Hlavní obsah

Slavia se otřepala a porazila Tbilisi 3:1

Až do 61. minuty fotbalisté pražské Slavie v úvodním zápase 2. předkola Poháru UEFA s Dinamem Tbilisi překvapivě prohrávali, v závěru se ale zvedli a zvítězili 3:1. O obrat se postarali v rozmezí dvou minut Adauto, který vyrovnal z penalty, a Piták. Nadějnější výsledek před odvetou za dva týdny v Gruzii, zajistil Slavii čtvrt hodiny před koncem Kalivoda.

Článek

Jako ve špatném snu si museli připadat věrní příznivci Slavie, kteří přišli tým povzbudit. Místo očekávaného náporu domácích měli územní převahu gruzínští fotbalisté a v sedmé minutě vyslali na domácí branku první střelu, ale Kašia namířil z dálky vedle. Za pět minut však v horkém podvečeru byli domácí diváci jako zmrazení. S Kratochvílem si na levé straně obrany pohrál Aladašvili, po přetaženém centru na druhou stranu jen statoval u gruzínského hráče Lukáš Došek a zcela volný Melkadze měl na hranici šestnáctky dost času zpracovat si přihrávku a umístěnou střelou nedal Černému šanci.

Slávisty to však neprobudilo. Fotbalisté Tbilisi byli rychlejší, individuálně lepší a u každého míče byli o krok dříve. Po půlhodině hry vyslal z dálky Kakaladze střelu nad břevno. Domácí se jen těžko dostávali k vápnu Dinama a první střelecký pokus z kopačky Pitáka byl hodně nepřesný.

Gruzínci hlavně bránili

Náznak šance přišel po trestném kopu Sedláčka ve 34. minutě. Míč vrátil Kratochvíl zpět na Bejbla, ale jeho střela mezi tři tyče nemířila. Hosté bránili v devíti a čekali na možnost rychlého brejku. Po špatném odkopu Bejbla se jim nabídla příležitost, ale Melkadze poslal jen slabý pokus do náručí Černého.

Do druhého poločasu přišel místo Fořta Kalivoda, ale v první šanci byli opět Gruzínci. Ve 49. minutě se řítili dva hosté na osamoceného Bejbla, akci naštěstí pro Slavii zbrzdil vracející se Švec a Bejbl stačil Kakaladzeho střelu zblokovat. V 58. minutě stálo při červenobílých štěstí, když technická střela Melkazdeho z hranice vápna orazítkovala tyč.

Obrat během dvou minut

Při následném protiútoku zastavil ve vápně již napřahujícího Pitáka Chichveišvili a Adauto při penaltě nezaváhal. Tribuny ještě pomalu ani neztichly a přišel druhý výbuch radosti. Kuka si technicky zpracoval míč, jeho ránu však ještě Zoidze vytáhl na roh. Ten poslal do vápna Sedláček a Pitákova hlavička podruhé rozvlnila síť Dinama.

Hře Slavie prospěl návrat Kuky na hrot útoku, spolu s Adautem rozhýbali obranu Tbilisi, která již nepůsobila tak jistým dojmem. Střelu Kratochvíla v 75. minutě nadvakrát chytil Zoidze, ale po krásné akci Pitáka se míč dostal k volnému Kalivodovi a ten před prázdnou brankou nezaváhal. Hosté mohli za dvě minuty snížit, Černý se však zaskvěl po ráně Kakaladzeho a další bombu Kankavy zastavili obránci.

Slavia Praha - Dinamo Tbilisi 3:1 (0:1)
Branky: 61. Adauto z pen., 63. Piták, 76. Kalivoda - 12. Melkadze. Rozhodčí: Duhamel - Bombart, Dutheil (všichni Fr.). ŽK: L. Došek, Sedláček, Švec - Kankava. Diváci: 4327.
Slavia Praha: Černý - L. Došek, Latka, Bejbl, Kratochvíl - Piták, Švec, Kuka, Sedláček (90. Táborský) - Adauto (84. Chleboun), Fořt (46. Kalivoda). Trenér: Csaplár.
Dinamo Tbilisi: Zoidze - Šašiašvili, Salukvadze, Chichveišvili, Kandelaki - Kašia, Kankava, Nemsadze (78. Grigalašvili), Kakaladze - Aladašvili (70. Burduli), Melkadze. Trenér: Geguchadze.

Reklama

Související témata: