Hlavní obsah

Slavia prohrála v Tbilisi a bude v Poháru UEFA chybět

Fotbalistům Slavie zůstaly po třinácti letech brány evropských pohárů uzavřeny. Pražané podlehli v odvetném utkání 2. předkola Poháru UEFA na půdě Dinama Tbilisi 0:2 a po výhře 3:1 v prvním zápase jsou vyřazeni. Devadesátý pohárový zápas tak dostal hodně hořkou příchuť.

Článek

Gruzínci sice před zápasem slibovali hned od jeho počátku ofenzivní smršť, ale prvních deset minut se na vlastním stadiónu dostávali do tempa pomalu. Slávisté vysunuli obranný blok, rozehrávku soupeře stačili narušovat hned v zárodku a brankář Černý byl v úvodu bez práce. Ale pak se Dinamo do Slavie zakouslo a diváci se dostávali do varu.

Ustrašení slávisté se dostali pod tlak a ofenzivní výpady Dinama zachytávali čím dál obtížněji. Čtyři minuty po Melkadzeho tutovce otřásl břevnem a slávistickým seběvědomím dalekonosnou ránou stoper Salukvadze. V ofenzivě neškodná Slavia v první půli obětovala všechny síly na defenzivní práci a jen se štěstím přežila další velké šance dribléra Kakaladzeho i střelce Melkadzeho.

Čisté konto v první půli ale neuhájila: minutu před koncem vysunul Kakaladze chytrým pasem Melkadzeho a miláček tribun ve své třetí šanci z malého vápna bezmocného Černého prostřelil. Sešívaní odcházeli do kabin se svěšenými hlavami.

Rozhodla nešťastná teč

Poločasová pauza jako by domácím v prvních minutách druhé půle uškodila a po jejich tlaku ze závěru úvodního dějství nebylo ani památky. Hosté, kteří do druhé půle nastoupili po dlouhé pauze už i s rekonvalescentem Gedeonem místo útočníka Fořta, vyrovnali hru.

A kdyby si Chichvejšvili v 64. minutě srazil Sedláčkův trestný kop do vlastní branky, mohlo být ve slávistickém táboře veselo. Ale pak přišla rána, která český tým obrala o postupové iluze. Po nenápadné akci vypálil z 20 metrů Kankava a nešťastná teč jednoho z bránících hráčů vychýlila jeho střelu mimo dosah Černého - 2:0.

Hosté se pak zmohli jen na platonickou převahu, ale nakopávané míče na vysoké hráče k úspěchu nevedly. Slavii nepomohlo ani to, když čtvrthodiny před koncem musela ze hřiště odejít zraněné brankářská jednička Zoidze. Dinamo dál hrozilo z brejků, gólu se sice nedočkalo, ale nic to nezměnilo na tom, že se jako první gruzínské mužstvo mohlo po pětizápasovém čekání radovat z výhry nad českým soupeřem. A gruzínští fanoušci se mohli zbláznit nadšením.

Dinamo Tbilisi - Slavia Praha 2:0
Poločas: 1:0. Branka: 44. Melkadze, 65. Kankava. Rozhodčí: Brugger - Schwab, Struz (všichni Rak.). ŽK: Kandelaki, Salukvadze, Melkadze - Kratochvíl, Kuka. Diváci: 5200. První zápas 1:3, postupuje Tbilisi.
Tbilisi: Zoidze (76. Mamaladze) - Šašiašvili, Salukvadze, Chichvejšvili, Kvirkvelia - Kankava, Kandelaki, Nemsadze (52. Burduli), Romero - Kakaladze, Melkadze. Trenér: Geguchadze.
Slavia: Černý - Došek, Latka, Bejbl, Kratochvíl (75. Chleboun) - Piták, Švec, Kuka, Sedláček - Fořt (46. Gedeon), Adauto (62. Kalivoda). Trenér: Csaplár.

Reklama

Související témata: