Hlavní obsah

Hrdina Rosenborgu Dočkal: Možná už takový gól nedám

Ve čtvrtek na hřišti v kazašském Šymkentu vzbudil Bořek Dočkal pořádný poprask, když vítěznou trefou ve čtvrté minutě prodloužení rozhodl o postupu fotbalistů Rosenborgu Trondheim do 3. předkola Evropské ligy. Český záložník třetím gólem ve vzájemném dvojzápase znovu dokázal, že v současné formě je pro norský tým nepostradatelný. Dočkal by prý v kariéře rád ještě několikrát zažil euforii, která jej zavalila po jeho klíčové brance v Kazachstánu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bořek Dočkal na tréninku

Článek

"Bezprostředně po té brance jsem si to strašně užíval. Každý gól v nastavení s takovým významem je výjimečný a vím, že podobných v životě už asi moc nedám. Jestli vůbec...," řekl v dnešním rozhovoru s Dočkal.

Když kazašského soupeře zlomil střelou halfvolejem, stadiónem vzápětí cloumaly velké emoce. A nechtěně se o to postaral právě bývalý kapitán reprezentační jednadvacítky.

"Normálně bych se běžel radovat s našimi fanoušky, ale protože jich do Kazachstánu jelo asi sedm, namířil jsem si to k lavičce. A trenér mi v té obrovské euforii řekl, ať ještě jdu k tribuně a trochu natáhnu čas. Ale domácí fandové si to asi vzali osobně. Mysleli, že je provokujeme, začali po nás házet flašky a jednoho spoluhráče dokonce trefili do ruky," popsal Dočkal dramatickou situaci. "Někteří se k nám chtěli dostat i po zápase, ale vojáci s policisty nás ochránili," pokračoval ofenzivní záložník.

Byly to pořádné nervy

Rosenborg, dřívější pravidelný účastník Ligy mistrů, byl v Šymkentu krok od senzačního vyřazení. Po domácí remíze v odvetě prohrával, skóre otočil až v samém závěru, kdy dokonce hrál v oslabení a Kazaši chvíli před tím neproměnili penaltu.

"Byly to pořádné nervy, ale udělali jsme si to sami. Kdybychom v prvním zápase vyhráli 5:0, na což jsme měli, mohli jsme být dávno v klidu. Takhle to bylo šílené drama. I když se zaslouženým koncem pro nás," uvedl Dočkal. "Ale nebylo to tak, že by se lidé v klubu po vyřazení hroutili. Tady se na to hledí trošku jinak než v Čechách, kde by se to bralo za tragédii," porovnal Dočkal.

Když dnes už v Trondheimu odpoledne s rybářským prutem v ruce vyrazil lovit pstruhy k jezeru, zážitky ze čtvrtečního utkání už bral s nadhledem. K úsměvům má důvod. V Rosenborgu po loňském přestupu z Liberce prožívá skvělé období. Pět branek nastřílel ve 14 zápasech norské ligy, která se hraje systémem jaro-podzim, teď přidal další tři na startu pohárové sezóny.

"Nemám svůj fotbal postavený na tom, že mě uspokojují mé vstřelené góly. Na začátku sezóny jsem hrál možná lépe než teď, ale trefoval tyčky a břevna, teď se to otočilo a mám kliku. Padají mi tam i haluze, ani nevím jak," řekl Dočkal s úsměvem. "Neříkám, že nejsem rád, góly člověka zviditelňují. Ale za ty roky také vím, že zase přijde období, kdy budu tři měsíce na branku čekat. A lidé mě tady ocení i bez toho, což mě těší," uvedl Dočkal.

Byť v Norsku čelí častým dotazům, kdy se poprvé dočká premiérové pozvánky do reprezentace, sám Dočkal nechává věc plynout dál. "Nejsem zastáncem toho, abych někde veřejně brečel a říkal si o nominaci. Takové jednání není můj styl. Musí rozhodnout mé výkony na hřišti. A pak samozřejmě povolaní lidé, jestli mi dají šanci. Nic víc s tím nenadělám," přemítal dlouholetý juniorský reprezentant.

Reklama

Související témata: