Hlavní obsah

Ostravu čeká invaze anglických fanoušků

LONDÝN

Ostravský Baník se střetne v Poháru UEFA s Middlesbroughem a fanoušci anglického fotbalového klubu se již chystají na invazi na sever Moravy. Přestože Baník uvolní pro příznivce 'Boro', jak je klub přezdíván, jen 900 vstupenek, do Ostravy jich dorazí mnohem více. Vždyť klub má na 13 tisíc skalních přívrženců...

Článek

Právě mezi tyto skalní, kteří jsou předplatiteli klubu, rozdělí vedení celku oněch devět stovek lístků. Jak? Losem. Ty ostatní klub důrazně vyzval: nejezděte do Ostravy.

Jenže do Ostravy se přesto chystá na vlastní pěst řada britských fans. Na internetových serverech kvete poptávka po vstupenkách, které se ale začnou prodávat až po prvním utkání. Navíc fanoušci nechápou, proč dostali k dispozici jen necelou tisícovku míst.

"Dohodli jsme se tak, navíc v zájmu přísných bezpečnostních opatření není možné dát jim takový počet lístků, který by plně uspokojil jejich představy," uvedl pro ČTK mluvčí Baníku Dalibor Záruba.

Šéfredaktor klubového "fanzinu" (magazínu fanoušků) Fly Me To The Moon Rob Nichols poukazuje na to, že Bazaly mají pro pohárové duely kapacitu 16 500 míst a na zápasy Baníku obvykle chodí 5 tisíc lidí. Nicholse však zřejmě zmátla čísla z úvodu letošní sezóny, protože pravda je úplně jiná a v minulé ligové sezóně přesáhla průměrná návštěva na Bazalech hranici 15 tisíc diváků.

Nepříliš povzbudivé zprávy

Deník Evening Gazette se zápasu obává i jinak a upozorňuje anglické fanoušky, že první diváčtí 'skauti' nepřivezli z Ostravy a z Bazalů povzbudivé zprávy. Pro fanoušky hostů tam prý je jediný turniket, což výrazně zpomalí příchod na tribuny. Navíc lze očekávat i prohlídky.

Tribuna pro hosty nemá střechu, takže lze jen doufat, že nebude pršet. "Záchody jsou popisovány jako žalostné a možnosti občerstvení jsou minimální," hlásí ti, kteří se byli na Bazalech podívat.

List vysvětluje, že nejde o to, že by hostitelé chtěli fanouškům "Boro" ztrpčovat život, ale že "Baník Ostrava je východoevropský klub, který dělá, co může, s omezenými prostředky a obvykle se stará o tribuny s počtem návštěvníků pod 10.000".

Těší se na setkání u piva

Podle deníku jsou Ostravané přátelští a angličtí fanoušci si mohou být jisti, že se jim dostane vřelého uvítání. Nichols zase upozornil, že přívrženci "Boro" jsou ukáznění. "Nedávno v Cardiffu nebylo jediné zatčení," řekl hrdě.

Ani na webových stránkách to nevypadá na žádnou nevraživost mezi Angličany a vyhlášenými ostravskými chuligány. "Pokud někdo potřebuje pomoct s plánem cesty do 'Boro', obraťte se na můj email. Jinak se těšíme, až se s vámi sejdeme u piva," vzkázal do Ostravy jeden z Angličanů, který se ukryl pod pseudonymem Thornabyred.

Policie? Neznámý faktor

Evening Gazette nicméně anglickým fanouškům doporučuje, aby "si moc nevyskakovali" na policii, protože se jim to nebude tolerovat. Policii současně označuje za "neznámý faktor" a upozorňuje, že lze čekat, že bude mít "zakořeněnou a možná mylnou představu o anglickém fotbalovém fanouškovi".

Samo město je podle listu sice podobné Middlesbrough svou průmyslovou tradicí, ale má jen málo co nabídnout, a není vybaveno na turisty.

"Nejsou zde žádné ulice s bary a hlavní zajímavostí se zdá být hornické muzeum," vysvětluje Evening Gazette, jehož zvěd však zřejmě při toulkách Ostravou minul vyhlášenou zábavní lokalitu na Stodolní ulici, kde se na minimálním prostoru v centru města tísní přes šedesát klubů i pubů v ostrovním stylu.

Reklama