Hlavní obsah

Plzeň - Chorzów 5:0Plzni stačila minuta, aby zpečetila postup a nakonec Poláky deklasovala

MinutaMin. Tým Hráč Akce
2. Ďuriš 1 : 0
12. Ďuriš 2 : 0
28. Ďuriš 3 : 0
54. Bakoš 4 : 0
87. Hanousek 5 : 0
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Jen v otázku skóre se proměnila odveta třetího předkola Evropské ligy v Plzni. Domácím stačila v konfrontaci s Ruchem Chorzów de facto minuta, aby týden starou dvoubrankovou výhru z Polska umocnili rychlým gólem a zajistili si tak postup do závěrečného kvalifikačního dějství. Další dvě branky ještě před přestávkou pak proměnily utkání ve formalitu. Však také skončilo deklasováním soupeře.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michal Ďuriš z Plzně se raduje z gólu.

Článek

Už po 69 sekundách nebylo co řešit. Ďuriš hned při prvním plzeňském útoku centroval do šestnáctky a dezorientovaný obránce Chorzówa Sadlok srazil míč za záda gólmana Peškoviče. Domácí měli v tu chvíli k dobru de facto třígólový náskok a mohli už zcela bez obav přemýšlet, jakého soupeře by se přáli pro poslední kvalifikační kolo Evropské ligy.

Úplně vykolejení Poláci

Zvláště, když je brilantní úvod povzbudil natolik, že během minuty měli další velkou šanci. Sice nezužitkovanou, neboť Ševinského střelu zblokoval Zienczuk, ale to nic nezměnilo na plzeňské euforii, která Poláky zcela vykolejila. Však také ve 12. min. jen přihlíželi, jak se v jejich šestnáctce dostala Daridova přihrávka k Ďurišovi, jenž se napodruhé čistou trefou přece jen zapsal mezi střelce.

Dva údery během pouhých dvanácti minut byly na Poláky samozřejmě moc. Jejich taktika se rozsypala, hra založená na snaze držet míč a dlouhými přihrávkami hledat a do brejků posílat střídavě Piecha a Jankowského, rovněž.

Ďuriš ortel i podepsal

Zlomeni plzeňskou smrští plnou pohybu, přesné kombinace a nápaditých přiohrávek se nestačili bránit pokračujícímu náporu domácích, v defenzivě se dopouštěli chyb a zákonitě za to pykali. Ještě před naplněním první půlhodiny totiž domácí jejich obranu dokonale rozebrali a Ďuriš jim třetím gólem definitivně podepsal ortel.

Opravdu třetím, protože rozhodčí ex post usoudili, že i čistokrevný vlastenec patří jemu a v zápise mu ho připsali. "Do čeho jsme kopli, to nám spadlo do brány. To se pak hraje báječně," pochvaloval si slovenský legionář v plzeňských službách Michal Ďuriš brilantní začátek. který napomohl tomu, že se odveta proměnila ve formalitu a otázku skóre.

Praktiky hned po půli se trefil i navrátilec do plzeňské sestavy Bakoš, jemuž vypršel pohárový trest, a Poláci byli zralí na ručník. Naštěstí pro ně domácí přece jen trochu zvolnili a víc než na další góly v síti Peškoviče mysleli na páteční los a soupeře, kterého dostanou. I tak ale střídající Hanousek přání publika vyslyšei a požadovaným pětibrankovým přídělem nakonec Poláky vyprovodil.

„Ukázali jsme obrovskou sílu a předvedli výborný fotbal. Jsem na své hráče pyšný," pochvaloval si plzeňský kouč Pavel Vrba, jakým způsobem jeho svěřenci deklasovali polského soupeře.

„Pokračovali jsme v loňských pohárových výkonech, náš výkon měl zase svou tvář.  Samozřejmě že nám pomohlo, že Ruch chtěl hrát fotbal, což nám vyhovuje. A rychlé góly pomohly také. Celkové skóre 7:0 působí velice příznivě, ostudu českému fotbalu jsme rozhodně neudělali," glosoval Vrba jasné vítězství a suverénní postup své Viktorie do závěrečného kvalifikačního dějství Evropské ligy, jež se losuje v pátek.

Viktoria Plzeň - Ruch Chorzów 5:0
Branky: 2., 12. a 28. Ďuriš 3,  54. Bakoš, 87. Hanousek. Rozhodčí: Jug - Kogej, Rojko (všichni Slovinsko). ŽK: Štápek - Lisowski. Diváků: 11 651. Poločas 3:0. První zápas: 2:0, postupuje Plzeň.
Plzeň: Bolek - Rajtoral, Ševinský, Procházka, Limberský (71. Řezník) - Horváth (75. Hanousek), Darida - Ďuriš, Kolář, Fillo (59. Štípek) - Bakoš. Trenér: Vrba.
Chorzów: Peškovič - Djokič, Stawarczyk, Sadlok, Szyndrowski - Zieňczuk, Panka (78. Kuswik), Malinowski, Lisowski (81. Lewczuk) - Piech, Jankowski (65. Janoszka).Trenér: Fornalik.

Reklama

Související témata: