Nistru Otači s uspokojením. "Když jsem se před losováním dozvěděl, že byla ještě rozdělena centrální skupina a viděl jsem naše možné soupeře, tak se mi zatmělo před očima. Jednak na nás čekali silní soupeři a k tomu ještě daleké cestování," řekl ČTK ředitel klubu Jiří Kubíček, který Sigmu na losování v Nyonu zastupoval.

Sigma se střetla už před pěti lety v Poháru UEFA s moldavským Šerifem Tiraspol, přes který postoupila do dalšího kola. První zápas v Moldávii skončil 1:1 a domácí odveta remízou 0:0. "Dá se říci, že moldavský fotbal už známe. Vedle tohoto zápasu jsem byl v Moldávii také s reprezentačním týmem, takže víme, co nás čeká. Rozhodně nebude situace snadná, ale postoupit se do dalšího kola dá," poznamenal Kubíček.

Vaniak si přál Ujpest

Trenér Sigmy Petr Uličný vzal los se sportovním humorem. "Přál jsem si buď tým ze San Marina, nebo lichtenštejnského Vadúzu. Takový soupeř ale v osudí nebyl, takže musíme vzít zavděk moldavským týmem. Z východních soupeřů, kteří nás mohli potkat, je ale Nistru Otači zřejmě nejpříjemnější," řekl kouč. "Výhodou je, že hrajeme první zápas v Moldávii, kde musíme na soupeře vletět a přehrát jej aktivním fotbalem. Naším cílem je postup, i když určitě obavy mít musíme," tvrdil trenér Uličný.

Brankář Martin Vaniak přiznal, že v olomoucké šatně spíše panovalo přání narazit na maďarskou Dószu Ujpest. "Těžko si ale můžeme vybírat, musíme respektovat los. Už máme s moldavským fotbalem zkušenosti. Soupeř není příliš známý a neměl by být tak silný jako Tiraspol," odhadl Vaniak.

Reklama

Související témata: