Hlavní obsah

Zalézt, to by byla v Rotterdamu smrt, varuje kouč Sparty Lavička

Praha

Už se stoprocentně připraveným Markem Matějovským vyrazila Sparta do Rotterdamu. V prvním utkání play-off Evropské ligy ji čeká na slavném stadiónu De Kuijp druhý nejlepší nizozemský tým minulé sezóny Feyenoord Rotterdam. „Podstatné pro úspěšný výsledek bude, aby mladí hráči nepodlehli bouřlivé atmosféře stadiónu,“ přiznal jednu z obav kouč Sparty Vítězslav Lavička, který vzal do Nizozemska i zraněného Ladislava Krejčího, který však na utkání připravený nebude.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vítězslav Lavička, trenér fotbalistů pražské Sparty

Článek

Feyenoord jste si prohlédl důkladně, co vám jeho hra ukázala?

Jejich sobotní duel s Heerenveenem jen potvrdil informace, které už jsme měli z dřívějška. Je to mužstvo, které sice ve svém kádru momentálně nemá nějakou superhvězdu, pokud za ni nepovažujeme reprezentačního stopera Mathijsena, ale je to vyrovnaný kvalitní tým. Hrají typickým nizozemským útočným stylem v rozestavení 4 - 3 - 3. Hodně zlobí krajní útočníci Schaken a Cissé. Výborně řeší v rychlosti situace jeden na jednoho. Uprostřed středové řady jsou zase hodně pracovití borci a střed obrany je velmi silný. Útok navíc hodně podporují krajní obránci.

Prý mají ve svém středu podobně jako Sparta hodně mladíků...

Je to svým způsobem podobné, ale osu týmu tvoří zkušení hráči. Celkově je jejich mužstvo velmi vyvážené. Hodně jim pomohl návrat Mathijsena.

V čem je podle vás největší rozdíl mezi mladíky?

Já tenhle zápas beru jako konfrontaci, jak dalece jsme schopni se měřit s tak silným týmem a tak ofenzivním herním stylem.

Nemáte obavu, že mladíci v bouřlivé atmosféře a pod tlakem, že Sparta už musí do Evropské ligy postoupit, zápas třeba nezvládnou?

Strach nemám, to je špatný rádce. A nemají ho ani kluci. Věřím, že atmosféře nepodlehnou. Sílu soupeře i význam tohoto dvojzápasu si plně uvědomujeme, ale nohy nám to nesvazuje, naopak to všechny burcuje.

Počítáte s tím, že Matějovský nastoupí od začátku?

Je stoprocentně připravený naskočit do zápasu kdykoliv. S Jihočechy nastoupil v průběhu utkání, což bylo předem plánované. V tak těžkém utkání, jaké nás v Rotterdamu čeká, by měl být právě on takový zklidňujícím a řídícím elementem. Pro některé mladé hráče to bude první velká konfrontace se špičkovým evropským fotbalem. Navíc v bouřlivém, velice specifickém prostředí stadiónu De Kuijp se hraje každému soupeři hodně těžko.

Cítíte vy sám větší nervozitu než před ligovým zápasem?

Pohárové zápasy jsou jiné než ligové. Tu odpovědnost, a navíc v situaci, v níž Sparta je, cítím větší nebo je specifičtější. Sparta nechce zažít druhou absenci v pohárové Evropě po sobě. Rozhodně ale této nervozitě nesmíme podlehnout. Spíš přemýšlíme pozitivně, co Sparta dokázala, třeba i to, jak před jedenácti roky Feyenoord porazila. A Jirka Jarošík o tom hezky vypráví. Pochopitelně to je krásná minulost, před sebou máme novou výzvu.

Co podle vás může na Feyenoord platit?

Aktivní hra. Nemůžeme zalézt, protože to by byla naše smrt. Musíme být velmi aktivní v obraně, protože Feyenoord dokáže vyvinout obrovský tlak, což jsme viděli v předkole Ligy mistrů s Kyjevem. Chvílemi je dostali pod obrovský tlak. Aktivní musíme být i dopředu, a to ve chvílích, kdy budeme mít míč, nebo ho ztratíme.

Byl Feyenoord tím nejtěžším soupeřem, kterého jste mohli dostat do play-off?

V podstatě ano, protože jsme byli nasazení a v osudí byli rozhodně papírově snazší soupeři. Tohle ale neovlivníme.

V minulosti se českým týmům proti nizozemským dařilo, v posledních letech je tomu ale naopak. Naposledy vyřadilo Twente Mladou Boleslav. Je to pro vás určité varování?

Neberu to jako varování, ale jako vyjádření současného poměru sil mezi nizozemským a českým fotbalem. Pro nás je proto Feyenoord výzvou, abychom viděli, jak na tom jsme ve srovnání s nejvyšší kvalitou. Když dvojzápas zvládneme, určitě nám to pomůže i do budoucnosti a mladým hráčům zdravě naroste sebevědomí.

V posledních zápasech je pro mnohé Sparta především Kweuke. Opravdu stojí jen na tomto kanonýrovi?

Já s tímhle úplně nesouhlasím. Leo je pro nás velice platným hráčem. A je pravda, že v poslední době byl právě on u rozhodujících momentů. Dává góly a šance umí i připravit. Ale na hřišti není sám a naše hra nestojí jen na něm. Samozřejmě je pro nás ale důležité, že se mu daří a kéž by to tak pokračovalo i v Rotterdamu.

Postoupí Sparta přes Feyenoord Rotterdam do základní fáze Evropské ligy?
ano
49,9 %
ne
50,1 %
Celkem hlasovalo 3014 čtenářů.

Reklama

Související témata: