Hlavní obsah

VIDEO: Zářez! Schalke zuří. Penalta se kopat neměla, rozhodčí se sekli

Enschede/Praha

Luuk De Jong z Twente v utkání osmifinále fotbalové Evropské ligy vzal režii do svých rukou. Po hodině hry zařídil klíčový moment, popravil Schalke z penalty, kterou vyrobil, ale která se kopat neměla. Německý klub zuří. Oprávněně.

Penalta se kopat neměla, rozhodčí se sekli

 
Článek

Hráč nizozemského týmu dostal parádní balón za obranu nedávných přemožitelů Plzně. Vypadalo to, že bude zakončovat, ale dopadlo to vše jinak. V jasné šanci škobrtl o vlastní nohu poté, co zřejmě lehounce, leč podle záznamu neprůkazně, zavadil o koleno bránícího Joëla Matipa. Dejme tomu faul, i když bránící hráč kontakt rozhodně nijak neinicioval.

Spornou situaci jako nedovolený zákrok vyhodnotil i skotský sudí Craig Thomson. A když tak učinil, nezbylo mu než tasit i červenou kartu za zmaření vyložené brankové příležitosti.

Bude se o tom asi ještě hodně diskutovat. Ale co bylo zcela jasné? Případný kontakt se jasně musel odehrát před vápnem. Kopala se přesto penalta, de Jong ji proměnil, jeho tým vyhrál 1:0.

Stav věcí přitom i přes rychlost akce musel být vcelku čitelný pro asistenta, jenže se opět ukázalo, že rozhodcovský dres může i na nejvyšší úrovni obléci kde kdo, kvalifikace a schopnosti nejsou zase až tak rozhodující.

Kouč hostů Huub Stevens, sportovní ředitel Horst Heldt i obránce Christian Fuchs se oprávněně zlobili.

Pikantní je, že oba kluby dosud pojila na fotbalové poměry až nevídaná přátelská vazba, jež se projevila vstřícností Schalke v době, kdy Twente na nějakou dobu přišlo o možnost hrát na vlastním stadionu. Jakpak se na sebe obě strany budou koukat před odvetou?

Internetové stránky listu Bild dávají průchod zlobě Schalke, připomínají, že kontakt se vskutku odehrál mimo vápno, ale též trefně  zdůrazňují, že Schalke pokračuje v nevýrazné hře. "Pokud chce postoupit, musí v odvetě předvést lepší výkon. Určitě lepší než jaký ukázali skotští rozhodčí."

Reklama