Hlavní obsah

Dněpr je zřejmě ještě o kousek výš než Kluž, míní liberecký kouč Šilhavý

Liberec

Poté, co fotbalisté Slovanu Liberce přišli o šanci bojovat dál o postup do základní skupiny Ligy mistrů, soustředí se na play-off o Evropskou ligu. Ve čtvrtek od 19 hodin narazí v úvodním zápase této fáze soutěže na ukrajinský Dněpr Dněpropetrovsk. „Do boje jdeme se vztyčenou hlavou,“ řekl liberecký trenér Jaroslav Šilhavý den před zápasem.

Foto: Petr Horník, Právo

Kouč fotbalistů Liberce Jaroslav Šilhavý

Článek

Co soudíte o síle ukrajinského soupeře?

Respekt máme před každým týmem, proti kterému hrajeme. Známe kvality Dněpru, ale předem se nebojíme. Do boje jdeme se vztyčenou hlavou. A chceme předvést to nejlepší, čeho jsme momentálně schopni. Uvidíme, na co naše úsilí bude stačit. Pokusíme se uhrát takový výsledek, který by nám zaručoval naději před odvetou.

Můžete srovnat kvality Dněpru s Kluží, která vás vyřadila v kvalifikaci o Ligu mistrů?

Nechtěl bych oba týmy podrobně porovnávat. To je ošidné. Ale myslím si, že i podle zjištění, jaká přivezli moji asistenti Klucký a Nečas, je Dněpr o kousíček výš, než byl rumunský mistr. Dněpropetrovsk patří do silné ukrajinské klubové čtyřky. Má vynikající hráče včetně Brazilců.

Máte pořád starosti se složením základní jedenáctky?

Někteří zranění se už uzdravili, takže hráčů je víc na tréninku a tím pádem i připravených do hry. K dispozici už budou Bosančič i Kušnír. Mimo stále zůstávají dlouhodobí marodi Štajner, Rabušic, ale od minulého týdne i Honza Blažek po autonehodě a Delarge.

Nad kterým postem v sestavě nejvíce váháte?

Asi nad tím, kdo nastoupí na pravé straně obrany. Je možné, že to bude jako v lize ukrajinský bek Ljulka. A proti sobě bude mít zřejmě Kopljanku, s nímž se dobře zná z ukrajinských mládežnických reprezentací. Uznávám, že tento hráč je fotbalově o krůček dál, než Sergej Ljulka, ale doufám, že náš bek strach z vycházející hvězdičky ukrajinského fotbalu mít nebude. Kdyby nehrál Ljulka, mám v hlavě ještě jednu variantu. Ale musím si ji promyslet, proto nebudu konkrétní.

Před losem jste si Dněpropetrovsk nepřál. Už jste se vyrovnal s realitou?

Tím, že jsem se chtěl Dněpru vyhnout, jsem tuhle situaci asi přivolal. Ale faktem je, že ukrajinský tým je od středy v Liberci a patří mu role favorita.

Z doby, kdy jste působil jako jeden z asistentů trenéra české reprezentace, jste spolupracoval i s brankářem Janem Laštůvkou. Ten nyní přijel jako soupeř a jedna z opor Dněpru. Jak se k tomu stavíte?

Znám Honzovy přednosti. Je silný na lajně. Ale určitě vím i o jeho slabších místech. Jaká to jsou, to si necháme v liberecké kabině. Ale každopádně Laštůvku rád uvidím, stejně jako stopera Mazucha (úsměv).

Reklama