Hlavní obsah

Psotka si užívá návrat do Evropy. Teď připravuje Senici na čtvrtfinalistu Ligy mistrů

Josef PešoutSport.czPrávo

Vydařený vstup do nového angažmá má za sebou český fotbalový trenér Zdeněk Psotka. Se slovenským celkem FK Senica postoupil přes maďarský MTK Budapešť do II. předkola Evropské ligy. A těší se na souboje s atraktivním protivníkem Apoelem Nikósie. „To bude svátek pro celý klub i slovenský fotbal,“ řekl Psotka na senickém stadiónu v rozhovoru pro Sport.cz. a Právo.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér Senice Zdeněk Psotka

Článek

Na evropské scéně jste se naposledy prezentoval při svém působení v Olomouci v duelech s anglickým Evertonem před třemi lety. Jak si vážíte nynějšího úspěchu na lavičce Senice?

Vůbec bych ještě nechtěl porovnávat obě moje zmíněná působiště, protože jsem ve slovenském klubu teprve tři týdny. Ale řeknu jediné: pro mě byl návrat do evropských pohárů velkým zážitkem. Klubové soutěže mají své kouzlo, musí se dodržovat nějaké normy a režimy UEFA a je vidět, že i ta nejnižší kola Evropské ligy jsou brána s respektem.

Čím je pro vás začátek sezóny specifický?

Připravovali jsme se s jiným týmem, než jaký hrál první předkolo. Do něj totiž nemohly zasáhnout posily, co přišly v posledních dnech. Přesto i kluci, kteří asi nebudou dál patřit k ose mužstva, dokázali, že jsou schopni odevzdat na hřišti srdce a bojovat za Senici. Jsme rádi, že teď už budou k dispozici všichni hráči, protože v neděli startujeme slovenskou ligu, pak letíme do Nikósie, znovu přijde liga a následuje odveta s Nikósií.

Jak se těšíte na konfrontaci se známým kyperským protivníkem?

Souboj s kyperským celkem bude událostí pro dvacetitisícovou Senici i slovenský fotbal. Vždyť narazíme na tým, který se loni dostal senzačně až do čtvrtfinále Ligy mistrů. A náš obránce Matej Krajčík mi hned připomněl, že proti Apoelu Nikósie nastoupil už za Jablonec před dvěma lety v Evropské lize.

Kde by měla být největší síla vašeho mužstva?

Doufám, že v ofenzivě. Získali jsme Adama Varadiho z Olomouce, nejlepšího kanonýra slovenské ligy Masaryka. Je tady i Blackburn z Panamy, co dal Budapešti dva góly. Hodně kvalitní směrem dopředu je i exslávista Jarda Černý. Proto jsme mohli uvolnit Diarrrasoubu do Baníku Ostrava.

V Ostravě jsou zklamaní z toho, že jste jim přetáhli z Olomouce Varadiho, který dal přednost Senici před Baníkem. Co o tom soudíte?

Tu situaci znám a myslím, že se to hodně nafouklo. Baník měl o Varadiho zájem, ale hráč dostal konkrétní nabídku z jiných klubů a vybral si Senici. Se Sigmou jsme byli domluvení, že pokud budou v Olomouci vyřazovat hráče, mohou jít do Senice. To platí i o obránci Koutném.

Jak berou angažmá ve vašem klubu stoper Erich Brabec a brankář Milan Švenger, kteří přišli z Prahy?

Samozřejmě vědí, že Senica není Sparta. Jsme pořád provinčním klubem, který začíná teprve čtvrtou sezónu ve slovenské lize. Ale třeba Erich Brabec už proti Budapešti naznačil, že bude lídrem nejen obrany, ale i celého týmu.

Vaším asistentem je Josef Mucha z Olomouce, na soupisce máte třináct krajanů. Považujete se společně za reprezentanty českého fotbalu?

Působíme ve slovenských službách, jsme proto i v Evropě zástupcem slovenského fotbalu.

Jaké jsou v Senici cíle?

S vedením jsme se bavili o tom, že bychom chtěli navázat na výsledky trenéra Standy Grigy, který šel ke slovenské reprezentaci. Vážím si toho, že mi po zápase s Budapeští, který sledoval z tribuny, osobně gratuloval k postupu.

Neláká vás rychlý návrat na trenérskou lavičku do české ligy? V říjnu třeba začnou kluby z konce tabulky uvažovat o prvních výměnách.

Žádné spekulace nerozvíjejme a do ničeho mě netlačte. V Senici mám platnou smlouvu na dva roky a chci ji dodržet. To je všechno, co k tomu řeknu.

Reklama

Související témata: