Hlavní obsah

Po dvougólové výhře v Polsku má Plzeň navrch, odvetu s Chorzówem ale za formalitu nepovažuje

Plzeň

Mají navrch, mluví pro ně dvougólový náskok z prvního střetnutí před týdnem v Polsku, kapitán plzeňský fotbalistů Pavel Horváth ale před čtvrteční odvetou varuje: „Pořád jsme teprve v poločase kvalifikačního klání.“ Trenér Pavel Vrba mluví v obdobném duchu: „Dvougólový náskok z prvního zápasu je sice slibný, což ale neznamená, že ho budeme doma betonovat a bránit. Chceme hrát ofenzivně, jak jsme zvyklí,“ pravil před čtvrtečním duelem s polským Ruchem Chorzów.

Foto: www.fcviktoria.cz

Plzeňský Vladimír Darida (vpravo) bojuje s Malinowským z Ruchu Chorzów.

Článek

Výchozí pozice Plzně je víc než slibná i proto, že Poláci budou muset v odvetě otevřít hru, pokud chtějí alespoň koketovat s myšlenkou na postup.

„Ruch musí vyhrát tříbrankovým rozdílem, anebo nás porazit 2:0, aby jeho šance žila.  Předpokládám, že zvolí ofenzivní pojetí, což by nám mělo vyhovovat," dedukoval plzeňský kouč Pavel Vrba, s čím Poláci zřejmě do odvety vyrukují.

Kapitánovo varování

„Musíme si na ně dát stejný pozor, jako v prvním zápase v Chorzówě. Hrát stejně zodpovědně a koncentrovaně, uhlídat jejich reprezentačního útočníka Piecha, který je hodně rychlý a nebezpečný, sami čekat na příležitosti, které přijdou, a zužitkovat je," připomínal Horváth.

„A také si dávat pozor na standardní situace, které nám dělají problémy. V naší lize, stejně jako v prvním zápase v Polsku, protože jedině po nich se domácí dostávali k závarům před naší bránou. Ještě že jsme na ně byli v prvním střetnutí dobře připraveni a hra Ruchu pro nás byla čitelná," dodával plzeňský kapitán.

Bakoš se po trestu vrací do sestavy

Pro český tým mluví před odvetou nejen dvougólový náskok, ale i návrat slovenského legionáře Bakoše do základní sestavy. Trest za vyloučení v duelu proti Schalke v loňském ročníku EL mu už vypršel, takže po absencích v předchozím kole proti Rustavi a v prvním zápase v Polsku může ve čtvrtek nastoupit.

„Trest byl hodně dlouhý a nebylo nic příjemného, že jsem se musel dívat. Spoluhráči však zvládli předchozí kvalifikační utkání výborně a jsem proto rád, že už mohu zase hrát a pomoci jim," meditoval Marek Bakoš, pro něhož bylo úlevou alespoň to, že mohl nastoupit ke dvěma zápasům na české ligové scéně. „Je dobré, že vstupuji do Evropské ligy s nějakou zátěží."

Do Polska k prvnímu zápasu ho vzal trenér Verba alespoň jako diváka, takže Bakoš si hráče ruchu alespoň obhlédli. „Uvidíme, jestli to bude stejné dobývání soupeřovy brány, jako v prvním utkání nebo zda Poláci přece jen hru více otevřou, což by bylo pro nás útočníky příjemnější. Každopádně je charakterizuje drzost, k tomu si dovedou pomoci i různým přidržováním a dalšími podobnými zákroky, které rozhodčí nevidí. Musíme si počínat trpělivě a čekat na příležitosti," plánoval Bakoš.

Trenér vsadí na zkušenost

Trenér Vrba sice nechtěl jmenovat jedenáctku, kterou do odvety pošle, naznačil však, že vzhledem k důležitosti zápasu vsadí na krajích zálohy na zkušenost. „Na kraj zálohy se nabízí Ďuriš, Hora, Fillo a Štípek, ale vsadím skutečně na zkušenost," potvrdil plzeňský kouč, že odvetu rozhodně nepovažuje za formalitu.

V praxi to bude znamenat, že na hrotu útoku nastoupí Bakoš, zatímco na krajích středové řady se při absenci Malakjana a Zemana objeví Ďuriš a Fillo.

Odveta 3. předkola EL mezi Plzní a Viktorií Plzeň se hraje ve čtvrtek od 20 h, zápas rozhoduje Slovinec Jug, stadión je beznadějně vyprodaný, protože žádná televize duel nevysílá. I proto se Viktoria Plzeň rozhodla pro vlastní internetový přenos na serveru UStream, který bude fanouškům k dispozici zdarma.

Pravděpodobné sestavy:
Plzeň: Bolek - Rajtoral, Ševinský, Procházka, Limberský - Horváth, Darida - Fillo, Kolář, Ďuriš - Bakoš.
Chorzów: Peškovič - Djokič, Stawarczyk, Sadlok, Szyndrowski - Zieňczuk, Straka, Malinowski, Janoszka - Piech, Jankowski.

Reklama

Související témata: