Hlavní obsah

Anglické fanoušky zajímá víc než rvačky české pivo

OSTRAVA

Přes dva tisíce anglických fandů dorazilo do Ostravy podpořit fotbalisty Middlesbrough v odvetném utkání prvního kola Poháru UEFA proti místnímu Baníku. Sami ale mírní obavy z jakýchkoliv výtržností či rvaček, podle vlastních slov se těší především na české pivo, hospody a fotbal.

Foto: ČTK/Michal Kamaryt

Na Bazalech lze očekávat bouřlivou atmosféru.

Článek

Žádné problémy s Angličany nezaznamenal ani Vladimír Janák, který ve městě zřídil improvizovanou ambasádu pro fanoušky a zprostředkovával jim ubytování či rezervace v restauracích. "Vytvořil jsem tým jedenácti lidí, kteří se jim snaží pomáhat. Na to, jakou pověst angličtí fandové mají, jsou naši hosté skvělí," řekl.

Podle něj se příznivci sejdou ještě před zápasem v restauracích. "Jsou na to zvyklí. Popijí a pak společně vyrazí na fotbal," řekl Janák, který některé fandy do Ostravy dopravuje i z letiště v polských Katovicích.

Strach ze střetů většinou Angličané nemají. "S příznivci vašeho klubu jsme se u nás sblížili. Nemáme mezi sebou žádné spory," řekl asi třicetiletý fanda fotbalistů Middlesbrough. Jeho kamarád o některých kouscích příznivců Baníku Ostrava slyšel. "Doufám proto, že žádné chuligány nepotkáme," řekl.

S knedlíky si nevěděli rady

Už odpoledne se ostravské restaurace v centru města zaplnily anglicky hovořícími hosty. Skupina šesti fanoušků se rozhodla poobědvat v restauraci U Rady, kde si objednali tradiční české jídlo - guláš s knedlíky. Ty jim servírka přinesla na zvláštním talíři a cizinci si nevěděli rady, jak s přílohou naložit. Nakonec nepoužili příbor a knedlíky rukama namáčeli do porce na talíři.

Vedle příznivců a fotbalistů do Ostravy dnes po půlnoci dorazila i skupina anglických policejních specialistů na fotbalové násilí. Seržant Ian Fawcett ČTK řekl, že 40 nejradikálnějších fanoušků Velkou Británii neopustilo. "Naše legislativa nám umožnila jim cestu zakázat," řekl. Dodal, že jejich hlavním úkolem bude eliminovat a monitorovat případný problém s anglickými fanoušky. "Kdyby se v Ostravě dopustili výtržností, mohou je pak anglické úřady snáze postihnout," dodal Fawcett, podle nějž by problémy nastat neměly.

Bezpečnost budou jistit stovky policistů

Několik stovek fanoušků během středy a dnešního odpoledne přiletělo na mezinárodní letiště v Mošnově. Jejich odbavení podle ředitele Michala Červinky proběhlo bez problémů. "Komplikace očekáváme spíše dnes kolem půlnoci, kdy se nám tady všichni po zápase nahromadí a budou odlétat. Víme ale o tom, tak se budeme snažit vše zvládnout," řekl.

Dnešní zápas začne na Bazalech ve 20:45. Do bezpečnostního opatření bude zapojeno několik stovek policistů, a to nejen z Ostravy. Do akce budou nasazeni i policisté správy severomoravského, jihomoravského a východočeského kraje a strážníci ostravské městské policie.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články