Hlavní obsah

Sparta narazí v boji o EL na Feyenoord. Plzeň má Lokeren, Liberec pojede na Ukrajinu

Nyon
Aktualizováno

Atraktivní a těžký soupeř čeká na fotbalisty Sparty v play off Evropské ligy. Los v Nyonu přiřkl českému vicemistrovi nizozemský Feyenoord Rotterdam. Plzeňská Viktoria narazí na belgický Lokeren a mistrovský Liberec bude bojovat s ukrajinským Dněpropetrovskem.

Foto: Petr Horník, Právo

Fotbalisté Sparty narazí na Feyenoord Rotterdam.

Článek

Liberec začne jako jediný z českých týmů na domácím hřišti. V dresu ukrajinského celku tak na severu Čech mohou představit i čeští legionáři v dresu ukrajinského celku Ondřej Mazuch a Jan Laštůvka.

Sparta a Plzeň začnou play-off na stadiónech soupeře. První zápasy jsou na programu 23. srpna, odvety se hrají o týden později.

Feyenoord zase na vzestupu

Feyenoord Rotterdam je slavný holandský tým, čtrnáctinásobný ligový vítěz, jedenáctinásobný vítěz poháru a dvojnásobný vítěz holandského superpoháru. V současnosti jej vede zkušený internacionál Ronald Koeman.

Do evropských pohárů se Feyenoord kvalifikoval druhým místem v nejvyšší holandské soutěži v minulé sezóně, kdy za vítězným Ajaxem zaostal o šest bodů. Překonal tím krizi, v nímž se v letech předchozích zmítal, a dokázal, že je znovu na vzestupu.

Ve třetím předkole Ligy mistrů však nejprve podlehl na Ukrajině Dynamu Kyjev 2:1, aby o týden později v domácím prostředí prohrál 0:1, což holandský tým odsoudilo do bojů v Evropské lize.

„Z možných soupeřů nám los určil pravděpodobně nejtěžšího z nich. Je to tým, který vypadl z kvalifikace Ligy mistrů s Dynamem Kyjev. Feyenoord skončil druhý v nizozemské lize, takže je to jednoznačně mužstvo evropských parametrů. O postup budeme bojovat až do konce," prohlásil pro klubové stránky trenér Vítězslav Lavička.

„Podle prvních informací také mají velmi mladé mužstvo jako my. Předpokládám, že budou vycházet z tradičního ofenzivního holandského fotbalu, ale jsou to poznatky, které si musíme v následujících dnech ještě ověřit," dodal Lavička.

Česká stopa v Lokerenu

Belgický Lokeren, na který narazí Viktoria Plzeň, se do pohárové Evropy dostal díky vítězství v Belgickém poháru. V něm se střetl s Kortrijkem, nad nímž zvítězil brankou tuniského legionáře Hamdi Harbaouia 1:0.

V minulosti hrávala v Lokerenu celá řada českých fotbalistů. Velké jméno má v klubu dodnes Josef Vacenovský, který za Lokeren nejen nastupoval, ale také ho trénoval, po něm oblékal žlutočerné klubové barvy Karol Dobiaš, hotovou legendou se pro Lokeren pak stal Jan Koller. „Dino" se v Belgii objevil společně s Romanem Vonáškem a Václavem Budkou a právě v Lokerenu vykročil k hvězdné kariéře.

Tím ovšem výčet českých fotbalistů nekončí - jako trenér v něm působil Ladislav Novák, hrávali tam Jan Musil, Martin Pěnička a Daniel Zítka.

Belgičany si přáli všichni

V současnosti je Lokeren vlastně cizineckou legií. Kromě belgických fotbalistů má trenér Peter Maes, který vede mužstva od června roku 2010, v kádru hráče z dalších deseti zemí - od Jihoafrické republiky, Senegal, Pobřeží slonoviny, Republiky Kongo, Maroka a Tunisu až třeba po Švýcarsko, Chorvatsko, Srbsko či Řecko.

„Věřím, že se získáme informace od Romana Vonáška, který tam působil," reagoval na los David Limberský. „Je to přijatelný los, taková střední cesta. Nepřál jsem si Bursaspor, což se splnilo," dodával. Turecký tým si nepřál ani František Ševinský. „Na Turecko nemáme dobré vzpomínky, takže to bylo jasné. Stejně tak jsem si nepřál Legii Varšavu, neboť věřím, že by se na nás Poláci už lépe připravili."

První zápas sehrají viktoriáni na hřišti soupeře. „Poslední dva roky začínáme vždy venku, takže v tom nevidím žádný problém," říká Daniel Kolář. I on bere los jako přijatelný. „Lokeren jsem si přál, neboť je to relativně přijatelný soupeř." Stejně jako spoluhráči vítá, že první zápas se hraje na hřišti Lokerenu. „Věřím, že je to plus. Vše ale ukáže až samotné utkání. Pokud v Belgii vstřelíme branku, a já věřím, že ano, pak bude odveta před zaplněným stadionem opět oslavou fotbalu."

Žádný Západ, Slovan do třetice na Východ

Liberci už je definitivně souzen Východ. Po Karaganze a Kluži vyzve Dněpropetrovsk, který patří spolu s Dynamem Kyjev a Šachťarem Doněck ke špičce ukrajinského fotbalu.

V minulé sezóně se před něj sice dostal Metalist Charkov, o to větší ambice má vedení klubu v novém ročníku. Spoléhá zejména na Konopljanku, který je považován za největší ukrajinský talent. V kádru jsou také chorvatští reprezentanti Kalinič a Strinič či Brazilci a Ghaňané.

"Dněpr paří mezi silnou ukrajinskou pětku. Očekávám velmi silného soupeře, který bude mít ve svém středu i kvalitní, technicky zdatné hráče ze zahraničních soutěží. Budeme chtít zúročit naše zkušenosti z předešlých zápasů. Navíc bychom mohli mít i nějaké informace od našich ukrajinských hráčů. Věřím, že je v našich silách postoupit, bude to ale velmi těžké. Lehkého soupeře jsme dostat nemohli," reagoval na los trenér Jaroslav Šilhavý.

Los 4. předkola Evropské ligy:
Slovan Liberec - Dněpr Dněpropetrovsk (Laštůvka, Mazuch), Feyenoord Rotterdam - Sparta Praha, Viktoria Plzeň - Lokeren, Anži Machačkala - Alkmaar, APOEL Nikósie - Neftči Baku, Atromitos (Řec.) - Newcastle, Tromsö (Nor./Ondrášek) - Partizan Bělehrad, FC Vaslui - Inter Milán, Heart of Midlothian - Liverpool, Athletic Bilbao - HJK Helsinky, Marítimo - Anorthosis Famagusta (Rezek)/Dila Gori (Gruz.), Molde (Nor.) - Heerenveen, Debrecín - Bruggy, Šeriff Tiraspol - Olympique Marseille, Trabzonspor (Čelůstka) - Videoton, Midtjylland - Young Boys Bern (Lecjaks), Slask Vratislav - Hannover, Dinamo Bukurešť - Metalist Charkov, AC Horsens (Dán.) - Sporting Lisabon, Hapoel Tel-Aviv - Dudelange (Luc.), Motherwell - Levante, CZ Bělehrad - Bordeaux (Plašil), Lazio Řím (Kozák) - ND Mura (Slovin.), AIK Stockholm - CSKA Moskva (Necid), Legia Varšava - Rosenborg Trondheim (Dočkal), Bursaspor - Twente Enschede, Steaua Bukurešť - Ekranas (Lit.), Stuttgart - Dinamo Moskva, PAOK Soluň - Rapid Vídeň, Lucern - Genk, Zeta Golubovci (Č. Hora) - PSV Eindhoven.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články