Hlavní obsah

Dva kroky už Plzeň v Evropě udělala. O úspěchu ale rozhodne až ten třetí, připomíná trenér Vrba

Brusel/Praha

Ještě jeden krok musí udělat. Vyřadili gruzínský celek Rustavi, v dalším kole plzeňští fotbalisté vyprovodili z kvalifikace polského vicemistra Ruch Chorzów, teď jim v závěrečném kole play-off Evropské ligy stojí v cestě Lokeren. „Už několik sezón se pohybuje v popředí belgické ligy, takže zase až tak snadný soupeř to nebude,“ varoval kapitán Viktorie Pavel Horváth před přehnaným optimismem cestou k prvnímu duelu, jenž se hraje ve čtvrtek ve 20.30 v Bruselu.

Foto: Petr Horník, Právo

Plzeňský kouč Pavel Vrba připomíná, že jeho tým musí poslední krok ještě udělat.

Článek

Po čtyřech kolech nového ročníku belgické ligy figuruje Lokeren se sedmi body na páté příčce tabulky a potvrzuje tak slova plzeňského kapitána Pavla Horvátha. V posledním duelu s Mechelenem zahráli svěřenci trenéra Petera Maese velice dobře a slepenými góly Srba Mariče a Tunisana Harbaouia zaslouženě 2:1 vyhráli.

Vrba: Lokeren patří ke špičce

„Potvrzují, že v Belgii patří mezi špičkové týmy. Dokazovali to ostatně už v loňské sezóně, kdy vyhráli Belgický pohár a na úvod nové sezóny podlehli ve střetnutí o Superpohár mistrovskému Anderlechtu 2:3. Jde o tým složený ze spousty zahraničních fotbalistů, který má své fotbalové kvality," upozorňoval své svěřence trenér Pavel Vrba, že rozhodně nebude snadné vyřadit i Lokeren a postoupit do základní skupiny Evropské ligy.

„Čtyři předchozí kvalifikační zápasy jsme sice vyhráli, ale teď potřebujeme udělat rozhodující krok, abychom mohli považovat boj o Evropskou ligu za úspěšný," dodával kouč Západočechů.

První duel v bruselském azylu

Pro český tým by mohl jistou výhodu představovat fakt, že Lokeren nesmí hrát evropské poháry na svém stadiónu pro 9 200 a k duelu s Plzní si musel pronajmout bruselský stadión krále Baudouina, kam se vejde pětapadesát tisíc fanoušků.

„Tolik jich tam rozhodně nepřijde, takže Lokeren bude hrát vlastně v cizím prostředí, čímž se rozdíly stírají," ví své o účinkování v pohárovém azylu plzeňský kapitán Pavel Horváth. Domácí klub jeho prognózu potvrdil, neboť očekává návstěvu kolem deseti tisíc diváků.

„Rozhodující moment to nebude. Nám loni i po sportovní stránce Eden vyhovoval, užili jsme si stejně bouřlivou atmosféru jako ve Štruncových sadech. To, co rozhodne první zápas, bude aktuální sportovní forma," myslí si naopak trenér Pavel Vrba, který před střetnutím řeší dilema se sestavou. Z kádru totiž vypadl zraněný reprezentant Kolář, zatímco do Belgie už s mužstvem přicestovali slovenský stoper Čišovský a arménský mladík Malakjan.

Limberský a Darida se do sestavy vrátí

„Sestavu určím až v den zápasu," nemínil kouč Viktorie porušit své zvyklosti ani po podvečerním tréninku na bruselském stadiónu. V porovnání s nedělním ligovým střetnutím v Ostravě s tamním Baníkem se však dají předpokládat jisté změny. Do základní sestavy se vrátí Limberský i Darida, jimž trenér dopřál na Bazalech odpočinek, místo Koláře bude hrát opět od začátku Hanousek, v bráně se zřejmě objeví Kozáčik, který po úvodních ligových kolech vystřídal Bolka, jemuž příliš nevyšel duel s Brnem.

„Nemám s atmosférou evropských pohárů problém. V loňské sezóně jsem si ji ostatně vyzkoušel v bráně kyperské Famagusty," hlásil Matúš Kozáčik. I Vladimír Darida je na zápas s Lokerenem patřičně natěšený. „V poslední době jsem toho odehrál opravdu hodně, takže jsem jen uvítal, že mi trenér dal v Ostravě volno. Doufám, že ve čtvrtek už budu plný sil a elánu," netajil, že se na zápas těší.

Střetnutí mezi Lokerenem a Plzní se hraje od 20.30, rozhoduje ho Španěl Lahoz, žádná česká televize utkání nevysílá.

Pravděpodobná sestava Plzně: Kozáčik - Rajtoral, Ševinský, Procházka, Limberský - Horváth, Darida - Fillo, Hanousek, Ďuriš - Bakoš.
Udělá Plzeň poslední krok a postoupí do základní skupiny EL?
Ano
95 %
Ne
5 %
Celkem hlasovalo 1001 čtenářů.

Reklama