Hlavní obsah

Schalke zázrak nezvládlo. Do semifinále Evropské ligy jdou hned tři španělské týmy

Aktualizováno

Evropská liga zná všechny semifinalisty. A už je jisté, že vítěz soutěž vzejde z Pyrenejského poloostrova. Atlético Madrid se utká v čistě španělském souboji s Valencií a třetí zástupce z La Ligy Athletic Bilbao vyzve portugalský Sporting Lisabon. Rozhodly o tom čtvrteční čtvrtfinálové odvety.

Foto: ČTK/AP

Adil Rami a Roberto Soldado z Valencie slaví gól v odvetě čtvrtfinále Evropské ligy proti Alkmaaru.

Článek
Fotogalerie

Bilbao si postup nad Schalke zajistilo už v prvním duelu, který v Gelsenkirchenu vyhrálo 4:2. V odvetě na baskickém stadionu San Mamés dal sice hostům naději ve 29. minutě nejlepší střelec soutěže Klaas-Jan Huntelaar svým desátým zásahem v sezoně, ale čtyři minuty před přestávkou vyrovnal střídající Ibai Gómez.

Přemožiteli Plzně z 2. kola vrátil vedení v 52. minutě Španěl Raúl, domácí Markel Susaeta však za tři minuty znovu vyrovnal. Athletic tak po Manchesteru United vyřadil dalšího favorita.

Valencie smazala porážku z Alkmaaru

Valencie využila proti Alkmaaru domácí prostředí a jasnou výhrou 4:0 smazala venkovní porážku 1:2. Utkání řízené českým rozhodčím Pavlem Královcem rozhodl už v prvním poločase francouzský stoper Adil Rami, který se v 15. a 17. minutě prosadil po dvou standardních situacích. Po změně stran pak dokonali debakl AZ Jordi Alba a náhradník Pablo Hernández.

Svěřenci trenéra Unaie Emeryho na stadionu Mestalla v evropských pohárech neprohráli ani podeváté za sebou. V osmifinále nastříleli čtyři góly PSV Eindhovenu a dnes si zastříleli proti dalšímu nizozemskému soupeři.

Atlétiko Madrid vyhrálo v Hannoveru 2:1, zopakovalo výsledek z úvodního duelu a prodloužilo vítěznou sérii v Evropské lize na devět zápasů. Předloňský vítěz soutěže se dostal do vedení díky brance Adriána Lópeze z 63. minuty, devět minut před koncem utkání zdramatizoval Senegalec Mame Biram Diouf, ale v 87. minutě o postupujícím definitivně rozhodl kolumbijský kanonýr Radamel Falcao, historicky nejlepší střelec EL.

Sporting Lisabon si přivezl na půdu ukrajinského Metalistu Charkov domácí náskok 2:1, takže mu k postupu stačila remíza 1:1. Portugalci otevřeli skóre minutu před pauzou díky útočníkovi Rickymu van Wolfswinkelovi, v 57. minutě srovnal další forvard Cristaldo. Sedm minut nato mohl poslat zápas do prodloužení domácí kapitán Cleiton Xavier, ale jeho penaltu zlikvidoval brankář Rui Patrício.

Čtvrteční program Evropské ligy (začátky ve 21:05):
Valencie - Alkmaar 4:0 (2:0)on-line
Branky: 15. a 17. Rami, 56. Jordi Alba, 80. Pablo Hernández. Rozhodčí: Královec (ČR). První zápas: 1:2, postoupila Valencie.
Athletic Bilbao - Schalke 2:2 (1:1)on-line
Branky: 41. Ibai Gómez, 55. Susaeta - 29. Huntelaar, 52. Raúl. Rozhodčí: Rizzoli (It.). První zápas: 4:2, postoupilo Bilbao.
Hannover - Atlético Madrid 1:2 (0:0)on-line
Branky: 81. Diouf - 63. Adrián, 87. Falcao. Rozhodčí: Clattenburg (Angl.). První zápas: 1:2, postoupilo Atlético.
Metalist Charkov - Sporting Lisabon 1:1 (0:1)
Branky: 57. Cristaldo - 44. Van Wolfswinkel. Rozhodčí: Collum (Skot.). První zápas: 1:2, postoupil Sporting.

Reklama

Související témata: