Hlavní obsah

Po úletu proti Schalke se plzeňský Bakoš vrací na evropskou scénu

Ten úder loktem draze zaplatil... Ve fotbalovém chrámu v Gelsenkirchenu ho domácí Papadopulos fauloval, slovenský legionář v plzeňských službách Marek Bakoš se po něm ohnal loktem a dostal červenou kartu. Za únorové vyloučení v odvetném duelu Evropské ligy proti Schalke pykal i na podzim. Dostal totiž trest na tři zápasy, takže pro kvalifikační konfrontaci s gruzínskou Rustaví i pro první zápas v Polsku proti Ruchu Chorzów byl nepoužitelný. „Ta absence byla skutečně hrozně dlouhá,“ přiznával Bakoš před dnešní odvetou s Poláky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Plzeňský Marek Bakoš se vrací po distanci na evropskou pohárovou scénu.

Článek

Nesmyslný úlet, kterého se v Gelsenkirchenu dopustil, si neuměl sám vysvětlit. „Prožívám nejtěžší chvíle kariéry, všechno jsem pokazil," kál se v Gelsenkirchenu Bakoš, jehož tým za vyloučení draze zaplatil. I v deseti sice dokázal v duelu se Schalke vyrovnat a vynutit si prodloužení, v nastaveném času, kdy dohrával vlastně jen v devíti bez zraněného Procházky, však dvakrát inkasoval a na evropské pohárové scéně skončil.

Ta absence byla strašně dlouhá...

„Jestliže nemá nervy, ať raději fotbal nehraje," nebral si v Gelsenkirchenu servítky plzeňský kouč Pavel Vrba, kterého Bakoš vyloučením nesmírně vytočil. A to přesto, že v kvalifikaci o Ligu mistrů vystřílel Západočechům šesti góly postup do hlavní soutěže a v ní pak dvěma trefami do sítě běloruského Borisova  rozhodl o třetím místě Plzně ve skupině a tudíž i přestupu do Evropské ligy.

Po nucené absenci ve třech podzimních kvalifikačních duelech  Evropské ligy je ovšem slovenský legionář zpátky.

„Čekání bylo hodně dlouhé, takže jsem rád, že mně už trest vypršel. Nemohu se dočkat, až zase vyběhnu na hřiště a evropský pohár si zahraju. Předchozí kvalifikační zápasy jsem sice s týmem prožíval, ale je přece jen něco jiného sedět na tribuně a na ostatní se pouze dívat, a něco jiného nastoupit a na výsledku se podílet," přiznával slovenský kanonýr, jak je natěšený na odvetu s Chorzówem.

"Ještě že jsem mohl hrát alespoň domácí ligu. V úvodu sezóny forma postupně graduje, takže čím více soutěžních zápasů člověk v nohách má, tím větší jistotu získává. Proto doufám, že i mé výkony půjdou nahoru a už proti Chorzówu to potvrdím," ulevilo se Bakošovi, že v domácí odvetě proti Polákům může nastoupit.

Poláky si nastudoval z tribuny

A dokonce teoreticky připravený a na soupeře nachystaný, neboť trenér Vrba ho vzal do Polska na první zápas, aby si fotbalisty Ruchu obhlédl alespoň z tribuny.

„Uvidíme, jestli to bude stejné dobývání soupeřovy obrany jako v prvním utkání, nebo zda Ruch hru přece jen více otevře. Každopádně jde o nepříjemného soupeře. Poláci jsou drzí a umějí si pomoci i různým přidržováním a dalšími podobnými zákroky, které rozhodčí nevidí," glosoval Bakoš první střetnutí v Chorzówě.

„Já sledoval všechny kvalifikační zápasy, jen v Gruzii jsem s mužstvem nebyl. Ale fandil jsem a držel palce. Kluci hráli skvěle a výsledky měli výborné," kvitoval Marek Bakoš podzimní cestu Plzně Evropskou ligou, díky níž mu skončil trest a on může zase nastoupit do odvety, která by měla být po dvougólové výhře v Polsku jen formalitou.

„Ještě rozhodnuto není. Máme sice dobré výchozí postavení, neboť jsme vstřelili dva góly venku a žádný nedostali, ale musíme zvládnout i odvetu. Soupeř by nám musel vstřelit minimálně dvě branky, aby si vynutil prodloužení. Proto musíme hrát trpělivě a čekat na příležitosti," naznačuje Bakoš taktiku, s níž vyrukuje jeho tým do odvety s Poláky.

Reklama

Související témata: